Kraj podporuje vznik triediaceho centra PET fliaš v Banskej Bystrici so 150 pracovníkmi

SPRÁVY
3 /

Banskobystrický samosprávny kraj podporuje iniciatívu spracovateľa PET fliaš za vznik triediaceho centra zálohového systému v Banskej Bystrici. Pre kraj ide o strategickú investíciu, ktorá pomôže zvýšiť zamestnanosť pri využití existujúcich recyklačných kapacít.

Vedenie BBSK vyjadrilo podporu myšlienke vybudovania triediaceho centra v Banskej Bystrici v rámci pripravovaného zálohového systému PET fliaš. Lokalizovaním centra do Banskej Bystrice by tak mohlo dôjsť k nadviazaniu na už vybudované a existujúce recyklačné kapacity, ktoré vysoko prevyšujú potreby slovenských producentov a spotrebiteľov. Významným faktorom v prípade kladného rozhodnutia budúceho správcu zálohového systému je aj vznik vyše 150 pracovných miest v regióne.

Na utorkovej návšteve, ktorú absolvovalo vedenie BBSK v rámci pravidelných stretnutí s podnikateľmi v kraji, sa predseda BBSK Ján Lunter oboznámil s činnosťou a samotnou recykláciou PET fliaš vo firme Ekolumi, s.r.o.

Najnovšia technológia, do ktorej majitelia investovali 13 miliónov eur, dokáže premeniť PET fľašu na ekologickú PET vločku. Celý proces je maximálne bezpečný, riadený najnovšími technológiami a viacerými stupňami kontroly a nezaťažuje životné prostredie. Naopak, zbavuje ho nežiadúceho odpadu.

„Pripravovaný projekt zálohovania PET fliaš má nepochybne veľký význam z hľadiska ekológie a zodpovedného prístupu k životnému prostrediu pre celé Slovensko. Preto vnímam veľmi pozitívne iniciatívu spoločnosti Ekolumi za vybudovanie triediaceho centra v Banskej Bystrici. Je pre mňa rovnako dôležité, že celý proces recyklácie PET fliaš je absolútne ekologický a bez dopadu na životné prostredie,“

povedal predseda BBSK Ján Lunter.

„Z nášho pohľadu je tento zámer pre kraj strategický. Vznik viac ako 150 pracovných miest v horizonte dvoch rokov pre ľudí primárne z Banskobystrického kraja, predstavuje významný prínos pre túto lokalitu. Aj preto sme sa rozhodli vyjadriť podporu pre vybudovanie triediaceho centra v krajskom meste. Oslovili sme tiež listom zástupcov aliancie a zväzu obchodu, či asociáciu výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd, združenie výrobcov piva, ktorí sa uchádzajú o pozíciu správcu systému, aby zhodnotili potenciál, ktorý tu v Banskej Bystrici máme,“

dodal podpredseda BBSK Ondrej Lunter.

Vedenie samosprávneho kraja tiež ponúklo potrebnú súčinnosť v prípade, že triediace centrum zálohového systému PET fliaš bude lokalizované v Banskej Bystrici.

„Naša spoločnosť má desaťročné skúsenosti s recykláciou PET fliaš. Rovnako disponujeme skúsenosťami aj so zálohovým systémom napríklad v Litve, kde pôsobí ďalšia z našich pobočiek. Aktuálne spracovávame približne 120 ton fliaš denne do podoby tzv. PET vločky, no našim cieľom je dosiahnuť  v roku 2022 spracovanie do PET regranulátu ako vstupnej suroviny na výrobu nových PET fliaš, a tým dosiahneme princíp cirkulárnej ekonomiky v praxi,“

informoval  Michal Figúr, konateľ spoločnosti Ekolumi, s.r.o.

Zálohový systém na PET fľaše a plechovky by mal byť spustený v januári 2022. Fungovanie celého systému bude zastrešovať správca. Toho vyberie ministerstvo z okruhu výrobcov alebo zástupcov výrobcov zálohovaných obalov do konca tohto roka.

Zdroj: Lenka Štepáneková, Foto: BBSK