Krajskí poslanci dali druhú šancu DSS Slatinka, podpíše to predseda BBSK?

SPRÁVY
0 /

Zastupiteľstvo BBSK v pondelok  jednohlasne schválilo spolufinancovanie projektu transformácie sociálnych služieb v DSS Slatinka v Lučenci. Je to dôležitá správa pre jeho klientov, pre ktorých by transformácia znamenala významné zlepšenie kvality života.

Projekt však môže opätovne ohroziť predseda BBSK Marian Kotleba tým, že nepodpíše spolufinancovanie projektu z rozpočtu kraja. Dotáciu  zo štrukturálnych fondov EÚ by tak nebolo možné čerpať a transformácia DSS Slatinka by bola opäť ohrozená.

„Pred štyrmi rokmi sme podávali projekt na poskytovanie sociálnych služieb v menších zariadeniach rodinného typu. Tento nám súčasný župan nepodpísal a tak sme prišli o 2,4 milióna EUR z prostriedkov Európskej Únie. Vtedy sme sa naučili, že to, kto je županom, zásadne ovplyvňuje naše životy,“

hovorí Denisa Nincová, riaditeľka DSS Slatinka  zároveň kandiduje do Zastupiteľstva BBSK v tíme Jána Luntera.

Neskôr Banskobystrický samosprávny kraj, ktorý je zriaďovateľom DSS Slatinka, prišiel vinou neprofesionálneho riadenia o možnosť žiadať o všetky dotácie z eurofondov. Vedenie DSS sa ale nevzdalo a podarilo sa im presadiť, že projekt môžu podať sami ako zariadenie.

Kraj tak potrebuje na zvýšenie kvality života ľudí so zdravotným postihnutím vynaložiť len 5 % z celkových nákladov na transformáciu. Tá spočíva v tom, že veľké a izolované domovy sociálnych služieb sú transformované na menšie zariadenia rodinného tipu, ktoré ich klientom dávajú možnosť zapojiť sa do bežného života.

Denisa Nincová vysvetľuje, prečo je takáto zmena potrebná:

„Podstatou tejto zmeny je zabezpečenie plnohodnotného života pre ľudí so zdravotným postihnutím. Aj ľudia so zdravotným postihnutím majú právo využívať všetko, čo bežný svet ponúka – chodiť do školy so svojimi rovesníkmi, do zamestnania aj do kina. Klienti inštitúcií takéto možnosti nemajú. Celý ich život sa často odohráva pod jednou strechou na niekoľkých metroch štvorcových, je tu veľa ľudí, málo životného priestoru a takmer žiadne možnosti žiť podľa vlastných preferencií.“

V domovoch sociálnych služieb podľa Nincovej pracujú skvelí ľudia, ktorí za skromné mzdy odvádzajú veľmi obetavú prácu. Ani pri najlepšej vôli a všetkej snahe však nedokážu v takomto prostredí vytvoriť podmienky, ktoré pripomínajú skutočný domov a slobodný život.

Poskytovanie sociálnych služieb v inštitúciách je pozostatkom minulosti, kedy boli ľudia so zdravotným postihnutím umiestňovaní skôr mimo bežného sveta.

 

Zdroj: Roman Grešo, Foto: DSS Slatinka a ilustračné