MsZ v utorok schvaľuje dodatok k zmluve a úver na kúpu novej autobusovej stanice, niekomu sa to nepozdáva …

SPRÁVY
14 /

Minulotýždňový kontrolný deň na stavbe Terminal Shopping Center s novou autobusovou stanicou potvrdil, že investor vyriešil problémy s generálnym dodávateľom a garantuje termín dokončenia celého areálu september 2017.

Zastupiteľstvo definitívne rozhodne o odkúpení novej autobusovej stanice 

Na utorkovom mestskom zastupiteľstve budú poslanci schvaľovať dodatok k pôvodnej zmluve o budúcej zmluve s investorom Primum s.r.o., ktorú odsúhlasili začiatkom decembra 2015. Zároveň posúdia návrh úveru na odkúpenie dopravnej časti novej autobusovej stanice zo strany mesta Banská Bystrica.

Návrh dodatku č. 1 k pôvodnej zmluve presne špecifikuje nehnuteľnosti, ktoré sú predmetom kúpy spolu s ďalšími náležitosťami. Z objektívnych dôvodov sa na strane budúceho predávajúceho menia jeho záväzky.

V termíne do 31. 12. 2017 investor musí zabezpečiť výstavbu, kolaudáciu a zápis objektu TERMINAL SHOPPING CENTER BANSKÁ BYSTRICA a jeho súčastí do katastra nehnuteľností s určením časových horizontov:

a) kolaudačné rozhodnutie alebo rozhodnutie o povolení predčasného užívania stavby, s vyznačenou doložkou o nadobudnutí jeho právoplatnosti najneskôr dňom 21. 09. 2017;

b) rozhodnutie Katastrálneho úradu v prospech budúceho predávajúceho v lehote najneskôr do 31. 12. 2017;

c) list vlastníctva v prospech budúceho predávajúceho v lehote najneskôr do 31. 12. 2017.

 Podstatné je, že napriek rozšíreniu priestoru dopravnej časti  autobusovej sanica zostáva pôvodná kúpna cena rovnaká na úrovni 3,84 milióna eur s DPH. Práve táto suma by mala byť krytá z bankového úveru, ktorý schvaľuje mestské zastupiteľstvo.

Za týmto účelom mesto oslovilo štyri banky, z ktorých vyberalo tú s najlepšími úverovými podmienkami. Podľa predložených ponúk by to mala byť Slovenská sporiteľňa. V tejto súvislosti treba spomenúť, že posledné rokovanie finančnej komisie skončilo patom bez prijatia uznesenia.

V decembri 2015 väčšina poslancov hlasovala za…

Primátor Ján Nosko pred rokovaním MsZ o autobusovej stanici povedal:

„Vedenie mesta poskytlo všetky potrebné údaje k tomu, aby sme získali podporu v mestskom zastupiteľstve. Kreovali sme dodatok k zmluve o budúcej zmluve, ktorý sa týka vybavenia autobusovej časti a ten budeme schvaľovať. Poslanci ho dostali na preštudovanie a na mestskom zastupiteľstve sa k nemu môžu vyjadriť. Som presvedčený, že dajú návrhu zelenú.”

Ďalej Nosko dodal:

„Je to dobrý projekt. Neviem, či si ešte niekto pamätá, ako to na stanici vyzeralo pred začiatkom búracích prác. Vďaka ústretovosti investora budeme mať neporovnateľne lepšie vybavenie za rovnakú sumu, ktorú nám schválili poslanci v decembri 2015.“

V utorok na mestskom zastupiteľstve by sa vlastne mali potvrdiť konkrétne podmienky investičného zámeru mesta, ktorý pred dvomi rokmi schválila väčšina poslancov. Zdá sa však, že niekomu vyhovuje tesne pred utorkovým rokovaním poslancov vytvárať okolo novej autobusovej stanice hystériu.   Po meste sa objavili čudné letáky aj s článkom v jednom nemenovanom médiu, akoby sa niečo chystalo. Qui bono?

Chronológia stavby autobusovej stanice

 1983 – začiatok výstavby AS

1984 – kolaudácia časti stavby

1990 – zastavenie stavebných prác

2002 – privatizácia (ČSAD Ostrava)

27. 3. 2013 – právoplatné územné rozhodnutie na stavbu Terminal Shopping Center Banská Bystrica  pre Jahn Develompment & Consulting, spol. s. r. o.

24. 9. 2014 – nehnuteľnosť  s spolu s vydaným rozhodnutím nadobudla kúpou spoločnosť PRIMUM s. r.o.

17. 8. 2015 – začiatok stavebného konania na prvé stavebné objekty

22. novembra 2015 – zahájenie búracích prác, schválenie kúpy dopravnej časti AS mestom

8. decembra 2015 – mestského zastupiteľstvo schvaľuje vstup mesta do projektu a dáva zelenú celému projektu. Za hlasovali poslanci z klubu SMER – SD, SNS, SDKÚ – DS a nezávislí poslanci (Čižmárová, Dluholucký, Gajdošík, Karas, Kašper, Konárik, Laššáková, Mičev, Modranský, Molitoris, Motyčka, Nabělek, Pecník, Šabo, Škantár, Topoľský, Turčan, Bielik, Smádo, Sklenka, Kuracina)

Proti hlasovali poslanci Banskobystrickej alternatívy a strany SaS: (Bučko, Dubačová, Kasová, Katreniak, Lichý, Priehodová, Pirošík, Skokanová a Klus)

16. marca 2016 – položenie základného kameňa novostavby AS

September 2017 – predpokladané dokončenie stavby.

 

(tom), foto: ilustračné

Zdroj: (tom), Foto: ilustračné