Poslanci BBSK žiadajú vládu o zachovanie civilnej leteckej dopravy na Sliači aj po rekonštrukcii letiska

SPRÁVY
0 /

Tak ako avizoval krajský poslanec Ľubomír Motyčka, poslanecký klub SMER-SD na štvrtkovom rokovaní zastupiteľstva BBSK inicioval spoločné vyhlásenie krajských poslancov k zachovaniu civilnej leteckej dopravy po rekonštrukcii letiska Sliač.

Spoločné vyhlásenie zastupiteľstva BBSK potvrdené podpismi krajskými poslancami naprieč politickým spektrom prišla podporiť aj primátorka Sliača Ľubica Balgová.

Vyhlásenie poslancov BBSK k letisku Sliač

„My, poslanci BBSK si ceníme snahu predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Jána Luntera a primátora Banskej Bystrice Jána Noska o zachovanie civilnej časti letiska Sliač aj po jeho rekonštrukcii , ktorá by sa mala uskutočniť  v rokoch 2021 – 2023. Zároveň nás teší pozornosť ministrov dopravy a obrany, ktorú prejavujú pri riešení toho problému.

Civilná letecká doprava z letiska Sliač, do ktorej sa v minulosti  investovali nemalé verejné investície,  je dlhé roky dôležitou súčasťou ekonomického rozvoja celého Banskobystrického regiónu, vrátane cestovného ruchu.

Sme presvedčení, že by mala zostať zachovaná aj po plánovanej rekonštrukcii letiska ako jeho neoddeliteľná súčasť, v koexistencii s modernizovanou leteckou základňou. To by sa malo premietnuť už do pripravovanej logistiky celého projektu rekonštrukcie a nečakať až na dokončenie stavby.

Preto žiadame ministerstvá dopravy, obrany i samotnú vládu SR, aby v nadväznosti na predbežné rokovania s predstaviteľmi BBSK a mesta Banská Bystrica zakomponovali civilnú leteckú dopravu už do projektu rekonštrukcie letiska Sliač v súvislosti s modernizáciou leteckej základne a tento región tak neprišiel o strategický bod svojho budúceho rozvoja.“

Vedenie kraja informovalo poslancov o rokovaniach s ministrami obrany a dopravy

Podpredseda BBSK Ondrej Lunter informoval  zastupiteľstvo o rokovaniach s ministerstvom dopravy a ministerstvom obrany, ktoré sa uskutočnilo 13. mája:

„Na pokračovaní prevádzky civilnej časti letiska aj po rekonštrukcii máme eminentný záujem. Pre regióny stredného Slovenska ide o jeden z kľúčových aspektoch rozvíjania potenciálu v oblastiach cestovného ruchu, investícií a dopravnej infraštruktúry. Zároveň sme na rokovaní s ministrami predstavili plán, na základe ktorého by bolo možné dostať prevádzku letiska do ekonomicky funkčnej a stabilnej situácie.“

Obaja ministri počas rokovaní deklarovali záujem civilnú dopravu zachovať, minister obrany Jaroslav Naď ubezpečil zástupcov BBSK, že nikdy neplánoval civilnú dopravu zrušiť.

„Aktuálny stav je taký, že letisko prejde bezpečnostnou a technickou analýzou pod gesciou ministerstva obrany. Táto analýza preskúma, či je vôbec možné organizovať novú armádnu a civilnú prevádzku na jednom mieste. Rôzne typy leteckého parku totiž vyžadujú rôzne certifikácie a kritériá, bez naplnenia ktorých nie je možné plnú prevádzku letiska spustiť. Zjednodušene sa od analýzy očakáva rozhodnutie či civilná prevádzka bude alebo nebude možnosťou do budúcna,“

vysvetlil vicežupan Lunter.

Na rokovaní tiež prišlo k dohode, že v prípade pozitívneho výsledku analýzy, ktorá by dala civilnej prevádzke zelenú, prizvú ministerstvá zástupcu BBSK do pracovnej skupiny, ktorá bude dlhodobo rokovať o ďalších krokoch smerom k „rozlietaniu“ civilnej osobnej, nákladnej a súkromnej leteckej dopravy.

Zdroj: (tom) a Lenka Štepáneková , Foto: redakčné a ilustračné