Murgaš návrh na zmenu volebných obvodov nepredloží

SPRÁVY
0 /

Napriek avizovanej príprave zmeny volebných obvodov predseda BBSK Milan Murgaš nepredloží na rokovanie zastupiteľstva BBSK takýto návrh. Dôvodom je nedostatočná podpora poslancov. Ak zmenu nenavrhne niektorý poslanec, okres Banská Bystrica si bude voliť 8 zástupcov, tak ako pred 4 rokmi.

V mesiaci jún predseda BBSK na tlačovej besede informoval, že BBSK uvažuje o zmene volebných obvodov na jednomandátové, ktoré by spravodlivejšie rozdelili poslanecké mandáty aj do menších, okrajových regiónov a priblížili činnosť samosprávy banskobystrického vyššieho územného celku občanom. Zmeny predseda BBSK označil v júni za potrebné aj vzhľadom na to, že pri tvorbe obvodov v minulosti nebol dodržaný zákon.

Úrad Banskobystrického samosprávneho kraja začal pripravovať zmenu volebných obvodov, o ktorom malo hlasovať zastupiteľstvo BBSK na augustovom zasadnutí. V priebehu prípravy materiálu bol proces zastavený, keďže rokovania s poslaneckými skupinami o budúcej podpore návrhu jednomandátových volebných obvodov neboli úspešné a väčšina poslaneckých skupín zaujala k takémuto rozdeleniu odmietavé stanovisko.

Predseda BBSK Milan Murgaš je presvedčený o tom, že najlepším spôsobom, ako priblížiť činnosť poslancov občanom sú jednomandátové volebné obvody: „Bolo by to ideálne riešenie. Znamenalo by to, že každý občan by vedel, ktorý jednotlivec, ktorá osobnosť je jeho zástupcom a mohol by ho priamo osloviť. Teraz je stav taký, že v jednom obvode je aj osem poslancov.“ Podľa Milana Murgaša však väčšina poslancov takéto presvedčenie nemá a jeho iniciatíva zmeny sa nestretla u poslancov z pochopením. Predseda BBSK ďalej uviedol, že pri predbežných konzultáciách s poslaneckými skupinami v krajskom parlamente najväčší odpor voči jednomandátovým volebným obvodom prejavila SDKÚ-DS.

Predseda BBSK prišiel s touto iniciatívou, upozornil na to, že v niektorých súčasných obvodoch sú prekročené zákonom stanovené limity, ale vzhľadom na to, že zákon túto úlohu ukladá zastupiteľstvu, očakáva, že návrh na zmenu volebných obvodov predloží niektorá z poslaneckých skupín, alebo jednotlivec.

Zákon č. 303/2001 Z. z. v § 5, ods. 2 hovorí: Volebné obvody, počet poslancov v nich podľa odseku 1 a sídla volebných obvodov určí zastupiteľstvo a zverejní ich najneskôr do 65 dní predo dňom konania volieb.

Banskobystrický samosprávny kraj pozostáva z 13 okresov, ktoré sú súčasne 13 volebnými obvodmi. V zastupiteľstve BBSK pôsobí 49 poslancov, jednotlivé okresy získavajú mandáty podľa počtu obyvateľov. Súčasný stav ale neumožňuje, aby každý poslanec zastupoval rovnaký počet obyvateľov. Napríklad okres a volebný obvod Banská Štiavnica má len jeden poslanecký mandát a jeden poslanec tak zastupuje takmer 17 000 občanov. Okres Detva s viac ako 32 600 obyvateľmi má troch poslancov a na jedného poslanca pripadá menej, ako 11 000 občanov. Nespĺňa tak ani dolnú hranicu, ktorá je zákonom stanovená na minimálne 12 000 občanov. Rozdelenie nespravodlivo vnímajú aj v okrese Veľký Krtíš, v ktorom žije podľa aktuálnej štatistiky 45 822 obyvateľov a zastupujú ho traja poslanci, pritom okres Žiar nad Hronom má len o 1 787 obyvateľov viac a v krajskom parlamente má až 4 mandáty.

Okres Banská Bystrica tvorí samostatný volebný obvod, v ktorom občania 14. novembra 2009 zvolia svojich ôsmich zástupcov. Tými súčasnými sštyria poslanci koalície Smeru-SNS-HZD (Peter Hudec, Ján Králik, Pavol Legiň a Ladislav Topoľský), ďalej Ján Chladný, Peter Lačný a Viera Marková (všetci SDKÚ-KDH-DS) a nezávislý poslanec Asen Almáši. Najviac hlasov dostal Ladislav Topoľský (3514) a Pavol Legiň (3418). O priazeň voličov v našom obvode v roku 2005 uchádzalo 73 kandidátov na poslancov, voliť prišlo viac ako 15 tisíc ľudí (počet platných odovzdaných hlasov bol 15 167).

Murgaš sa pre televíziu STV v relácii Reportéri vyjadril, že Almášiho absencie pociťuje  veľmi negatívne, keďže to bol poslanec, ktorý bol pre zastupiteľstvo banskobystrického vyššieho územného celku veľkým prínosom a  dúfa, že sa situácia okolo nezávislého poslanca čím skôr obajsní a bude v poriadku. Keďže zákon nepozná situáciu, keď je poslanec VÚC nezvestný, Almášiho nenahradí nikto.

Zdroj: TS BBSK, Bystricoviny.sk (MK)