Premiér Peter Pellegrini sa oficiálne stretne s rumunskou premiérkou Vioricou Dăncilovou v Banskej Bystrici

SPRÁVY
5 /

Doposiaľ bolo zvykom, že oficiálne návštevy zahraničných prezidentov či premiérov  sa diali v hlavnom meste Bratislave. Slovenský premiér Peter Pellegrini mení tento nepísaný protokol a rumunskú premiérku privíta vo svojom rodisku Banskej Bystrici

Oficiálna premiérska návšteva v meste pod Urpínom

V piatok 5. apríla 2019 o 10:30 hod. prvýkrát oficiálne v Banskej Bystrici sa predseda vlády SR Peter Pellegrini stretne s predsedníčkou vlády Rumunska Vioricou Dăncilovou.

Rumunská premiérka pricestuje na Slovensko pri príležitosti 74. výročia oslobodenia Banskej Bystrice, pretože rumunskí vojaci zohrávali významnú úlohu pri oslobodení mesta.

peter pellegrini2

Vasilica Viorica Dăncilă

Je predsedníčkou rumunskej  vlády a vedie Sociálnodemokratickú stranu.  Od 29. januára 2018 je prvou ženou v rumunskej histórii, ktorá zastáva funkciu predsedu vlády.

Pred vstupom do politiky bola učiteľkou na priemyselnej strednej škole Videle a  inžinierkou v Petrom SA. Viorica Dăncilă sa stala členkou Sociálnodemokratickej strany v roku 1996, ako súčasť organizácie PSD Teleorman County. V priebehu rokov zastávala niekoľko funkcií v PSD aj v miestnej správe.

V roku 2009  bola zvolená za poslankyňu Európskeho parlamentu a  v roku  2014 aj na druhé funkčné obdobie za PSD. V rokoch 2015 až 2018 tiež predsedníčkou Sociálnodemokratickej organizácie žien (OFSD).

premierka1

Program oficiálneho stretnutia premiéra a premiérky

Námestie SNP

10:30    oficiálne pocty na námestí

10:40    položenie venca predsedníčkou vlády Rumunska k pamätníku padlým vojakom Sovietskej a Rumunskej armády pri oslobodzovaní mesta

Banská Bystrica –  historická Radnica na Námestí SNP

10:45    zápis do knihy hostí

10:55    rokovanie premiérov

11:30    pracovný obed

 12:50   tlačová konferencia predsedu vlády SR a predsedníčky vlády Rumunska

Zvolen – Vojenský cintorín

13:40     položenie vencov k pamätníku rumunských vojakov

Bystričania sa môžu v piatok predpoludním zúčastniť takpovediac historického oficiálneho stretnutia premiérov Slovenska a Rumunska v našom meste. My Vám z tohto stretnutia prinesieme fotoreportáž.

premieri

 

Zdroj: (tom) a Úrad vlády SR, Foto: ilustračné