Mesto reaguje na otázky občanov v súvislosti s Multifunkčnou športovou halou

SPRÁVY
2 /

Banskobystrická samospráva  pristupuje k aktuálnej situácii s obranou pred šírením nového koronavírusu na Slovensku zodpovedne. Z tohto dôvodu a na základe záverov Krízového štábu mesta boli zrušené všetky podujatia až do odvolania, ktoré organizuje alebo spoluorganizuje v priestoroch Robotníckeho domu, v Radnici na Námestí SNP 1, na Mestskom úrade alebo v zariadeniach sociálnych služieb.

Medzi aktivity samosprávy, ktoré museli byť zrušené, patrí aj Verejná prezentácia štúdie Multifunkčnej športovej haly na parkovisku Mičinská, ktorá sa mala uskutočniť v stredu 11. marca vo Veľkej sieni MsÚ.

Aktualizovanú štúdiu, po zapracovaní pripomienok odborných útvarov mesta a poslancov mestského zastupiteľstva odprezentoval architekt z Architektonickej kancelárie Becker poslancom MsZ minulý týždeň  4. marca 2020. Keďže je v záujme vedenia mesta  poskytnúť verejnosti všetky dostupné informácie o zámere výstavby nového športoviska,  samospráva sprístupnila verejnosti štúdiu a poskytuje občanom odpovede na najčastejšie kladené otázky.

Zároveň dáva priestor na ďalšie otázky, ktoré môže verejnosť posielať do 25. marca 2020 na e-mail: zdenka.marhefkova@banskabystrica.sk.

Najčastejšie otázky

Prečo bola na výstavbu Multifunkčnej športovej haly vybraná práve lokalita na parkovisku Mičinská?

Lokalitu vytypovali odborní pracovníci z odboru územného plánovania a architekta mesta. Spomedzi všetkých návrhov vyšla ako najlepšia z hľadiska výhodnej dopravnej dostupnosti, ktorá je pre nás kľúčová.  Multifunkčnú športovú halu  nemôžeme, a ani nechceme postaviť niekde za mestom, a tým všetkých jej užívateľov, mládež a návštevníkov,  “odsúdiť” na to, aby ako dopravný prostriedok využívali osobnú automobilovú dopravu.  Hala by mala byť umiestnená tak,  aby sa k nej dalo pohodlne  dostať všetkými druhmi dopravy.

Parkovisko Mičinská je z tohto pohľadu ideálna lokalita. V jeho blízkosti sa nachádza nielen autobusová a železničná stanica, ale aj najväčší prestupný uzol MHD – Námestie slobody, odkiaľ sa dá bez problémov dostať autobusom či trolejbusom do všetkých mestských častí. Výhodou tohto miesta je aj blízkosť športovej Základnej školy na Golianovej ulici a Osemročného športového gymnázia na Triede SNP, ktorých žiaci budú mať halu v pešej dostupnosti pre tréningový proces. Multifunkčná hala by vhodne doplnila aj už existujúce dva zimné štadióny (haly A a B), ktoré v najbližšom období prejdú rekonštrukciou. Vznikol by tak komplex troch hál vhodných na organizovanie veľtrhov a výstav.

Pre koho bude hala určená?

Novovybudovaná multifunkčná športová hala bude pozostávať z hlavnej haly s variabilnou plochou a tréningovej haly. Športovci tak budú mať k dispozícii plnohodnotné tréningové plochy pre loptové hry. Prioritne bude hala slúžiť na tréning mladých športovcov a športové kluby z nášho mesta, ktoré po výstavbe takéhoto športového stánku neustále  volajú. Vďaka výsuvným tribúnam sa bude dať prispôsobovať podľa jednotlivých druhov športov, potrieb tréningového procesu a aj plánovaných kultúrnych podujatí. 

Multifunkčná športová hala bude určená pre všetky loptové športy plus ju bude možné využiť pre hokejbal, ktorý sa v meste teší veľkej popularite. Hala by mala zároveň spĺňať všetky parametre, ktoré sú potrebné pre juniorské kategórie športov, v niektorých aj pre ženské dospelé kategórie. Aby sme zabezpečili jej fungovanie, potrebná bude  komunikácia so športovými klubmi.

Nie je počet parkovacích plôch v okolí haly nízky? 

Rozumieme obyvateľom Uhliska, ktorí sa obávajú najmä dní, počas ktorých sa budú v hale konať kultúrne podujatia s vyšším počtom návštevníkov. Takéto podujatia však budú tvoriť iba zlomok z celkového využitia haly. Treba pripomenúť, že už dnes, keď banskobystrický hokejový klub HC’05 iClinic hrá svoje zápasy doma, príde na zimný štadión cca 3 000 divákov. Pri plnej kapacite multifunkčnej športovej haly, ktorá je 3 600 divákov, netreba očakávať nič dramatickejšie. Práve naopak. V

ýstavbou parkoviska pre 248 áut v okolí multifunkčného športoviska sa situácia s parkovaním zlepší aj počas samotných hokejových zápasov. Problém by mohol nastať jedine v prípade, ak by sa naraz konalo veľké kultúrne podujatie a hokejový zápas. Dobrým plánovaním však tejto situácii môže mesto  bez problémov predísť. Keby samospráva uvažovala o výstavbe  Multifunkčnej športovej haly  niekde za mestom, musela by pri nej vystavať najmenej tisíc parkovacích miest.

Dôležité je uviesť aj fakt, že Banská Bystrica, po vzore ostatných krajských miest, plánuje zaviesť rezidenčné parkovanie na sídliskách, vrátane Uhliska. Znamenalo by to, že ulice budú môcť na parkovanie využívať už len tí obyvatelia, ktorí v danej lokalite reálne bývajú. Definitívne by sa tak  vyriešil aj problém s parkovaním návštevníkov podujatí v obytných zónach.

Stihne sa Multifunkčná športová hala postaviť do konania EYOF 2021? A ak nie, prečo sa s jej výstavbou mesto tak ponáhľa?

S architektmi a odbornými útvarmi robíme všetko preto, aby sa tak stalo. Vypracovaná štúdia v súčasnosti slúži ako podklad na spracovanie projektovej dokumentácie pre územné rozhodnutie a stavebné povolenie. Zároveň musíme rešpektovať jednotlivé termíny legislatívnych konaní. Po skúsenostiach vieme, že počas procesov verejného obstarávania sa vždy niekto odvolá, čím sa procesy  zvyknú predĺžiť.

Preto máme v súčasnosti všetky športové disciplíny v rámci EYOF 2021 rozmiestnené na konkrétne, už existujúce športoviská, ktoré sa nachádzajú v Banskej Bystrici a v partnerských mestách. Ak by sa hala stihla postaviť do konania tohto najväčšieho mládežníckeho športového festivalu, do leta 2021, niektoré zo športov by boli presunuté aj do novej Multifunkčnej športovej haly. V prípade, že by sme halu nestihli vystavať je potrebné si uvedomiť, že nejde o jednorazový projekt, ale multifunkčná hala by sa využila pre ďalšie potreby mesta.

Zdroj: Zdenka Marhefková, Foto: vizualizácia Becker a ilustračné