Krajskí poslanci Smeru vyjadrili podporu kandidatúre Petra Pellegriniho na predsedu strany

SPRÁVY
2 /

Vicežupan Roman Malatinec a predsedníčka poslaneckého klubu SMER-SD v zastupiteľstve BBSK Božena Kováčová na štvrtkovej tlačovej konferencii v Banskej Bystrici predniesli vyhlásenie poslancov tohto klubu k vnútrostraníckej situácii a kandidatúre Petra Pellegriniho na predsedu strany.

Podpora Petra Pellegriniho

Šestnásť krajských poslancov za SMER-SD podporuje kandidatúru Petra Pellegriniho na predsedu strany. Zároveň poslanci žiadajú vedenie strany SMER-SD zvolať pracovný snem bezodkladne po odznení pandémie, na ktorom sa okrem voľby nového vedenia zhodnotia výsledky parlamentných volieb a načrtne ďalšia vízia fungovania ľavicovej sociálnodemokratickej strany

Ak by bol Peter Pellegrini na presadenie svojho videnia politiky modernej európskej sociálnej demokracie nútený založiť novú stranu, banskobystrickí krajskí poslanci sú podľa Kováčovej odhodlaní pridať sa k nemu.

Vyhlásenie krajských poslancov strany SMER-SD v BBSK

Poslanecký klub strany Smer-SD v zastupiteľstve Banskobystrického samosprávneho kraja vyjadruje plnú podporu kandidatúre Petra Pellegriniho na post predsedu politickej strany SMER-SD.

K Petrovi Pellegrinimu sa viaže vysoká dôvera ľudí aj mimo členskej základne strany, ktorú získal  v pozícii predsedu vlády a volebného lídra strany, čo osvedčil aj pri razantnom riešení koronavírusovej krízy.

SMER-SD má za sebou bohatú 20-ročnú históriu realizácie sociálnodemokratickej politiky. Sme presvedčení, že môžeme nadviazať na všetko dobré, čo sa nám za tie roky podarilo urobiť pre ľudí, ale na druhej strane sa aj zbaviť nepríjemnej záťaže minulosti spojenej s rôznymi kauzami politického či ekonomického charakteru, ktoré reprezentujú konkrétni jednotlivci.

Preto žiadame, aby vedenie strany SMER-SD po odznení pandémie bezodkladne zvolalo pracovný snem strany, na ktorom by delegáti zhodnotili výsledky tohtoročných parlamentných volieb, načrtla sa vízia fungovania strany na parlamentnej úrovni i v regiónoch na ďalšie volebné obdobie a zvolilo sa nové vedenie strany.

Slovensko totiž potrebuje silnú a modernú ľavicovú politickú stranu, ktorá bude nekompromisne obhajovať oprávnené záujmy pracujúcich ľudí, vrátane najzraniteľnejších sociálnych skupín obyvateľov Slovenska.

My, poslanci zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja, reprezentujúc dôveru našich voličov v regiónoch, si politickú budúcnosť jednoznačne spájame s osobou a štýlom politiky Petra Pellegriniho, ktorý sa stal prirodzeným lídrom sociálnej demokracie na Slovensku.

Reakcia Petra Pellegrniho a Richarda Rašiho

Peter Pellegrini víta, že politika zodpovednej zmeny s hodnotami sociálnej demokracie oslovuje tak regionálne štruktúry, ako aj ľudí mimo strany.

„Budem robiť všetko pre to, aby som takúto politiku pre ľudí na Slovensku ponúkal,“

reagoval Pellegrini vo štvrtok pre TASR.

Podpredseda strany Richard Raši hodnotí vyjadrenie banskobystrických poslancov ako úplne logickú reakciu. Chcú podľa neho využiť Pellegriniho potenciál:

„Veria, že vďaka nemu vie byť Smer opäť lídrom na slovenskej politickej scéne a získať veľký koaličný potenciál. Podobné nálady sú aj v ostatných častiach Slovenska. Za Košický kraj cítim veľmi podobné názory a myslím si, že by sme mali myslieť na budúcnosť strany. A keď osobnosť typu Petra Pellegriniho máme, bolo by asi zlé, keby sme ju pre našu stranu nevyužili.“

Robert Fico kritizuje bystrických poslancov aj svojich podpredsedov

Predseda Smeru Robert Fico, ktorý je momentálne práceneschopný, vyčíta členom predsedníctva a poslancom ich verejné vyjadrenia. V liste, ktorý im adresoval, ich okrem iného dôrazne žiada, aby sa zdržali verejných vyhlásení o vnútornom živote strany.

Je mi ľúto, keď moju neprítomnosť využívajú na oslabovanie postavenia Smeru v mene osobných politických ambícií. Vyhlásenia o skoršom sneme, ambíciách zmeniť vedenie strany, o ktorých sa dozvedáme len a len z médií, výrazne poškodzujú Smer. Odkazovať predsedovi strany posolstvá cez médiá, a to často v rozpore s obsahom predchádzajúcej internej diskusie, je móda, ktorú nemienim rešpektovať.

píše v spomínanom liste predseda Smeru.

Fico kritizuje spolustraníkov aj za odchod Jána Podmanického, hovorí o „odsúdeniahodnej politickej naivite“ a vyhlasuje, že „natláčanie strany do bezhodnotového liberálneho priestoru“ bude považovať za konanie poškodzujúce záujmy Smeru.

Naopak iný názor nepovažuje Peter Pellegrini za poškodzovanie záujmov Smeru:

„List pána predsedu len potvrdzuje, že jeho a moje videnie politického sveta a budúcnosti sa značne rozchádzajú. Odmietam snahu umlčať čoraz intenzívnejšie kritické hlasy, ktoré sa vnútri strany ozývajú, a nepovažujem vyjadrenie iného názoru za hlboké poškodzovanie záujmov Smeru.“

Pellegrini tiež pripomenul, že neoddeliteľnou súčasťou sociálnej demokracie je jasný postoj proti fašizmu a nespolupráca so subjektmi, ktoré túto politiku presadzujú.

Autor: (tom) , Foto: redakčné a ilustračné