Krízový štáb a vláda prijali asi 40 nových opatrení na zamedzenie šírenia koronavírusu

SPRÁVY
2 /

V pondelok do neskorých nočných hodín rokoval Ústredný krízový štáb a následne aj vláda SR. V boji s pandémiou koronavírusu sa prijalo zhruba 40 nových opatrení.

Na Slovensku máme aktuálne 204 prípadov koronavírusu

Ako informoval hlavný hygienik Ján Mikas, na Slovensku máme aktuálne 204 pacientov s pozitívnymi výsledkami na ochorenie COVID-19. Za pondelok pribudlo 19 nových prípadov, 432 vzoriek bolo negatívnych. Celkovo išlo o 3 736 negatívnych prípadov. Vláda v utorok predloží  na skrátené legislatívne konanie zákon, aby sa mohli využívať dáta mobilných operátorov o lokalizácii občanov.

Podľa Mikasa od utorka začína testovanie aj v Trenčíne:

„Laboratórna diagnostika je zabezpečená. Aktuálna kapacita testovania sa tak zvýši na 1 000 vzoriek denne.“

Povinné nosenie ochranných rúšok

Na pondelkovom krízovom štábe bolo prijatých zhruba 40 nových opatrení. V utorok o nich informoval predseda vlády Igor Matovič.

Nosiť ochranné rúška, ktoré zakrývajú nos a ústa, mimo svojho domu či bytu bude povinnosťou. Ľudia, ktorí sa dostanú do radu, budú musieť dodržiavať dvojmetrový rozostup. Od konca marca sa bude pri vstupe do nemocníc, obchodov či iných miest, kde sa hromadia ľudia, merať ľuďom telesná teplota.

Núdzový stav aj pre zariadenia sociálnych služieb

Vláda SR vyhlásila núdzový stav v zariadeniach sociálnych služieb, ako sú domovy dôchodcov. Premiér Matovič o tom informoval s tým, že štát chce týmto chrániť seniorov, ktorí sú v prípade pandémie koronavírusu najzraniteľnejšou skupinou. Úrad verejného zdravotníctva SR zároveň uzavrie činnosť denných stacionárov a pre sociálne zariadenia vydá hygienické pokyny.

Opatrenia pre seniorov

Vláda SR a Úrad verejného zdravotníctva SR vyzvali dôchodcov, aby pre riziko ochorenia COVID-19 vychádzali zo svojho domu či bytu len v nevyhnutých prípadoch. Štát seniorom odporúča, aby radšej požiadali o pomoc iných, eliminovali sociálny kontakt s druhými ľuďmi, a to aj s rodinnými príslušníkmi.

Vláda je pripravená v prípade nutnosti aj prijať zákaz vychádzania pre konkrétne skupiny ľudí. Mestá a obce štát vyzval, aby zriadili telefónne linky pre seniorov za účelom objednania si donášky potravín.

Potraviny, drogérie, trafiky či obchody s predajom krmív pre zvieratá budú vždy v nedeľu zatvorené. Pôjde o sanitárny deň a deň, keď si majú oddýchnuť zamestnanci. Pre seniorov nad 65 rokov sa zároveň určia špeciálne otváracie hodiny v obchodoch, a to od 9:00 do 12:00 hod.

Na vstupe do obchodov sa má podľa slov predsedu vlády kontrolovať telesná teplota vchádzajúcich zákazníkov na čele.

„Ak sa však nebudú v obchodoch dodržiavať vyhlásené hygienické a organizačné opatrenia, tak je možné, že prevádzku štát uzatvorí, a to až do konca karantény,“

dodal premiér.

Lokalizácia telefónov občanov

Vláda Igora Matoviča predloží ešte v priebeh utorka na skrátené legislatívne konanie zákon, aby sa mohli využívať dáta mobilných operátorov o lokalizácii občanov. Návrh predloží aj Ministerstvo spravodlivosti SR a týka sa neplynutia lehôt od 12. marca do 30. apríla a hlasovania per rollam pre právnické osoby.

Dočasné zrušenie vlakov zadarmo pre študentov

Ministerstvo dopravy a výstavby SR zruší bezplatnú železničnú dopravu pre študentov, kým budú školy zatvorené, aby sa im menej umožnilo tráviť čas cestovaním.

Premiér Matovič poznamenal, že sa tým nezakazuje študentom cestovať. Ak ale budú cestovať, budú si to musieť zaplatiť.

„Študenti majú byť doma a nemajú čo cestovať bezplatne vlakom po Slovensku a ohrozovať zdravie druhých ľudí. Musíme minimalizovať počet ľudí aj v prostriedkoch hromadnej dopravy a akúkoľvek nezmysluplnú dopravu len preto, lebo idem na výlet, musíme vylúčiť von.“

Vláda SR, Ústredný krízový štáb aj Úrad verejného zdravotníctva zároveň dôrazne vyzýva dôchodcov, aby necestovali hromadnou dopravou, respektíve aby využívali hromadnú dopravu len v absolútne nevyhnutných prípadoch.

„Veľmi veľa dôchodcov totiž využíva naďalej bezplatnú železničnú dopravu evidentne nie z nevyhnutných dôvodov. Ak táto prosba nezaberie, urobíme podobný krok ako v prípade študentov, teda zruší sa bezplatné cestovanie vlakmi aj pre túto skupinu obyvateľov.“

dodal premiér Igor Matovič.

Tri samostatné nemocnice sa vyčlenia na liečbu COVID-19

Na Slovensku by mali byť tri nemocnice vyčlenené na liečbu ochorenia COVID-19. Ministerstvo zdravotníctva má pripraviť reprofilizáciu nemocníc tak, aby bola jedna na západe, východe a strede krajiny. V ostatných nemocniciach majú byť samostatné pavilóny.

Nakúpi sa 200 000 nových testov

Vláda chce v najbližších dňoch nakúpiť 200 000 testov na zachytenie ochorenia COVID-19. Nepôjde však o rýchlotesty, ktoré už máme. V tých zdravotníckych zariadeniach, kde vznikajú problémy, budú prítomní policajti i vojaci. Štát pred každou nemocnicou, kde sa budú robiť odbery, zriadi odberné miesta, kde môže prísť pacient autom a priamo odtiaľ mu urobia ster.. Štát zároveň zakázal vývoz potrebných liekov mimo SR.

Ďalšie opatrenia

Prezident Policajného zboru SR Milan Lučanský dostane poverenie, aby zabezpečil poriadok v nemocniciach. Dôvodom sú občania, ktorí prichádzajú na vyšetrenie bez dodržania hygienických štandardov.

Ministerstvo obrany SR má zároveň identifikovať vojakov, z ktorých by sa po potrebnom preškolení v čase potreby mohli stať sanitári.

Štát chce na komunikáciu čo najviac využívať verejnoprávnu RTVS, kde chce spustiť kampaň s cieľom informovať o prijatých opatreniach. Malo by ísť aj o vysielanie svätých omší či vzdelávacích relácií pre žiakov a študentov od 18:00 hpd.. O priestor požiada vláda aj súkromné médiá.

Premiér zároveň informoval, že platí výnimka pre poskytovanie služieb notárov a advokátov, nebudú plynúť zákonné lehoty, a to od 12. marca do 30. apríla. Zároveň nebudú realizované ani žiadne exekúcie či dražby.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas poznamenal, že prijaté  opatrenia sú adekvátne. V súvislosti s prepravou osôb v taxíkoch uviedol, že tento zákaz bude platiť naďalej. Tvrdí, že riziko nákazy medzi osobami je veľmi vysoké, preto stále platí len možnosť prepravy tovaru.

Platnosť zákazu organizovania spoločenských, hromadných, kultúrnych podujatí bola predĺžená podľa slov premiéra Matoviča do odvolania.

Rušia sa písomné maturity aj Testovanie 9 na školách

Minister školstva Branislav Gröhling po rokovaní krízového štábu povedal, že sa prerušuje výučba na školách od 30. marca až do odvolania.

Zároveň oznámil, že sa pre koronavírus ruší aj Testovanie 9 pre žiakov základných škôl, rovnako sa ruší aj písomná časť maturít. Ústne maturity by sa mali uskutočniť a to dva týždne po tom, čo sa študenti vrátia do škôl.

„Chceme, aby maturanti tento rok maturovali, a to do 30. júna,“

vyhlásil minister školstva.

Autor: (tom), Foto: ilustračné.