Nezamestnanosť na Slovensku klesla na historicky najnižšiu hranicu 6,7 %

SPRÁVY
4 /

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla nový historický rekord. V júli bola na úrovni 6,70 percenta a oproti jún poklesla o dve desatiny percentuálneho bodu.

Nezamestnanosť na Slovensku stále klesá

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter to komentoval slovami:

Pozitívny vývoj nezamestnanosti pokračoval aj počas dovolenkového obdobia, kedy sa veľmi veľa ľudí neprijíma ani sa nezverejňujú nové pracovné miesta. Týka sa to však aj predchádzajúcich rokov. Neprejavil sa ani veľký nárast cudzincov. Moje vízie a predstavy sú vzhľadom na vývoj ekonomiky optimistické. Na prelome rokov je reálne, aby  sme začínali nezamestnanosť číslom päť.“

Richter na tlačovej  besede dodal:

 Je potešujúce, že aj Eurostat skonštatoval za predchádzajúci mesiac, že v júni sa Slovensko s úrovňou nezamestnanosti dostalo pod priemer Európskej únie. Trend poklesu nezamestnanosti mladých ľudí tiež neustále pokračuje.“

 

Stav disponibilných uchádzačov o zamestnanie v júli 2017 dosiahol 182 754 osôb. Celkovo pracovalo na Slovensku ku koncu júla 43 245 cudzincov a  úrady práce evidovali 61 057 voľných pracovných miest.

V krajoch dosiahol najvyššiu mieru evidovanej nezamestnanosti Prešovský kraj (10,85 %). Nad slovenský priemer (6,70 %) sa dostali ešte Banskobystrický kraj  (9,68 %) a Košický kraj (10,79 %). Na okresnej úrovni za júl 2017 sa v 60 okresoch dosiahol pokles miery evidovanej nezamestnanosti a v 19 okresoch bol jej nárast.

V okrese Banská Bystrica bola za júl nezamestnanosť na úrovni 4,77 percenta. Najvyššia miera evidovanej nezamestnanosti bola v okrese Rimavská Sobota (21,01 %). Najnižšiu mieru evidovanej nezamestnanosti (2,42 %) dosiahol okres Piešťany.

Miera evidovanej nezamestnanosti v krajoch:

Trnavský kraj 3,12

Bratislavský kraj 3,70

Trenčiansky kraj 4,00

Nitriansky kraj 4,83

Žilinský kraj 5,23

Banskobystrický kraj 9,68

Košický kraj 10,79

Prešovský kraj 10,85

Minimálna mzda

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR navrhuje nárast minimálnej mzdy od januára budúceho roka na 480 eur z tohtoročných 435 eur, teda o vyše desať percent. Bolo by to jedno z najväčších zvýšení minimálnej mzdy za posledné roky. Definitívne o tom rozhodne slovenská vláda.

Zástupcovia odborov a zamestnávateľov sa zatiaľ na úprave najnižšieho zárobku nedohodli. Premiér Robert Fico sa vyslovil pre výrazný rast minimálnej mzdy:

„Najnižší zárobok pracovníkov na Slovensku mal v roku 2019 prekročiť hranicu 500 eur.“

 Minimálnu mzdu v súčasnosti poberá na Slovensku len zlomok zamestnancov, Jej zvyšovanie má všeobecne podporiť nárast zárobkov pracovníkov v dobe ekonomického rastu a nedostatku kvalifikovanej sily. Pre živnostníkov by pri tomto trende  bolo najlepšie, keby na výšku minimálnej mzdy neboli naviazané odvody.

mapa nezamestnanosti SR jul 2017

Autor: (tom), Foto: ilustračné