Komu vadí malá vodná elektráreň pri Šalkovej?

TÉMA TÝŽDŇA
47 /

Do Banskej Bystrice prichádza nový investor. Spoločnosť ENERGO-AQUA a.s. chce na Hrone vybudovať malú vodnú elektráreň s inštalovaným výkonom 710 kW pri Šalkovej na mieste existujúcej hate. Tento projekt má svojich podporovateľov i odporcov.

Európa a energetické zdroje po Fukušime
Marcové tsunami v japonskej Fukušime, ktoré vážne poškodilo miestnu jadrovú elektráreň a do ovzdušia i mora unikla rádioaktivita, vyvolalo v Európe vlnu obáv o bezpečnosť ľudí. Nemecko a ďalšie krajiny EÚ postupne smerujú svoju energetiku od jadra k obnoviteľným zdrojom energie, elektrická energia bude vzácnejšia. Jedným z riešení sú aj malé vodné elektrárne využívajúce k výrobe elektriny prirodzené vlastnosti vodných tokov.

Povodne
Ďalším strašiakom, ktorý súvisí s vodným živlom a klimatickými zmenami, sú povodne. Len za minulý rok napáchali na Slovensku škody za 700 miliónov eur, nehovoriac o ľudských obetiach. Štát s pomocou Európskej únie musí vynaložiť veľké prostriedky na to, aby na vodných tokoch vykonal účinné protipovodňové opatrenia. To sa týka aj rieky Hron, kde sa pripravuje projekt rozsiahlych protipovodňových opatrení.

Majetok a životy ľudí
Blízkosť rieky pri obytných zónach a stále sa zvyšujúce riziko záplav vyvoláva potrebu zvýšenej ochrany životov a majetku ľudí. Podľa vedúceho oddelenia likvidácie poistných udalostí Alianz-Slovenská poisťovňa Jozefa Hrdého si občania bývajúci v rizikových záplavových zónach uvedomujú toto nebezpečenstvo a snažia sa čo možno najvýhodnejšie poistiť svoj majetok. „Pri likvidácii takýchto poistných udalostí skúmame aj to, či sa dodržali nevyhnutné protipovodňové opatrenia, ktoré by týmto škodám mohli zabrániť.“

História vodných elektrární v Banskej Bystrici
Myšlienka vybudovania malej vodnej elektrárne nie je nová. Koncom 19.storočia rozhodla banskobystrická mestská rada o elektrifikácii mesta. Mestskú elektráreň postavili oproti dnešným Tlačiarňam BB. K nej viedol elektrárenský kanál z rieky Hron. Ten na prelome 60-tych a 70-tych rokov minulého storočia zlikvidovali a prekryli. Potom sa objavilo niekoľko zámerov vybudovať pri Banskej Bystrici malú vodnú elektráreň na Hrone, ale ani jeden sa neuskutočnil.

Projekt malej vodnej elektrárne na Hrone pri Šalkovej
S reálnym projektom malej vodnej elektrárne (MVE) na Hrone prišla až spoločnosť ENERGO-AQUA a.s. z Trenčína. Stavbu MVE umiestnili na pravom brehu Hrona pri Šalkovej na mieste, ktoré sa nazýva „haťou smrti“, keďže tu zahynulo už šesť vodákov. Tu sa Hron náhle prepadáva o 1,2 metra, čo je priam ideálnym miestom pre osadenie malej vodnej elektrárne, ktorá môže využiť aj tento prirodzený výškový rozdiel hladiny vody.

Stavbu šalkovskej MVE povolil Krajský úrad životného prostredia v Banskej Bystrici už v roku 2009, ale po náročnej príprave a výkupe pozemkov investor začína s vlastnou realizáciou prakticky až teraz zemnými prácami. Ako sa však v Banskej Bystrici stalo zvykom, každá nová stavba či investícia najskôr vyvolá negatívne emócie, až neskôr sa hovorí aj o pozitívach. Emócie sa často bijú s argumentmi, čo je aj prípad MVE v Šalkovej.

Časť občanov v Šalkovej je proti
V čase príprav výstavby MVE sa proti zámeru investora postavila časť Šalkovčanov najmä z Hronskej ulice, ktorá vedie popri Hrone. Obávajú sa, že výstavba elektrárne zdvihne hladinu Hrona a v prípade záplav sa voda preleje cez hrádzu a ohrozí ich domy, v čase horúčav sa podľa nich môže zvýšiť výskyt komárov, elektrárenská turbína zvýši hluk blízko ich domov, zhorší sa im životné prostredie. Proti zahájeniu výstavby MVE podali podnety na príslušné úrady životného prostredia o preskúmanie vydaného povolenia.

V čele odporcov výstavby MVE stojí známy výrobca zbraní a banskobystrický mestský poslanec Jaroslav Kuracina, spolu s miestnou aktivistkou a bývalou mestskou poslankyňou za Radvaň PaedDr. Tatianou Kamenskou z Občianskeho združenia Šalková. Obaja sa do Šalkovej nie tak dávno prisťahovali. On má dom na kopci, ona pri rieke. Spolu s Občianskou radou bojujú aj za osamostatnenie sa tejto mestskej časti od mesta Banská Bystrica.

Poslanec Kuracina nám k problému MVE povedal: „Som poslancom za Šalkovú a zastupujem záujmy týchto občanov. Výstavbou elektrárne sa zhoršia životné podmienky občanov najmä na Hronskej a to z dôvodu zmeny tečúcej vody na stojatú, sedimentácie, hromadenia odpadkov a splaškov na priehradných vrátach nielen zo Šalkovej, ale najmä z Lupče a jej rómskej osady. Kto by túžil bývať v blízkosti žumpy? V obytnej zóne nemá čo elektráreň hľadať. Navrhovali sme, aby sa MVE postavila nad Šalkovou, ale investor má vybavené eurofondy na toto miesto. Občanov sa nikto nepýtal, či to chcú. Mesto vydalo územné rozhodnutie, ktoré je podľa právnikov plné pochybení. Rovnako ako už vydané stavebné povolenie. ktoré by však práve pre tieto pochybenia malo byť ministerstvom životného prostredia vyhlásené za neplatné. Teraz investor rozbieha novú nátlakovú kampaň na občanov Šalkovej, aby ich zastrašil.“

Odporcovia výstavby MVE v Šalkovej majú na internete aj vlastné diskusné fórum „Šalková.sk – Čo sa dá urobiť, ak MVE nechcete“. Popri negatívnych ohlasoch sú však na fóre aj pozitívne príspevky. Niektoré vyčítajú odporcom MVE ich argumentačne nepodložený hlasný odpor, ktorý môže spôsobiť, že Šalková príde o investíciu i výhody z nej plynúce. Na takýchto diskutérov však vzápätí pomerne agresívne zaútočí webová „Admina“.

Mlčiaca väčšina
Ako sa na Slovensku stalo zvykom, hlučná menšina s negatívnym názorom oproti mlčiacej väčšine s pozitívnym myslením vyvoláva dojem, že všetci občania sú proti. V skutočnosti to tak nie je. Potvrdil nám to aj známy Šalkovčan Ing. Ladislav Podkonický, vodohospodár na dôchodku a otec myšlienky protipovodňového odvodňovacieho tunela pod Urpínom.

Zdá sa mi, že investor pri dlhotrvajúcej príprave projektu trochu podcenil mentalitu Šalkovčanov. Najmä tých, ktorí majú negatívne skúsenosti s riešením niektorých miestnych problémov v minulosti. Vybudovanie MVE je však výhodné nielen pre mesto Banská Bystrica z energetického a protipovodňového dôvodu, ale najmä pre občanov bývajúcich tesne pri rieke. Ide o štyridsať domov. Oni ani nevedia, alebo pod vplyvom určitých ľudí nechcú vedieť, čo im toto riešenie, do ktorého investor zakomponoval naše odborné pripomienky, v skutočnosti prinesie. Je to užitočný projekt„, povedal nám Ing. Podkonický.

Pri veľkej povodni v roku 1974 sa podarilo Šalkovú zachrániť tým, že záplavovú vlnu sa podarilo odraziť na pravý breh do polí. Tam sa však dnes buduje priemyselný park, ktorý si vyžaduje vlastný spôsob protipovodňovej ochrany. Na ľavom brehu pri Šalkovej sa vybudovala provizórna hrádza, ale pod ňou je asi šesťmetrová priepustná vrstva štrkov, čo pri prípadných záplavách môže spôsobiť priesaky vody a podmáčanie pôdy blízko rodinných domov Šalkovčanov bývajúcich na Hronskej ulici. Investor MVE preto na vlastné náklady vybuduje pod ľavobrežnou hrádzou podzemnú tesniacu stenu až do nepriepustného podložia a navýši nábrežný múr jeden meter nad úroveň hladiny storočnej vody.

Po vybudovaní novej kanalizácie v Šalkovej z eurofondov zostala Hronská ulica bez nej, keďže domy sa nachádzajú pod úrovňou nivelety kanalizačnej trasy. Odpad z týchto domov ide cez povrchové rigoly rovno do Hrona. Miesto toho, aby sa to riešilo náročným prečerpávaním splaškov do vyššie položenej kanalizácie, investor MVE na vlastné náklady vybuduje nový kanalizačný úsek popri Hrone pre tieto domy, ktorý vyústi do existujúceho systému. Niektorým ľuďom práve z Hronskej ulice môže vadiť, že potom budú za kanalizáciu platiť. Teraz nemusia, hoci vypúšťaním splaškov do prírody poškodzujú životné prostredie.

Investor hovorí o prínose MVE Šalková pre celé mesto
Predseda predstavenstva ENERGO AQUA a.s. Ing. Anton Kramárik zhodnotil situáciu takto: „Jedná sa o ekologický projekt, ktorý je v súlade s najnovšími trendmi Európskej únie nasmerovanými k obnoviteľným zdrojom energie. Pri príprave výstavby MVE Šalková sme zobrali do úvahy všetky odborné pripomienky občanov Šalkovej a inštitúcií v meste Banská Bystrica. Trvalé pozitíva elektrárne vysoko prekračujú prípadné dočasné negatíva počas výstavby. Som presvedčený, že toto dielo bude prínosom pre mesto. Občanom umožníme priebežnú kontrolu prevádzky MVE, s monitorovaním spodných vôd a vplyvu na okolie.

Aké prínosy teda prinesie MVE Šalková pre obyvateľov Banskej Bystrice?
1. Účinným využitím hydroenergetického potenciálu na Hrone pri Šalkovej bude MVE zásobovať lacnejšou elektrickou energiou v sieti blízky priemyselný park a občanov mesta Banská Bystrica. Na stavbe a prevádzke MVE vzniknú nové pracovné miesta.
2. Prevádzka MVE bude automatizovaná, hluk z turbíny zabudovanej v stavbe bude nižší, ako v súčasnosti od hate, skultivuje sa prostredie okolo MVE na oboch brehoch Hrona, upraví sa koryto rieky, okolité územie sa oddrenážuje, čím sa efektívne odvedú povrchové zrážkové vody a stabilizuje sa hladina podzemnej vody, zníži sa výskyt bodavého hmyzu a zápach zo stojatých vôd, odvodňovacie rigoly sa nedotknú súkromných pozemkov.
3. Po dohode s rybárskym zväzom sa na novej vakovej hrádzi vybuduje migračný koridor pre ryby a vodné živočíchy, účinnejšie sa týmto miestom prevedie ľadochod a vodáci sa budú môcť pri priehradnom múre bezpečnejšie vylodiť a zasa nalodiť.
4. Investor na vlastné náklady vykoná zásadné protipovodňové opatrenia okolo MVE ako súčasť ktoré zvýšia bezpečnosť obyvateľov v blízkosti Hrona pred povodňami a pre domy na Hronskej vybuduje nové kanalizačné prepojenie zaústené do existujúcej kanalizácie, čim sa zlepší životné prostredie obyvateľov.
5. Okrem energetických a protipovodňových prínosov sa okolo MVE vytvorí bezpečná oddychová a relaxačná zóna pri hrádzi, vyčistí sa Hron a na brehoch okolo elektrárne sa vysadia nové porasty a dreviny.

Investor vložil do projektu a prípravy stavby už viac ako milión eur. Výstavba začala…

… a diskusia pokračuje
O tomto všetkom sa hovorilo aj na zatiaľ poslednom aprílovom stretnutí s občanmi Šalkovej, kde na podporu projektu MVE spolu s investorom vystúpil aj primátor mesta Banská Bystrica Peter Gogola, známy vodohospodár prof. Július Binder a zástupcovia Slovenského vodohospodárskeho podniku. Súlad stavby MVE Šalková so zákonom potvrdil prednosta Krajského úradu životného prostredia Ing. Tibor Tuhársky. O námietkach občanov proti vydaným povoleniam v mimoodvolacom konaní rozhodne Ministerstvo životného prostredia SR a Krajský stavebný úrad v Banskej Bystrici.

Otvorená diskusia ďalej pokračuje, emócie by však mali ustúpiť argumentom. Odporcovia i zástancovia MVE Šalková majú k dispozícii všetky potrebné informácie, celý proces výstavby môžu osobne sledovať a pripomienkovať, aj prevádzka elektrárne bude pod občianskou kontrolou. To je demokratické a správne.

Zároveň však platí aj to, že pokrok sa nedá zastaviť, iba zabrzdiť. Pravda, hoci to chvíľu trvá, napokon vždy vypláva na povrch.

salkova-eleVizualizácia malej vodnej elektrárne v Šalkovej.

Zdroj: Bystricoviny.sk (Miro Toman); www.energoaqua.sk