Novou slovenskou prezidentkou je Zuzana Čaputová

SPRÁVY
13 /

Druhé kolo prezidentských volieb dopadlo podľa predpokladov, ktoré naznačovali výsledky prvého kola spred dvoch týždňov. Zvíťazila Zuzana Čaputová, ktorá získala hlasov 58,4 %, kým Maroša Šefčoviča volilo 41,6 percent voličov. Volebná účasť bola nižšia ako v prvom kole a dosiahla 41,8 percent.

Prvýkrát v histórii Slovenskej republiky bude hlavou štátu žena. Právnička Zuzana Čaputová (45) sa pred druhým kolom vzdala funkcie podpredsedníčky politického hnutia Progresívne Slovensko a nechala sa vyškrtnúť aj zo zoznamu advokátov.

„Som šťastná z tohto výsledku a viem, že zajtra si prečítame mnoho jeho interpretácií. Ďakujem Vám, že ste boli so mnou a ja sľubujem, že budem s Vami. Budem sa naďalej uchádzať o podporu a dôveru aj u tých, ktorí ma nevolili. Možno sme si mysleli, že slušnosť v politike je len prejavom slabosti a dnes vidíme, že je prejavom sily. Dá vyhrať aj bez útokov na súperov a verím, že tento trend sa potvrdí aj v eurovoľbách či parlamentných voľbách.“

Víťazke zagratuloval aj premiér Peter Pellegrini:

„Úprimne verím v konštruktívnu spoluprácu pri riešení problémov Slovenska.“

volby2019

Maroš Šefčovič (52)  bude po týchto prezidentských voľbách ďalej vykonávať  funkciu podpredsedu Európskej komisie pre energetickú úniu. Je pravdepodobné, že po májových eurovoľbách ho Slovensko ako svojho zástupcu bude opäť kandidovať na pozíciu eurokomisára vo výkonnej exekutíve EÚ.

„Telefonicky som zablahoželal pani Zuzane Čaputovej a poslal jej  kyticu kvetov, pretože ako prvá žena, ktorá sa postaví do čela republiky, si to zaslúži. Ďakujem všetkým voličom, svojej manželke Helene a celej rodine, ktorá stála pri mne. Želám pani prezidentke aj Slovensku to najlepšie. Vždy budem pracovať pre Slovensko, vždy budem priať Slovensku to najlepšie,“

povedal Maroš Šefčovič ešte pred záverečným sčítaním voličských hlasov.

maros sefcovic a zuzana caputova

Výsledky druhého kola prezidentských volieb na Slovensku (účasť 41,8 %):

1. Zuzana Čaputová  58,4 percent (1 056 582 hlasov)

2. Maroš Šefčovič      41,6 percent (752 403 hlasov)

V Banskobystrickom kraji (účasť 38,2 %):

1. Zuzana Čaputová  55,5 percent

2. Maroš Šefčovič      44,5 percent

V okrese Banská Bystrica (účasť 48,1 %):

1. Zuzana Čaputová  61,9 percent

2. Maroš Šefčovič      38,1 percent

V meste Banská Bystrica (účasť 48,4 %)

1. Zuzana Čaputová  63,6 percent (19 623 hlasov)

2. Maroš Šefčovič      36,4 percent (11 002 hlasov)

prezidentsky palac

Autor: (tom), Foto: ilustračné