Nezamestnanosť na Slovensku klesla na nové historické minimum

SPRÁVY
0 /

Napriek politickej kríze, ktorá vládne na Slovensku už štvrtý týždeň po vražde dvoch mladých ľudí, naša krajina pokračuje v nastúpenom pozitívnom sociálno – ekonomickom trende.  Nezamestnanosť klesla na nové historické minimum.

Najnižšia nezamestnanosť v histórii Slovenska

Na utorkovej tlačovej konferencii to oznámil štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Branislav Ondruš. Miera evidovanej nezamestnanosti sa dostala na hranicu 5,72 percenta, čo v praxi predstavuje 158.444 uchádzačov o prácu.

Podľa Ondruša historické čísla dosiahlo Slovensko aj v oblasti znižovaní celkovej miery nezamestnanosti, ktorá klesla prvýkrát pod sedem percent:

„Je to nespochybniteľný výsledok, pretože občas sa objavujú slová o zmene metodiky pred troma alebo štyrmi rokmi. Tá sa však  meria rovnakým spôsobom už viac 25 rokov.“

V regiónoch je najmenej nezamestnaných v okrese Trnava, kde miera evidovanej nezamestnanosti predstavuje aktuálne 2,54 percenta. Naopak najvyššia nezamestnanosť zostáva v okrese Rimavská Sobota na úrovni 18,18 percenta.

Generálny riaditeľ Úradu práce sociálnych vecí a rodiny Marián Valentovič však zároveň zdôraznil:

„Práve Rimavská Sobota je jedným z okresov, kde nezamestnanosť klesá najrýchlejšie.  Ešte pred dvomi rokmi tu bola miera evidovanej nezamestnanosti na úrovni 27,15 percenta.“

V Banskobystrickom kraji predstavuje miera evidovanej nezamestnanosti 8,12 %, v okrese Banská Bystrica 3,79 %. Nezamestnanosť sa znižuje v čase pokračujúceho ekonomického rastu, ktorý by mal tento rok zrýchliť nad štyri percentá aj vďaka očakávanému začatiu produkcie v budovanej továrni automobilky Jaguar Land Rover.

Úrady práce vo februári evidovali u zamestnávateľov viac ako 78 tisíc voľných pracovných miest u zamestnávateľov. Firmy na Slovensku hľadajú ľudí najmä na robotnícke pozície, pričom sa dlhodobo sťažujú na nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily. Preto začali vo väčšom počte zamestnávať cudzincov.

Začiatkom mája začne u nás platiť zákon, na základe ktorého dôjde k zjednodušeniu podmienok pre zamestnávanie cudzincov z krajín mimo EÚ v nedostatkových profesiách a v regiónoch s nezamestnanosťou nižšou ako päť percent. Tieto opatrenia vstúpia do praxe po vytvorení zoznamu nedostatkových profesií, čo sa dotkne najmä rozvinutejších okresov na západe a juhu Slovenska.

Miera evidovanej nezamestnanosti podľa krajov v %

Trnavský kraj                      2,54

Bratislavský kraj                2,88

Trenčiansky kraj                 3,34

Nitriansky kraj                    3,85

Žilinský kraj                         4,46

Banskobystrický kraj   8,12

Košický kraj                          9,31

Prešovský kraj                     9,54

Slovensko                         5,72

 

Autor: (dem), Foto: ilustračné