Krajský stavebný sociálny podnik sa v našom regióne ujal

SPRÁVY
2 /

Krajský stavebný sociálny podnik za 1. polrok tohto roka urobil zákazky zhruba za 138.000 eur, aktuálne pracuje na ďalších v hodnote takmer 165.000 eur. Do konca roka má naplánované práce za ďalších viac ako 280.000 eur.

Ako vyzerá sociálny podnik v praxi

S myšlienkou vytvorenia sociálnych podnikov prišli svojho času sociálni demokrati, jeho vytvorenie v našom kraji pre oblasť stavebníctva schválilo zastupiteľstvo BBSK.    Informácie o činnosti krajského sociálneho podniku pre TASR poskytla Marcela Glevická, vedúca oddelenia styku s verejnosťou Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja v Banskej Bystrici. Zriaďovateľom a vlastníkom tohto stavebného podniku je krajská samospráva.

„Viackrát počas roka som sa bol pozrieť v zariadeniach, kde robili stavebné práce naši pracovníci stavebného sociálneho podniku. Všade si ich prácu a ochotu chválili. Okrem prvoradej úlohy, ktorú sociálny podnik spĺňa, že dáva prácu dlhodobo nezamestnaným, chceme týmto projektom motivovať iné organizácie a obce, aby zakladali sociálne podniky. Je to pilotný projekt, kde kraj zároveň na svojich skúsenostiach testuje funkčnosť zákona o sociálnych službách,“

uviedol predseda BBSK Ján Lunter.

Počas prvého polroka 2019 tento podnik urobil 15 zákaziek. Medzi najväčšie patrila rekonštrukcia Domova Márie v Banskej Štiavnici, opravy a rekonštrukcie sociálnych zariadení v budovách škôl v Banskej Bystrici a Revúcej či zateplenie strechy, oprava a výmena podláh v Pohronskom osvetovom stredisku v Žiari nad Hronom.

Zamestnanci sociálneho podniku pracovali aj pre Slovenský zväz biatlonu pri pomocných prácach v areáli Osrblie počas juniorských majstrovstiev sveta a tiež ako subdodávatelia pri rekonštrukciách ciest.

„Aktuálne pracujú na dvoch veľkých zákazkách v Krajskej knižnici Ľudovíta Štúra vo Zvolene a v Banskej Bystrici na Strednej priemyselnej škole Jozefa Murgaša,“

dodal Lunter.

Krajský stavebný sociálny podnik čaká ďalšia práca

Podľa Jána Luntera sú do konca roka naplánované práce na opravách domovov sociálnych služieb v kraji, výstavba koniarne pre banskobystrické poľnohospodárske učilište a výmena podláh v ďalších školách.

Aktuálne v krajskom sociálnom podniku pracuje 23 ľudí, z toho väčšinou stavební robotníci. Do konca tohto roka BBSK predpokladá nárast zamestnancov približne na 35. Pracovné pozície majú byť zamerané, tak ako doteraz, najmä na stavebné činnosti, výrub drevín pod vysokým napätím či iné v závislosti od potrieb na trhu práce v rámci nášho kraja.

„Z perspektívneho hľadiska je potrebné rozšíriť stav zamestnancov o odborných pracovníkov z radu remeselných profesií, ktorí by doplnili schopnosti súčasných tak, aby bol sociálny podnik schopný realizovať aj veľké zákazky prevyšujúce hodnotu 100 000 eur,“

zdôraznil bystrický župan.

Zdroj: TASR , Foto: ilustračné