Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) vydal správu o mimoriadnej kontrole, ktorú jeho pracovníci vykonali ázijských reštauráciách ešte v apríli. Spotrebitelia by určite privítali, keby sa dozvedeli informácie o konkrétnych reštauráciách s konkrétnymi nedostatkami.
Situácia sa celkovo mierne zlepšila
Faktom je, že ázijské reštaurácie sú medzi Slovákmi obľúbené kvôli prijateľným cenám, veľkosti porcií i sortimentu exotických jedál. Otázkou zostáva dodržiavanie hygienických zásad ich pracovníkmi, ale to nemusí byť len ich špecifický problém.
„Možno konštatovať, že v opakovane kontrolovaných zariadeniach ázijských reštaurácií došlo k celkovému zlepšeniu hygienickej úrovne. Naďalej však v niektorých prípadoch pretrváva sťažená komunikácia s pracovníkmi z dôvodu jazykovej bariéry a na zisťovaných nedostatkoch sa výrazne podieľala neznalosť platnej európskej a národnej legislatívy,“
píše sa v správe ÚVZ SR.
Hygienici kontrolovali hlavne dodržiavanie osobnej hygieny zamestnancov ázijských reštaurácií, dokladov o ich odbornej a zdravotnej spôsobilosti, pôvod tovaru, teplotu v chladiacich a mraziacich boxoch. Sledovali aj manipuláciu so surovinami, ich skladovanie a používanie.
V 6 ázijských reštauráciách v Banskej Bystrici boli nedostatky
V 202 ázijských reštauráciách na celom Slovensku sa vykonalo 254 kontrol. Vrátili sa najmä do tých prevádzok, kde sa už v minulosti zistili nedostatky, ktorých bolo v minulosti najviac v Bratislave. Tentoraz kontrola našla pochybenia v 88 ázijských reštauráciách čo predstavuje 43,6 %. V porovnaní s kontrolami z roku 2012, kedy hygienici zistili nedostatky až u 76 % kontrolovaných subjektov. V roku 2013 to bolo 46 %, takže teraz sa to o niečo zlepšilo.
„V Bratislavskom kraji bolo skontrolovaných 48 prevádzok ázijských reštaurácií, z ktorých až 38 sa nachádza v meste Bratislava. Pozitívne je zistenie, že až v prípade 36 ázijských reštaurácií (čo predstavuje 75 % prevádzok) neboli pri kontrolách zistené žiadne hygienické nedostatky. Opakované hygienické nedostatky boli zaznamenané v 4 ázijských reštauráciách a v 8 ázijských reštauráciách boli hygienické nedostatky zistené po prvýkrát,“
uvádza sa v správe.
K zhoršeniu situácie alebo k pretrvávaniu nedostatkov došlo v piatich obvodoch – Banskej Bystrici, Martine, Senici, Topoľčanoch a Žiline. Všeobecne najhoršie podľa hygienikov dopadlo mesto Banská Bystrica, kde vykázalo nedostatky 6 ázijských reštaurácií. V celom Banskobystrickom kraji z 13 kontrolovaných prevádzok v 11 boli nájdené nedostatky (85 %), pričom kontrolóri uložili 7 blokových pokút v celkovej výške 382 € a navrhli uložiť jednu 700-eurovú sankciu.
Najčastejšie problémy zistené pri mimoriadnej kontrole
– nepovolené zmrazovanie mäsa a kostí dodaných do zariadenia v chladenom stave, zmrazovanie kačacieho mäsa (stehná) po ich čiastočnej tepelnej úprave, zmrazovanie rôznych potravín, mäsových polotovarov (slaniny) a rýb, polotovarov (obaľovaný syr) a hotových jedál, často v mikroténových vrecúškach bez akéhokoľvek označenia (zistené v 20 zariadeniach),
– nedostatky v prevádzkovej hygiene, napr. nedostatočná čistota chladiacich a mraziacich zariadení; hrubo znečistené všetky priestory, pracovné plochy; znečistené kuchynské pomôcky a náradie; znečistené steny v záchodoch, šatni a časti kuchyne; poškodený obklad v sklade; v šatniach zamestnancov značne znečistená podlaha aj steny; množstvo nepotrebných vecí; povrchy stien a stropu v sklade potravín boli znečistené a zatečené z dôvodu vykonávanej rekonštrukcie strechy nad zariadením ( zistené v 30 zariadeniach),
– chýbajúce doklady o odbornej spôsobilosti zamestnancov na výkon epidemiologicky závažných činností (zistené v 11 zariadeniach).
Pri kontrolách bolo odobraných 393 sterov z pracovného prostredia a plôch, pracovných odevov či rúk zamestnancov. Z nich bolo 38 nevyhovujúcich na baktérie. V porovnaní jednotlivých krajov najmenej ázijských reštaurácií so zistenými nedostatkami bolo v Košickom kraji (21 %), Žilinskom (24 %) a Bratislavskom kraji (25 %).
Autor: ÚVZ SR, Foto: ilust.


















