Noví župní poslanci sa stretnú ešte v decembri

SPRÁVY
0 /

Odchádzajúci predseda BBSK Murgaš má ešte jednu povinnosť – zvolať prvé rokovanie zastupiteľstva. To sa uskutoční ešte v decembri.

zastupitelstvo-1Hoci predseda BBSK Milan Murgaš avizoval, že do funkcie v roku 2006 nastúpil až 9. januára a Ústava SR mu garantuje vykonávať funkciu predsedu samosprávneho kraja celé 4 roky, nakoniec zastupiteľstvo zvolal na 29. decembra 2009, informáciu pre Bystricoviny.sk potvrdil hovorca BBSK Roman Lebeda. Murgaš teda dodrží 30-dňovú lehotu, ktorú na zvolanie prvého zastupiteľstva určuje zákon.

Prvé zasadnutie bude slávnostné a bude sa líšiť od bežného rokovania. Nebudú sa na ňom na schválenie predkladať dôležité rozhodnutia v Banskobystrickom kraji, poslanci iba schvália uznesenie, ktorým vezmú na vedomie výsledky volieb a zloženie sľubu nových poslancov a predsedu kraja.

Schôdzu otvorí odchádzajúci Milan Murgaš a po informácii o výsledkoch volieb, ktorú prednesie predseda banskobystrickej krajskej volebnej komisie Ľubomír Kropil zloží sľub nový „župan“ a „župní“ poslanci. Po tom sa prítomným prihovorí nový predseda kraja Vladimír Maňka. Poslanci budú prvý krát hlasovať iba formálne, keď zoberú na vedomie výsledky volieb a zloženie sľubu. Nový župan nastúpi do úradu od 30. decembra.

49 nových poslancov BBSK sme si zvolili 14. novembra. Najúspešnejšou sa stala koalícia SMER-SD, HZDS-ĽS. Tú bude v župnom zastupiteľstve zastupovať 27 poslancov (55,1%). Sedem poslancov získala SMK, pravicová koalícia KDH, SDKÚ-DS získala 6 mandátov. Traja poslanci budú zastupovať koalíciu HZD, SNS, jeden koalíciu MOST-HÍD, SZ. Občania si za poslancov zvolili aj 5 nezávislých kandidátov.

V obvode Banská Bystrica sa poslancami BBSK stali Ján Chladný, Viera Marková, Peter Lačný, Ján Šulaj, Peter Bielik, Ladislav Topoľský, Peter Mečiar a Ľubica Laššáková.

Zdroj: Bystricoviny.sk (Miroslav Moravčík)