Marek Zákopčan: „Kniha by mala byť slávnejšia ako autor“

SPRÁVY
0 /

Bystricoviny prinášajú rozhovor s 23 ročným Bystričanom, úspešným autorom románov a detektívnych príbehov, Marekom Zákopčanom.

Marek Zákopčan – narodil sa 23. júna 1986 v Banskej Bystrici. Je študentom Fakulty humanitných vied UMB, na ktorej študuje slovenský jazyk a literatúru v kombinácii s dejepisom. Patrí k najmladším autorom vydavateľstva Ikar a vydal tri knižné publikácie. Momentálne pracuje na dvoch knihách a píše recenzie pre Knižnú revue.

zakopcan_m

Debutoval si detektívnymi príbehmi Mesto tieňov, ale Tvoj prvý román je Zradná vášeň, ktorý si venoval svojej mame. Čo je námetom, motívom tohto románu a čo Ťa inšipirovalo k jeho napísaniu?
Román Zradná vášeň vznikol ešte na strednej škole. Hlavnou postavou je mladá Lucia, ktorá spolu so svojou priateľkou Miriam pracuje ako čašníčka. Jedného dňa sa ju pokúsi znásilniť neznámy surovec a vzápätí sa obe zoznamujú s policajtom Danielom a architektom Adamom. Medzi Luciou a Adamom to síce zaiskrí, ale ako to už v románoch býva, nič nejde príliš ľahko. Proti ich vzťahu intriguje nielen Adamov otec, ale aj jeho bývalá snúbenica. Nad Luciou navyše stále visí hrozba neznámeho muža a ani Miriamin život sa nevyvíja podľa jej predstáv. Zradná vášeň sa síce žánrovo od Mesta tieňov odlišuje, ale práve tá odlišnosť ma najviac púta. Ja sám si z času na čas prečítam knihu podobného typu, zrejme práve preto som sa rozhodol skúsiť to na tomto poli. Začal som ho písať len tak zo srandy do zošita. Čítali ho moji najbližší a postupne sa dožadovali pokračovania. Písal som teda ďalej, až som mal napokon hotovú celú knihu. Nastal čas riešiť otázku, čo teraz? Príbeh som prepísal na počítači, vytlačil ho a poslal do vydavateľstva Ikar. Ozvali sa mi po pár mesiacoch a pozvali ma na pokec. Po počiatočnej tréme, nervozite a rozpakoch som pochopil, že sa im môj román zapáčil. Mal som šťastie, pretože, ako som sa dozvedel, prichádza im neuveriteľné množstvo rukopisov a iba malé percento z nich sa dočká vydania. Zrejme som sa narodil pod šťastnou hviezdou. Román vyšiel koncom roka 2008.

Na krst knihy Mesto tieňov Ťa priviedli kukláči ako „ozajstného“ zločinca. Neobával si sa zápornej publicity alebo to bol len reklamný ťah?
Keď som bol prvýkrát oboznámený s tým, ako by mohol krst prebiehať, hneď som vedel, že do toho chcem ísť. Predsa len, koľkokrát sa človeku podarí byť zatknutý zásahovou jednotkou priamo na jednej z najrušnejších ulíc? Negatívnej publicity som sa neobával, celé to bolo myslené ako recesia, ktorá mala navyše pritiahnuť nielen pozornosť médií, ale aj širšej verejnosti. Zámer sa podaril a na krst prišlo skutočne veľké množstvo ľudí. Dodnes na to veľmi rád spomínam. Akcia bola pripravená naozaj profesionálne a všetci zúčastnení si užili veľa zábavy. A najmä ja.

Na čom momentálne pracuješ?
Na stránke www.romantika.estranky.sk vychádza na pokračovanie môj najnovší román Život na dlh. Je to kriminálno-romantický príbeh o žene prepustenej z väzenia, kde strávila osem rokov za vraždu svojho manžela. Z osudnej noci si však nič nepamätá a postupne zisťuje, čo sa vlastne odohralo a zároveň sa posúva stále bližšie k odhaleniu skutočného vraha. Navyše sa znova zamiluje, čo ona sama považovala takmer za nemožné. Kniha by mala vyjsť vo vydavateľstve Ikar.
Okrem toho mám rozpracované ďalšie dve knihy. Romantickú komédiu o nás, mladých, kde sa hrdinova ocitajú v mnohých komických situáciách, aby napokon našli svoje miesto vo svete, a historický román, o ktorom by som sa radšej ešte bližšie nevyjadroval, keďže tento žáner je o niečo špecifickejší a vyžaduje si odlišný prístup. Môžem povedať len toľko, že čitatelia sa majú na čo tešiť.

Študuješ na Fakulte humanitných vied slovenský jazyk, literatúru a dejepis. Máš ambície stať sa dobrým učiteľom alebo dobrým spisovateľom?
Otázka na zamyslenie. Momentálne mám skôr ambície byť dobrým študentom, písanie je viac mojím hobby ako náplňou práce. Samozrejme, že učiteľskému povolaniu sa chcem venovať a verím, že budem svojim žiakom dobrým učiteľom. Budem robiť všetko preto, aby sa tak stalo. Ťažko je mi definovať dobrého spisovateľa. Každý autor je totiž jedinečný a každý má svoj vlastný obľúbený žáner, prístup k písaniu… Ja sám mám skôr obľúbené knihy, ako konkrétnych spisovateľov. Bol by som rád, keby tak čitatelia pristupovali aj k mojim príbehom. Som totiž toho názoru, že kniha by mala byť slávnejšia ako autor. Mnohé príbehy sa stali všeobecne známymi práve kvôli svojmu obsahu ako kvôli tvorcovi, tak je to napríklad s Harrym Potterom alebo Da Vinciho kódom.

Máš čas popri Tvojich povinnostiach aj na iné záujmy okrem písania, na priateľov, zábavu?
Vzhľadom na povinnosti (najmä školské) je toho času menej, ako by som si prial, ale ako sa hovorí, dobrého veľa nebýva. A keďže aj písaniu sa venujem len vtedy, keď mám na to náladu, nájdem si čas aj na iné aktivity. Veľmi rád chodím do kina, sledujem dianie v kinematografii a televíznej tvorbe, zbožňujem posedenia s priateľmi pri kofole a rozhovoroch, cestovanie, spoznávanie nových ľudí… Kedysi som sa častejšie venoval aj hraniu tenisu a stolného tenisu, ale teraz sa to akosi vytratilo do úzadia. Verím, že počas leta to doženiem.

Dozvedeli sme sa o Tebe, že rád cestuješ a objavuješ cudzie krajiny. Máš nejakú vysnívanú krajinu, ktorú raz určite navštíviš?
Áno, každú jednu. Zatiaľ sa mi podarilo navštíviť len krajiny nachádzajúce sa v Európe. Chcel by som navštíviť každý kontinent. Teda okrem Antarktídy, nemám totiž rád zimu a sneh. Keby som mal ale uviesť konkrétnejšie krajiny, asi by to boli tieto: Egypt, Maroko, JAR, Kuba, India, Mexiko, Japonsko, Izrael.

Marekovi ďakujeme za odpovede. V prípade, že by niekto z čitateľov mal záujem získať viac informácií o tomto mladom, nádejnom autorovi, môže mu napísať priamo na jeho e-mail marek281@post.sk. Bystricoviny.sk ešte raz ďakujú a prajú veľa úspechov.

Zdroj: Bystricoviny.sk, foto: Archív M.Zákopčan