Mesto sa snaží o zlepšenie situácie počas sneženia

SPRÁVY
15 /

Vzhľadom na nepriaznivé klimatické podmienky sú dnes od skorých ranných hodín v teréne mechanizmy určené na zabezpečenie výkonu zimnej údržby v počte celkom 22 kusov. Do údržby peších komunikácií a schodov na území mesta je v súčasnej dobe zapojených 57 ľudí.

Podľa plánu zimnej údržby sa postupuje podľa poradia dôležitosti. Ako prvé sú čistené tepnové komunikácie, spojovacie komunikácie s MHD, prístupové cesty k zdravotníckym zariadeniam, výjazdové trasy hasičských vozidiel a hlavné chodníky.

Nasledujú prístupové a obslužné komunikácie, ktoré majú význam pre zásobovanie, dopravu z priemyselných závodov a pod. a medzi poslednými sú prístupové a obslužné cesty, ktoré majú význam prevažne len pre dopravu súkromnými dopravnými prostriedkami.

zimna udrzba1

„Na zabezpečení zjazdnosti a schodnosti miestnych komunikácií sa podieľajú zazmluvnené spoločnosti NIGOL, GANZ a MIS v spolupráci so subdodávateľskými firmami, ako aj mestská spoločnosť ZAaRES. Okrem týchto subjektov so zimnou údržbou pomáha aj Podnik medzitrhu práce a  verejnoprospešní pracovníci. Od  utorka bude odpratávať sneh v okolí Kráľovej aj 10 – 15 väzňov z Ústavu na výkon väzby a Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Banskej Bystrici,“ 

uviedla Dominika Smoleňová z kancelárie primátora mesta.

zimna udrzba3

Spolupracujú aj samotní občania, ktorým mesto doručilo k dnešnému dňu zhruba 2 tony posypovej soli na spriechodnenie peších komunikácií v blízkosti ich bytových domov. Rozvoz posypovej soli poskytujeme aj naďalej na základe požiadaviek občanov mesta. Kontaktná osoba pre dodanie posypovej soli: Ing. Ivan Zehnal 048/ 4330 612, ivan.zehnal@banskabystrica.sk.

Zmluvné spoločnosti spoločnosti vykonávajú zimnú údržbu nepretržite počas snehových zrážok tak, aby bola zabezpečená zjazdnosť a schodnosť v čo najväčšom rozsahu. Keďže sa jedná o trvalé a husté sneženie nie je možné súbežne zabezpečiť na území celého mesta bezproblémový stav vozoviek.

zimna udrzba2

Banskobystrická samospráva  žiada občanov mesta o trpezlivosť počas sneženia a zároveň ich vyzýva, aby v prípade, že im to situácia dovoľuje, využívali radšej prostriedky mestskej hromadnej dopravy.

mapa-zimnej-udrzby-ciest-bb

Zdroj: Mesto BB, Foto: ilustračné a FB Moja Sásová