Matovič ukazuje prstom na Luntera, že na opravu cesty Muráň – Predná Hora pýtal o 11 miliónov viac…

SPRÁVY
6 /

Na štvrtkovej tlačovej konferencii predsedu vlády Igora Matoviča, ministra financií Eduarda Hegera a predstaviteľov Útvaru hodnota za peniaze  zazneli kritické slová na adresu vedenia BBSK, ktoré malo žiadať od vlády 19 miliónov eur na riešenie havarijného stavu lejakom zničenej cesty II. triedy v úseku Muráň – Predná Hora, pričom po posúdení projektu sa táto suma znížila na 8 miliónov eur.

Vládni predstavitelia obviňujú BBSK z nadhodnotenia opravy havárie cesty

V júni tohto roka strhla prietrž mračien cestu II/531 medzi obcami Muráň a Predná Hora. Banskobystrický župan Ján Lunter po prvotnom predbežnom posúdení havárie projektantmi mal vláde oznámiť, že oprava bude stáť cca 19 miliónov eur. Sumu však preveroval Útvar hodnoty za peniaze a ten dospel k výške nutnej investície 8 miliónov eur.

Podľa predsedu vlády Igora Matoviča a ministra financií Eduarda Hegera (obaja OĽaNO) sa doteraz k štátnej kase pristupovalo princípom „z cudzieho krv netečie“. Ak došlo ku kalamite, štát poslal akúkoľvek sumu na opravu. Na toto si za bývalých vlád vraj zvykli starostovia či župani, ale za tejto vlády to má skončiť.

Riaditeľ Útvaru hodnoty za peniaze Štefan Kišš uviedol:

Prvá cena bola 19 miliónov. A osem miliónov je ponuka, ktorú sme dostali na stôl pred dvoma týždňami. Ak máme použiť peniaze občanov, chceme, aby boli efektívne využité.“

Na vládnej tlačovke to vyzeralo tak, akoby vedenie BBSK chcelo od štátu v mimoriadnej situácii vylákať na opravu havarijného úseku cesty II. triedy omnoho vyššiu sumu oproti tomu, čo v skutočnosti bude táto investícia predstavovať.

Reakcia vedenia BBSK

Banskobystrický samosprávny kraj sa ohradzuje voči nepravdivým tvrdeniam premiéra Igora Matoviča a ministra financií Eduarda Hegera, ktoré zazneli na štvrtkovej tlačovej konferencii a ktoré súčasné vedenie kraja spojili s netransparentnými praktikami či bývalými vládami.

Podľa BBSK nie je pravda, že komunikácia smerom k vláde začala až v polovici augusta. Prvé listy ministrovi dopravy a ministrovi vnútra odišli z BBSK ešte začiatkom júla, ďalšie v polovici júla aj ministrovi financií.

BBSK tvrdí, že v polovici augusta nebola vytipovaná žiadna firma, ktorej chcel kraj zadať zákazku za 19 miliónov eur. Predstavitelia BBSK od vlády nepožadovali túto sumu, pretože to bol len prvotný odhad projektantov ešte v lete pred komplexnou štúdiou, len pár týždňov po tom ako prišlo k mimoriadnej situácii. Takto odhadnutú sumu na začiatku komunikovalo vedenie kraja aj smerom k verejnosti či  k premiérovi Igorovi Matovičovi.

„Nie je pravda, že cena za rekonštrukciu začala klesať až po tom, ako do diskusie vstúpila vláda a Útvar hodnoty za peniaze. Projektová dokumentácia, ktorú objednal a nechal  vypracovať BBSK, a ktorú následne posudzoval Útvar hodnoty za peniaze, už pracuje so sumou za rekonštrukciu vo výške 9 705 849,48 milióna eur. Táto projektová dokumentácia bola kraju doručená 14. 9. 2020 a následne ju postúpil Útvaru hodnoty za peniaze. Ten po jej preštudovaní navrhol ešte ďalšiu úsporu, ktorej presná výška však doposiaľ nebola kraju písomne doručená. Z logiky veci však vyplýva, že určite nie je vo výške 11 miliónov eur ako odznelo na tlačovej konferencii,“

tvrdí vedenie BBSK.

Kraj poskytol vláde i Útvaru hodnoty za peniaze plnú súčinnosť a všetky potrebné informácie pre oboznámenie sa s problematikou havárie na ceste II/531. Pre obyvateľov nielen dotknutých obcí Muráň a Muránska Huta, ale aj pre široký región, je však kľúčové, aby bola cesta II/531 aspoň v jednom jazdnom pruhu sprejazdnená do zimy, nakoľko využívanie dočasnej obchádzkovej trasy cez Národný park Muránska planila je počas zimného obdobia prinajmenšom problematické.

„Napriek tomu, že BBSK mohol vybrať a zazmluvniť akéhokoľvek zhotoviteľa okamžite po dodaní projektovej dokumentácie – teda prakticky už 14. septembra, súhlasili sme s posúdením projektu Útvarom hodnoty za peniaze, pretože ani nám nie sú peniaze ľudí a daňových poplatníkov ľahostajné,“

dodáva BBSK.

Vzhľadom na stav veci podľa kraja reálne hrozí, že počas zimy zostanú desiatky ľudí odrezaných od sveta, že bude ohrozená prevádzka liečebne na Prednej Hore, ktorá pri liečbe závislostí dosahuje mimoriadne výsledky, že sa ľudia verejnou dopravou nedostanú do škôl, k lekárom či do zamestnania.

Zdroj: Lenka Štepáneková a (tom), Foto: ilustračné