Kraj už distribuuje darované počítače stredoškolákom, vybaví ich aj internetom

SPRÁVY
0 /

Na pôde Strednej odbornej školy informačných technológií v Banskej Bystrici v stredu zástupcovia Banskobystrického samosprávneho kraja slávnostne odovzdali prvé počítače stredoškolákom, ktorým chýbalo dostatočné technické vybavenie pre dištančné vzdelávanie. V prvej etape počítače dostane k dispozícii viac ako 160 detí z osemnástich stredných škôl v kraji.

Výsledky iniciatívy kraja z októbra

Zástupcovia Banskobystrického samosprávneho kraja slávnostne odovzdali jedenástim žiakom Strednej odbornej školy informačných technológií (SOŠ IT) v Banskej Bystrici počítače, ktoré darovali firmy i jednotlivci v rámci zbierky, ktorú župa vyhlásila ešte v októbri.

„Celkovo sa do tejto chvíle vyzbieralo 88 počítačov, ďalších 37 máme prisľúbených, ale zatiaľ fyzicky nedorazili. Okrem toho sa k žiakom do výpožičky dostane aj sedemnásť počítačov z našich stredných škôl a ďalších 37 vyradených, ale stále funkčných zariadení priamo z Úradu BBSK. Som veľmi rád, že aj takýmto spôsobom môžeme pomôcť deťom, ktoré by inak mali k dištančnému vzdelávaniu sťažený prístup,“

uviedol podpredseda BBSK Ondrej Lunter, ktorý za celou iniciatívou stojí.

Internet na náklady BBSK

Okrem samotných počítačov vybaví Banskobystrický samosprávny kraj tých žiakov, ktorí to potrebujú, na svoje náklady aj internetovým pripojením. Kraj z vlastných prostriedkov zakúpil tiež USB modemy či súpravy slúchadiel a mikrofónov. V prvej fáze takto uspokojí potreby osemnástich škôl a viac ako 160 detí.

„Chcem poďakovať všetkým firmám i jednotlivcom, ktorí sa do zbierky doposiaľ zapojili – či už v podobe darovaného počítača alebo poukázania peňazí na transparentný účet. Zbierka stále pokračuje, dostatočné technické vybavenie pre online vzdelávanie nemá totiž podľa našich zistení až desať percent stredoškolákov v kraji, čo je viac ako 2 500 detí,“

povedal župan Ján Lunter.

Záujemcovia sa môžu prihlásiť na e-mail info@dobrykraj.sk alebo poslať peniaze na transparentný účet  SK 82 0900 0000 0051 7440 4163.

Postupujú po školách

Počítače zo zbierky sa k študentom dostávajú kompletne vyčistené, preinštalované a so všetkými potrebnými licenciami. Žiakom zostávajú vo výpožičke až do chvíle, kým neukončia štúdium na strednej škole.

„Vyčistenie a inštaláciu operačného systému i potrebných programov pre online vzdelávanie sme zabezpečovali aj na našej škole. K žiakom sa tak dostávajú počítače, ktoré sú plne funkčné a dostatočne vybavené na to, aby sa do online vzdelávania mohli stopercentne zapojiť. Teší ma, že sme mohli takýmto spôsobom prispieť k úspechu celého projektu,“

informoval Štefan Balogh, riaditeľ SOŠ IT. Na technickej príprave počítačov sa spolu so SOŠ IT podieľala aj SPŠ J. Murgaša.

Okrem stredných škôl v Banskej Bystrici sa počítače v prvej fáze dostanú aj k študentom škôl v Rimavskej Sobote, Brezne, Banskej Štiavnici, Tisovci, Zvolene, Veľkom Krtíši či Žarnovici.

„Zvolili sme taký kľúč, aby sme boli schopní kompletne obslúžiť potreby celej školy – teda aby ani jedno dieťa v ani jednej triede nezostalo bez prístupu k dištančnému vzdelávaniu. Veríme, že sa nám podarí vyzbierať aj ďalšie počítače a prostriedky a postupne pokryjeme aj potreby takých škôl, kde nemá dostatočné vybavenie aj viac ako stovka detí,“

doplnil Ondrej Lunter.

Darcovia z celého Slovenska

Do tejto chvíle venovalo počítače stredoškolákom 32 firiem či jednotlivcov, ďalší poukázali peniaze na transparentný účet.

Ako prvý sa do zbierky zapojil banskobystrický sociálny podnik Zedko, k ďalším darcom, ktorí venovali viac ako päť počítačov, patrila bratislavská advokátska kancelária Taylor Wessing, zdravotnícke zariadenie NovaMed, stavebná spoločnosť Skanska SK, Železničná spoločnosť Cargo Slovakia či Lenovo CSR.

Na transparentný účet prispela doposiaľ najvyššou sumou 2 500 eur pri príležitosti svojho 25. výročia na Slovensku spoločnosť McDonald´s Slovakia, 800 eur venovalo združenie ŠK Alyssum.

Banskobystrický samosprávny kraj v mene stredoškolákov ďakuje všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom prispeli k tomu, aby sa technické vybavenie žiakov a ich prístup k online vzdelávaniu zlepšili.

Zdroj: Lenka Štepáneková , Foto: BBSK a ilustračné