„Kelňa“ by sa chcel vrátiť do poslaneckých lavíc

SPRÁVY
4 /

Ján Ľupták známy aj ako „Kelňa“ by sa chcel vrátiť do vrcholovej politiky. Jeho strana Združenie robotníkov Slovenska kandiduje do parlamentu pod číslom 12.

luptakPredseda „robotníckej“ strany Ján Ľupták sa zviditeľnil hlavne svojským ľudovým prístupom a rovnakým slovníkom. Jeho strana vznikla v apríli 1994 odštiepením od Strany demokratickej ľavice. Definovala sa ako ľavicová strana „so záujmom o robotníkov, roľníkov, inteligenciu, ako i záujmom o ostatné sociálne skupiny obyvateľstva“. V parlamentných voľbách, ktoré sa konali na jeseň rovnakého roku získala strana s masovou podporou robotníkov prekvapujúcich 7,34%, 13 poslaneckých mandátov a spolu s HZDS a SNS vytvorila vládnu koalíciu. Ľupták sa stal podpredsedom Národnej rady.

Strana si však po štyroch rokoch vládnutia dôveru občanov neudržala a vo voľbách v roku 1998 získala iba 1,3% hlasov, keď ich volilo len 43 809 občanov Slovenska. Odvtedy je mimoparlamentnou politickou stranou bez akéhokoľvek vplyvu a jej podpora v každých voľbách postupne klesá. V parlamentných voľbách v roku 2006 získala iba 0,29% hlasov. Hlas jej odovzdalo 6 864 voličov. Heslá na internetovej stránke ZRS akoby sa od roku 1994 nezmenili: „Je nevyhnutné, aby sa robotníci a ľudia práce zjednotili, pretože potrebujú svoje zastúpenie v NR SR“. Samotný Ľupták tvrdí, že v rokoch 1994 – 1998 zablokoval zákonom privatizáciu strategických podnikov preto, aby zisky plynuli do zdravotníctva, školstva, kultúry – v prospech občanov“, uvádza sa na webstránke Združenia robotníkov Slovenska.

O priazeň občanov v parlamentných voľbách, ktoré sa budú konať v júni 2010 sa uchádza 18 strán. Okrem robotníkov nechýba Strana rómskej koalície, Kotlebova Ľudová strana – Naše Slovensko, či Paliho Kapurková, veselá politická strana.

 

Zdroj: Bystricoviny.sk (Peter Pavlík), foto: zrs-ur.sk