Komentár: Gogola vyhral sám. Tí, čo ho podporovali, padli

TÉMA TÝŽDŇA
35 /

Končí sa príbeh poslancov Martina Baníka i Zdenka Haringa. Verejnosť ich viac nepodporila. V zastupiteľstve skončil i inventár KDH Peter Lačný, šéf SaS Radovan Sloboda skončil predtým, ako začal. Dôveru nedostal ani Superman – Rybár. Zdá sa, že tí, čo pomohli Gogolovi k moci, na to doplatili sami.

Hovorca štátnych lesov Peter Gogola zaznamenal veľké víťazstvo. Poraziť favorita Ľubomíra Vážneho, ktorý nepochybne urobil pre Banskú Bystricu z pozície ministra veľa, je obdivuhodné.

Tento krát nemožno hodnotiť na základe modrej a červenej, ako to niektorí s obľubou rozdeľujú. Išlo o súboj dvoch osobností, ktorý vyhrala mladá krv nad skúseným politikom. Občania si vybrali a volebný rozdiel hovorí o tom, že nešlo o náhodu.

Pravica by sa rada pochválila tým, že Bystrica je konečne modrá, ale zloženie zastupiteľstva hovorí pravý opak. A to je asi pre Bystričanov dobrá správa, pretože ak sa nedohodnú, bezmocný bude primátor a bezmocné bude aj zastupiteľstvo. Verme, že sa môžeme tešiť na rozumné konsenzy a vzájomnú kontrolu zákonodarnej a výkonnej moci.

Okrem toho netreba zabúdať, že Peter Gogola rád zdôrazňoval, že kandiduje ako nezávislý. Už o niekoľko dní bude môcť mieru svojej nezávislosti Bystričanom dokázať. Na mieste sú však obavy, že na čelných pozíciách v meste skončia dopredu dohodnuté osoby, čo síce nie je v politike nič nové, ale určite to mesto neposunie dopredu. Problém je práve v tom, že potreby všetkých verejne známych osôb a predstaviteľov strán, ktoré Gogolu podporovali, nie sú naplnené.

dsc02004

Baníkovi billboardy boli nanič. O tom, za čo zobchodoval stiahnutie kandidatúry, sa nehovorí

Do mestského zastupiteľstva nekandidoval krajský šéf SDKÚ – DS Martin Baník, keďže jeho cieľom bola najvyššia méta v meste. Po tom, čo sa vzdal v prospech Gogolu, nemá nič, za poslanca už kandidovať nemohol.

Ešte horšie dopadol nezávislý Zdenko Haring. Rovnako ako Baník sa vzdal svojej kandidatúry v prospech Gogolu, vo svojom obvode si ako poslanec dôveru ľudí nezískal a skončil ako tretí náhradník.

Podobne dopadlo celé Kresťanskodemokratické hnutie. Vládna strana podporila víťazného Petra Gogolu, do zastupiteľstva jej však neprešiel ani jeden poslanec, dokonca ani Peter Lačný, ktorý je poslancom VÚC.

dsc020341

Radovan Sloboda z SaS. Počas fotenia si partia mladých mužov na autobusovej zastávke robila posmech z jeho údajnej neúplatnosti…

Ani pri vládnej Slobode a solidarite o úspechu nemôže byť ani reč. Tá má v 31-člennom zastupiteľstkom zbore jedného poslanca, ktorý však nie je členom tejto strany. Strana SaS má v Banskej Bystrici iba dvoch registrovaných členov. Jej šéf Radovan Sloboda, ktorého si môžete pamätať ako „neúprosného a zásadového“ z veľkého množstva bilboardov sa do mestského parlamentu nedostal.

dsc02007A tak sa deje, čo sa deje, stranu SaS už kritizujú aj vlastní. V tomto prípade na svojom blogu Branislav Slaný, outsider a ďalší neúspešný kandidát Slobody a solidarity, ktorý pre svoj volebný neúspech našiel vinníka – stranu, ktorá ho nominovala.

No a nezabúdajme ani na financmajstra kampane Petra Gogolu, Miroslava Rybára, alebo ak naozaj ešte stále chcete, Bystrického Supermana. Že nie je až taký nadčlovek, ako si spupne o sebe myslí, mu 27. novembra občania Fončordy rýchlo vysvetlili. Nebude teda viceprimátorom, ani poslancom. Investíciu do Petra Gogolu však bude určite chcieť získať späť a občania by mali byť pozorní, či bude konanie nového primátora skutočne tak transparentné, ako sľuboval.

Partiu uzatvára nezávislý Pavol Galko, veľmi aktívny v kampani nášho nového primátora. Vo svojom obvode skončil až ako 14. náhradník.

Zdá sa, že tí, čo pomohli Gogolovi k moci, na to doplatili sami. Dosť na tom, že neúspešní kandidáti si pravdepodobne budú chcieť svoj neúspech rýchlo vynahradiť z verejných funkcií, ktoré nie sú až tak pod drobnohľadom verejnosti a médií. Hovoríme o komisiách, mestskom úrade, mestských firmách, či dozorných a správnych radách.

dsc020411

Peter Gogola je novým primátorom Banskej Bystrice. Má šancu naplniť svoje vízie.

Bystricoviny.sk budú dôrazné pri sledovaní, či sa pochybní sponzori nedostávajú na lukratívne miesta. Veríme, že nový primátor mesta pod Urpínom bude konať transparentne a nezávisle, tak ako sľuboval.

Dajme mu spoločne 100 dní, aby sa aspoň z časti zorientoval v problematike vedenia krajského mesta a uvidíme.

Zdroj: Bystricoviny.sk (Richard Farbiak)