Ján Nosko: Banská Bystrica zažiarila, ďakujem Vám všetkým priatelia športu!

SPRÁVY
3 /

Autor Európskej mládežníckej olympiády EYOF Jacques Rogge v roku 1991 povedal: „Tento festival poskytuje mladým športovcom z Európy veľkú motiváciu, keďže dodáva od začiatku ich kariére zmysel.“ Pred 31 rokmi zrejme nikto netušil, že športové podujatie s medzinárodnou účasťou mladých športovcov z celej Európy a Izraela sa raz uskutoční v srdci Slovenska – Banskej Bystrici. Podarilo sa…

Záverečný ceremoniál

Mladí ľudia zo 48 krajín zaplnili počas šiestich súťažných dní mesto pod Urpínom, aby zabojovali o čo najlepšie umiestnenie a účasťou na festivale získali renomé pre svoju budúcu športovú kariéru. Tí najúspešnejší si odnášajú cenné kovy.  Celkovo sa rozdalo  842 medailí. Všetkým však zostávajú skúsenosti, ale aj nové priateľstvá, ktoré v uplynulých olympijských festivalových dňoch vznikli.

Vlajka Európskych olympijských výborov

Vlajka Európskych olympijských výborov

Po šiestich dňoch, ktoré priniesli radosť, úsmev i slzy šťastia, sa svetlá zhasli a brány športovísk zatvorili. Počas záverečného ceremoniálu, ktorý s v sobotu večer kvôli nepriaznivému počasiu uskutočnil v Športovej hale na Štiavničkách, zhasol aj Oheň mieru v Parku pod Pamätníkom SNP.

Vlajku Európskych olympijských výborov si odnáša Nataša Ritonijová, výkonná riaditeľka Organizačného výboru EYOF Maribor 2023. Práve druhé najväčšie mesto v Slovinsku bude od 23. do 29. júla budúceho roka hostiť medzinárodné podujatie pre mladých športovcov.

Nataša Ritonijová Maribor 2023

Nataša Ritonijová Maribor 2023

Na banskobystrický EYOF budeme odteraz už len spomínať. Organizátori veria, že okrem športových výprav aj mnohí z návštevníkov si vďaka Európskemu olympijskému festivalu mládeže odniesli domov nezabudnuteľné zážitky.

Organizáciu EYOF v Banskej Bystrici vyzdvihol aj prezident Európskych olympijských výborov (EOV) Spyros Capralos, slovami chváli nešetrili ani funkcionári európskeho olympizmu a  jednotlivé športové výpravy zo 48 krajín, ktoré sa zúčastnili tohto špičkového multišportového podujatia.

Spyros Capralos

Spyros Capralos

Primátor mesta a prezident organizačného výboru Ján Nosko vo svojom prejave na záverečnom ceremoniáli EYOF povedal:

„Ste pripravení zažiariť? Tento slogan sme počúvali počas príprav a celého priebehu najväčšieho multišportového sviatku, Európskeho olympijského festivalu mládeže EYOF Banská Bystrica 2022. Dnes môžem hrdo povedať – zažiarili ste! Každý, kto nechal na seba pôsobiť neodolateľnú energiu medzinárodného športového mládežníckeho podujatia.

A zažiaril aj EYOF v Banskej Bystrici. Svieti vďaka úspechom všetkých športovkýň a športovcov, žiari cez slzy dojatia trénerov a rodičov všetkých súťažiacich, ktorí si v uplynulých dňoch merali sily v desiatich športoch. EYOF 2022 žiari vďaka obdivuhodnému nasadeniu stoviek dobrovoľníkov, organizačného výboru, vďaka odvahe, úsiliu a vytrvalosti každého jedného z vás.

Sme vo finále. Cieľová páska najväčšieho multišportového podujatia pre mládež je preťatá. Štafetový kolík – vlajku Európskych olympijských výborov sme odovzdali slovinskému Mariboru. Dovoľte mi ešte raz zo srdca povedať: Ďakujem, že sme spoločne zažiarili. Ďakujem, že sme to robili so srdečnosťou a s nadšením. Ďakujem, že pre nás žiadna prekážka nebola nezdolateľná.

Milí mladí športovci, ďakujem, že ste v nás svojimi výkonmi vzbudzovali tie najkrajšie emócie. Milí organizátori a partneri, vďaka za vaše úsilie, nasedenie a tvrdú prácu. Milí priatelia olympizmu, vďaka, že ste svojím rešpektom k súťaženiu v duchu fair play opäť pomohli posilniť význam fenoménu, ktorému hovoríme šport.

Milé Banskobystričanky a Banskobystričania, ďakujem, že ste podujatiu EYOF otvorili svoje srdce i náruč. Milí dobrovoľníci, vďaka, že ste nám pomohli opäť uveriť v univerzálnu silu úsmevu a ochoty podať pomocnú ruku.

Nech Oheň mieru rozsvieti aj tie miesta, na ktorých slová ako mier a pokoj prestali byť v týchto ťažkých časoch samozrejmosťou. Nezabudnite, Banská Bystrica je mesto športu, mesto olympijských víťazov, ktoré vás vždy srdečne privíta. Banská Bystrica a celý náš región ďakuje za splnenia jedného výnimočného sna.  Ďakujem vám, priatelia!“

Všetky dôležité informácie  o EYOF 2022 v Banskej Bystrici nájdete na www.eyof2022.com.

Ján Nosko

Ján Nosko

Keď sa niečo veľmi chce, všetko sa dá dosiahnuť

Hoci v období príprav a zabezpečenia najväčšieho multišportového sviatku EYOF Banská Bystrica 2022 sa organizátori museli popasovať s viacerými výzvami, úspešný výsledok je   dôkazom toho, že keď sa niečo robí so srdcom, tak sa dá všetko zvládnuť.

„Odviedli ste perfektnú prácu, vďaka ktorej mohli obyvatelia a návštevníci Banskej Bystrice zažiť neuveriteľnú atmosféru. Ja osobne z nej budem čerpať ešte veľmi dlho. V neposlednom rade ďakujem môjmu najbližšiemu tímu za nasadenie a chuť byť súčasťou niečoho veľkolepého. Ďakujem,“

dodal Ján Nosko, ktorý sa po záverečnom ceremoniáli bol spolu s riaditeľom EYOF 2022 Petrom Hamajom,  prezidentom SOŠV Antonom Siekelom, viceprezidentkou SOŠV – členkou Medzinárodného olympijského výboru Dankou Bartekovou a generálnym sekretárom SOŠV Jozefom Libom osobne poďakovať dobrovoľníkom v Ministry of Fun.

Aj dobrovoľníci boli neutíchajúcim srdcom Európskeho olympijského festivalu mládeže EYOF Banská Bystrica 2022, keď počas celého týždňa pomáhali na všetkých športoviskách a v uliciach nášho mesta. Svojou dobrou náladou, priateľským pozdravom a úsmevmi vytvárali neskutočnú atmosféru všade tam, kde sa dalo pozrieť.

EYOF 2022 v Banskej Bystrici sa stal neoddeliteľnou súčasťou olympijskej histórie v Európe, nech žije EYOF 2023 v Maribore.

Zdroj: (tom) a mesto BB , Foto: EYOF a FB