Ministerstvo vnútra pre bystrických seniorov ako sa nestať obeťami trestných činov

SPRÁVY
0 /

Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky v rámci realizácie Národného projektu s názvom  „Zlepšenie prístupu obetí trestných činov k službám a vytvorenie kontaktných bodov pre obete“ uskutoční v utorok 18. septembra 2018 o 14:30 hod. v Komunitnom centre na Tatranskej 10 v Banskej Bystrici besedu „Seniori ako sa nestať obeťou trestného činu“.

Utorková beseda v Komunitnom centre  v Rudlovej – Sásovej

Besedy sa môžu zúčastniť nielen seniori z najväčšieho banskobystrického sídliska, ale z celého mesta. Prítomní zamestnanci ministerstva vnútra seniorov oboznámia s konkrétnymi prípadmi trestných činov, ktorých boli obeťami práve starí ľudia a poučia ich o najvhodnejších spôsoboch ochrany.

Súčasťou tejto besedy budú krátke ukážkové videá, diskusia s odborníkmi, praktické rady a užitočné odporúčania. Snahou rezortu ministerstva vnútra  je podľa  Michaely Paulenovej z oddelenia vzťahov s médiami priblížiť sa verejnosti – obetiam alebo potenciálnym obetiam trestných činov:

„Vytvorili sme a chceme poskytovať dostupné služby na verejne prístupných a známych miestach vo forme stabilných kontaktných bodov umiestnených v klientskych centrách Pomoc v kontaktných bodoch je primárne určená pre obete z radov seniorov, obete nenávistných trestných činov a extrémizmu či obete obchodovania s ľuďmi.“ 

senior3

V kontaktných bodoch budú odborní pracovníci konzultovať a poskytovať seniorom potrebné informácie. V prípade potreby budú zároveň schopní vycestovať i do menších miest a obcí. Úlohou kontaktných bodov bude aj vytváranie sietí a koordinácia medzi asistenčnou pomocou a inštitúciami. Projekt zastrešuje odbor prevencie kriminality kancelárie ministra vnútra.

Podpredseda Občianskej rady Rudlová – Sásová II. Andrej Refka víta toto podujatie pre bystrických seniorov:

„Na našom sídlisku organizujeme viaceré akcie pre seniorov, ale táto beseda s odborníkmi z ministerstva vnútra je mimoriadne užitočná. Takmer denne sme svedkami rôznych trestných činov, ktorých obeťami sú aj v Rudlovej – Sásovej práve seniori, ktorí sú zväčša dôverčiví a naletia trebárs podvodníkom. Ak sa naučia určitej sebaobrane a budú si dávať väčší pozor, bude to pre nich veľké plus.“

seniori

 Seniori obeťami

Policajný zbor SR neustále zaznamenáva podvody, krádeže a inú trestnú činnosť páchanú na senioroch prostredníctvom zaužívaných legiend (tzv. špecifická kriminalita na senioroch). Táto kriminalita v závislosti od trestno-právnej kvalifikácie skutku, obsahuje najmä ekonomickú kriminalitu (podvod, sprenevera), majetkovú kriminalitu (krádež) a násilnú kriminalitu (lúpež, porušovanie domovej slobody, ublíženie na zdraví).

Z hľadiska kriminality, resp. trestnej činnosti a príslušnej právnej regulácie sa senior považuje za chránenú osobu definovanú v § 139 ods. 1 písm. e) zákona č. 300/2005 Z. z. Trestný zákon v znení neskorších predpisov ako osoba vyššieho veku. Pre účely trestného konania sa podľa § 127 ods. 3 Trestného zákona osobou vyššieho veku rozumie osoba staršia ako 60 rokov.

senior4

Špecifická kriminalita na senioroch je páchaná sofistikovaným a organizovaným spôsobom cielene na senioroch tým spôsobom, že páchatelia pod rôznymi vymyslenými legendami oslovia seniorov telefonicky, priamo na verejnosti alebo v ich príbytkoch a snažia sa získať ich dôveru, lokalizovať miesto ich finančných úspor a v nepozorovanej chvíli od nich podvodne alebo krádežou získať ich celoživotné úspory.

Táto kriminalita vykazuje aj určitý stupeň latentnosti, kedy najmä seniori neoznamujú túto trestnú činnosť a to hlavne z dôvodu pocitu hanby alebo neuvedomenia si, že sa stali obeťami podvodníkov a zlodejov.

senior5

Páchatelia sa cielene zameriavajú na seniorov z dôvodu, že seniori sú „ľahšími“ obeťami kriminality a to najmä vplyvom, resp. dôsledkom ich vyššieho veku a riziko, že sa stane senior obeťou tejto trestnej činnosti, je vyššie. Medzi rizikové činitele u seniorov patrí rozšírená sociálna izolácia, často ide o ovdovelých alebo osamelo žijúcich, pre ktorých je príznačné stereotypné správanie, dôverčivosť, ale i fyzická bezbrannosť.

Tento projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa (OP EVS). Vstup na podujatie je voľný.

senior1

 

Autor: (tom) , Foto: ilustračné