Mesto má rozpočet na rok 2014

TÉMA TÝŽDŇA
4 /

Na úvod piatkového pokračovania februárového mestského zastupiteľstva si poslanci minútou tichu uctili pamiatku zosnulého bývalého futbalistu a športového funkcionára Dukly a ŠKP Banská Bystrica a ŠKP Rudolfa Mažguta. Potom zastupiteľstvo prerokovalo a schválilo rozpočet mesta na rok 2014.

Návrh rozpočtu predkladal primátor Peter Gogola s reštrikciou financií napríklad aj na cestovný ruch, kultúru, zeleň či mestskú políciu.

„Rozpočet na tento rok nie je taký, aký by sme si predstavovali, je realistický. Podľa zákona musíme schváliť vyrovnaný rozpočet. Na základe mnohých rokovaní aj s poslaneckými klubmi sme sa snažili zostaviť rozpočet tak, aby sme sa vyhli ďalšiemu zadlžovaniu mesta a jeho obyvateľov,“

povedal primátor Gogola

Nájomné za parkovné bude príjmom mesta

Okrem vymenovania objektívnych vplyvov na zostavenie realistického rozpočtu mesta ešte pred hlasovaním o jeho schválení mestský úrad predložil niekoľko nevyhnutných opatrení. Jedným z nich bola zmena výberu parkovného. Stalo sa tak na základe uznesenia poslanca Michala Škantára (Smer-SD), ktorý na decembrovom zastupiteľstve žiadal, aby celý nájom za parkovné bol príjmom mesta.

Prednosta MsÚ Miroslav Rybár predložil poslancom návrh na uzavretie zmluvy so spoločnosťou EEI priamo bez akýchkoľvek medzičlánkov.

„Mesto má záujem uzavrieť zmluvu o realizácii parkovného priamo so spoločnosťou EEI formou nájmu osobitným zreteľom, aby peniaze z prenájmu parkovacích plôch od tohto prevádzkovateľa plynuli priamo do rozpočtu mesta,“

povedal prednosta Rybár.

Navrhnutý prenájom podporili poslanci všetkých poslaneckých klubov. Takto schválené uznesenie zaväzuje spoločnosť EEI okrem platenia nájmu priamo mestu aj investovať do výstavby nových parkovacích plôch na banskobystrických sídliskách sumu 2.500.000,-eur a to v termíne do 31.12.2015.

Poslanci sa dohodli aj na rozpočte

Poslanec Igor Kašper na základe dohody poslaneckých klubov predložil niekoľko pozmeňujúcich návrhov k predloženému návrhu rozpočtu, ktoré sa týkali zmien v príjmovej i výdavkovej časti v rámci ktorých poslanci neodsúhlasili napríklad projekt „Bystrického mora“. Na druhej strane sa zvýšil navrhovaný menší príspevok pre Divadlo z Pasáže, na stavebnú údržbu miestnych komunikácií vo volebných obvodoch či údržbu kultúrnych pamiatok. V prípade prebytku hospodárenia mesto podporí dobudovanie detského ihriska pod Pamätníkom SNP. Zmenilo sa aj prerozdelenie finančných príspevkov pre školy.

Predseda finančnej komisie Tomáš Novanský oznámil odporúčacie stanovisko k prijatiu vyrovnaného rozpočtu mesta s príjmami a výdavkami na úrovni takmer 47,7 milióna eur. Mestské zastupiteľstvo napokon schválilo rozpočet mesta na rok 2014 aj s predloženými pozmeňovacími návrhmi hlasmi všetkých prítomných poslancov (okrem dvoch zdržaní a jedného nehlasujúceho).

Schválený rozpočet mesta ešte bude musieť formálne podpísať primátor mesta, čím sa skončí poldruhamesačné rozpočtové provizórium. K analýze jednotlivých rozpočtových položiek sa ešte vrátime.

Zdroj: Bystricoviny