V našom meste žije viac žien, vlani sa narodilo viac chlapcov

SPRÁVY
0 /

K 31. decembru 2018 malo v Banskej Bystrici trvalý pobyt 76 438 obyvateľov, pričom podľa  Matričného úradu a ohlasovne pobytu to bolo 40 573 žien a 35 865 mužov. Počas roka počet sobášov klesol, no narodilo sa viac detí ako vlani.

Uplynulý rok uzavrelo manželstvo 484 občanov s trvalým pobytom v meste pod Urpínom.  Na Matričnom úrade sa zosobášilo 404 párov, z toho 158 sobášov bolo cirkevných a 246 civilných. Najobľúbenejší svadobný mesiac roka 2018 je september. Svoje áno si počas neho povedalo až 62 snúbencov.

„Okrem sobášov v radnici sa svadby konali aj v záhrade hotela Gala, netradičný výber predstavuje Vodný hrad v Hronseku, golfový areál Tri Duby a obľúbené sú aj záhrady pri reštaurácii Le Gout,“

hovorí Marta Čellárová, vedúca oddelenia Matriky a ohlasovne pobytu MsÚ Banská Bystrica.

bystricania1

V Banskej Bystrici sa minulý rok narodilo 1251 detí, z toho  675 chlapcov a 577 dievčat.  Z toho 784 detí má trvalý pobyt na území nášho mesta. Medzi Bystričanmi majú prevahu chlapci. Malých Banskobystričaniek pribudlo 359 a Banskobystričanov 425.

V rebríčku obľúbených dievčenských mien stále vedie Ema (Emma), v tesnom závese je Eliška, Hana či Hanka. Päticu najčastejších mien dopĺňajú Viktórie a Natálie. O prvé miesto medzi chlapčenskými menami sa delia Martinovia, Matejovia a Jakubovia. Hneď za nimi nasleduje meno Michal a tretí najčastejší výber padol na Samuela. K obľúbeným patria aj mená Lukáš a Adam.

bystricania3

„Aj počas roka 2018 sme zaznamenali nezvyčajné mená, ktoré banskobystrickí rodičia dali svojim deťom. Z dievčenských to sú Tea, Nerea, Freya Mary, Miray či Nava. Chlapci dostali neobvyklé mená Levente, Noel, Jany, Olin, Vlad a Liam,“

dopĺňa Marta Čellárová, vedúca oddelenia Matriky a ohlasovne pobytu.

Štatistiky matriky zaznamenali o niekoľko úmrtí menej, ako minulý rok, konkrétne 1222.  Z toho Banskobystričanov bolo 719. Do nášho mesta sa však prisťahovalo 1053 ľudí. Odsťahovalo sa 1291 obyvateľov, najčastejšie do Českej republiky, Veľkej Británie či Nemecka.

bystricania5

 

Zdroj: Mesto BB, Foto: ilustračné