Nový primátor študuje mesto a chce ušetriť na ohňostroji

TÉMA TÝŽDŇA
15 /

Po pondelkovom slávnostnom zložení sľubu začína nový banskobystrický primátor mesta pracovať vo svojom úrade.

681010_komunalne-volby-primator-peter-gogolaV utorok sa najskôr sa stretol s viac ako dvesto mestskými úradníkmi, ktorým vysvetľoval svoje predstavy o profesionálnom fungovaní miestnej samosprávy a mestského úradu. Zatiaľ nenaznačil, či podobne ako jeho predchodca Ivan Saktor neuvažuje so znižovaním ich počtu v krízovom období, ale každého zo zamestnancov vníma ako rovnocenného s rovnakou pozíciou na štartovacej čiare.

Pred voľbami deklaroval, že na každé manažérske miesto na úrade budú výberové konania. Doposiaľ nový primátor nepovedal, ako a koho si vyberie za svojho prednostu mestského úradu. Rovnako neprezradil ani meno nového viceprimátora. Prvé personálne zmeny urobí až po Novom roku. Najbližšie mestské zastupiteľstvo je naplánované na 25.januára, kde by o tom mal informovať poslancov.

Zatiaľ Peter Gogola študuje základné dokumenty mesta a zákony. Prvé rozhodnutia vo funkcii primátora urobí až potom, keď bude mať jasno o ekonomickej situácii mesta a možnostiach ďalšieho postupu. Na internetovej stránke mesta však chce zverejniť všetky zmluvy, ktoré mesto uzatvorilo so svojimi dodávateľmi. Dnes mesto zverejňuje na svojom webe všetky faktúry nad sumu 3.333 eur.

Jasnejšie však má v scenári tohoročných silvestrovských osláv, ktoré sa tradične budú konať na Námestí SNP. V pripravenom programe škrtol niektoré položky, ako napríklad vystúpenie českého umelca, ktorého nahradí domáca hudobná skupina. Vyškrtol aj tradičný ohňostroj, miesto ktorého sa budú vypúšťať výrazne lacnejšie lampióny. Mimochodom tie naposledy v decembri vypúšťal bývalý primátor pri otváraní špeciálneho detského ihriska SAKI BAKI. „Verím, že Bystričania to pochopia. Mesto v tejto chvíli nemá schválený rozpočet a pôjdeme do rozpočtového provizória, potrebujeme šetriť“, povedal k tomu Peter Gogola.

Faktom je, že bývalý primátor Ivan Saktor pripravil rozpočet mesta na rok 2011, ale minulé mestské zastupiteľstvo ho nechalo na schválenie novým poslancom. Podľa zákona v takomto prípade platí tzv. rozpočtové provizórium, podľa ktorého môže mesto každý mesiac čerpať náklady vo výške 1/12 schváleného rozpočtu z minulého roka. V programe januárového zastupiteľstva však takýto bod rokovania nie je, takže novým rozpočtom sa budú poslanci zaoberať až ku koncu prvého štvrťroku 2011.

Dúfajme, že po Novom roku bude mať nový primátor aj s novými poslancami naštudované všetko, čo potrebujú k efektívnemu spravovaniu mesta a dočkáme sa nielen nového mestského rozpočtu, ale aj konkrétneho rozvojového programu mesta na nasledujúce štyri roky. Aby sme vedeli, čo nás okrem šetrenia čaká.

Zdroj: Bystricoviny.sk (Miro Toman)