Malé firmy a živnostníci s obratom do 100 tisíc eur budú platiť nižšie dane z príjmu

SPRÁVY
0 /

Návrh novely zákona o dani z príjmov z dielne poslancov Mosta – Híd Irén Sárközy, Tibora Bastrnáka a Bélu Bugára v stredu schválilo plénum NR SR, keď zaň hlasovali poslanci naprieč politickým spektrom.

Za zákon hlasovali poslanci zo všetkých poslaneckých klubov

Pokiaľ zákon podpíše prezidentka Zuzana Čaputová, od januára 2020 budú malé firmy a živnostníci (SZČO) s obratom do 100 tisíc eur platiť daň z príjmu len vo výške 15 %  namiesto súčasnej 21- percentnej sadzby.

Navrhované opatrenie je súčasťou koaličného sociálneho balíčka. Predkladatelia  akceptovali kompromisný pozmeňujúci návrhu poslancov SNS, aby upustili od svojho pôvodného zámeru postupného zvyšovania nezdaniteľnej časti základu dane až na 22,7  – násobok životného minima od roku 2021. Nezdaniteľná časť základu dane sa tak už od budúceho roka zvýši z 19,2 – násobku na 21 – násobok sumy platného životného minima, čo presadzovala aj SNS na koaličných rokovaniach.

Návrh Mostu – Híd podporil predseda Smeru Robert Fico aj premiér Peter Pellegrini, rovnako i ďalší koaliční partneri. Poslanec SNS Radovan Baláž k výpadkom príjmov štátneho rozpočtu uviedol:

„Prijatím tohto zákona sa odhaduje výpadok príjmov vplyvom zníženia dane pre právnické osoby na 41 miliónov eur a ďalších 17 miliónov eur by mal predstavovať výpadok príjmov pri podnikateľoch – fyzických osobách.“

Poslankyňa SaS Jana Kiššová napriek výhradám voči neštandardnému legislatívnemu procesu označila toto daňové opatrenie za dobré pre ľudí:

SaS podporí akýkoľvek návrh zákona bez ohľadu na to, z akej dielne je. Tento návrh zákona považujeme za dobrý voči ľuďom, lebo budú zarábať v čistom viac.“

Proti tomuto opatreniu protestovali niektoré samosprávy zväčša so starostami či primátormi a županmi z opozičného politického tábora dôvodiac, že sa im znížia príjmy z  podielových daní od fyzických osôb, podľa odhadov celkom o 150 miliónov eur. Problém výpadku príjmov by v budúcnosti mohol riešiť daňový mix, teda podiel  príjmov obcí, miest a VÚC  na výbere rôznych  daní štátu.

Jedna z predkladateliek návrhu zákona Irén Sárközy (Most – Híd) k tomu povedala:

„Za to, že je vyššia zamestnanosť môže aj štát, lebo investoval, aby sa vytvorili pracovné miesta. Rástla minimálna mzda. To znamená, že sa na príjmoch podieľali aj zamestnávatelia, pretože museli platiť vyššie minimálne mzdy a potom boli vyššie aj dane. Takže na tom, že samosprávy sa mali oveľa lepšie za posledné tri roky, sa podieľal štát, zamestnávatelia a pracovníci, lebo dochádzalo k tichému zdaňovaniu.“

Podporil ju aj jej poslanecký kolega Tibor Bastrnák:

„Ja si myslím, že je to dobrý návrh, lebo ponecháva ľudom viac peňazí, to je najdôležitejšie. Čudujem sa, že sa proti návrhu vyslovili aj takí starostovia, ktorí sú pravicovo orientovaní. Ľudia oveľa lepšie vedia minúť peniaze ako samospráv  či štát.“

Nižšie dane zvyšujú životnú úroveň

Cieľom novely je podľa poslancov Mosta – Híd zvýšiť životnú úroveň pracujúcich vo firmách a živnostníkov a  práve na to má poslúžiť zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane. Európska komisia  osobitne upozorňuje na vysoké daňovo-odvodové zaťaženie pri zamestnancoch zarábajúcich menej ako priemernú mzdu v porovnaní s inými krajinami Európskej únie.

„EK vo svojej aktuálnej správe o Slovensku konštatuje, že SR sa príliš spolieha vo svojom rozpočte na daňové zaťaženie práce. Kým priemerné daňové a odvodové príjmy z práce v roku 2016 boli v Únii na úrovni 49,7 percenta z celkovej výšky zdaňovania, tak na Slovensku to bolo až 53,9 percenta. Daňové zaťaženie zamestnancov v posledných rokoch sa dokonca zvyšuje, čo súvisí s tým, že nezdaniteľné časti základu dane rastú pomalšie, ako rastú mzdy. Výsledkom je to, že daň z príjmu tvorí postupne vyššiu časť zo mzdy zamestnanca.“

Schválená zmena daňového zaťaženia menších firiem a živnostníkov  je súčasťou sociálneho balíčka vládnej koalície, ktorá ju v tejto časti presadila prakticky s podporou  všetkých poslaneckých klubov. Za hlasovalo 122 zo 140 prítomných poslancov. Nová znížená daň by sa mala dotknúť dvoch tretín slovenských firiem. Slovenský parlament ešte minulý týždeň na návrh ministerstva financií aj špeciálne pravidlá pre tzv. mikrodaňovníkov.

Zvýšenie rodičovského príspevku

V stredu prešiel aj návrh poslancov Smeru na zvýšenie rodičovského príspevku. Jeho suma  od začiatku budúceho roka razantne stúpne. Pre rodičov, ktorí pred nástupom na rodičovskú dovolenku pracovali, pôjde o nárast zo súčasných 220,70 eura na 370 eur.

Pre rodičov, ktorí pred narodením dieťaťa nepracovali a nedostávali preto materskú dávku zo Sociálnej poisťovne, sa rodičovský príspevok zvýši o 50 eur na 270 eur.

Zdroj: (tom) a TASR, Foto: ilustračné