HUMAN FORUM 2016 v Banskej Bystrici

SPRÁVY
1 /

Občianska platforma NIE V NAŠOM MESTE! v spolupráci s Fakultou politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici a občianskym združením Centrum komunitného organizovania  organizujú v poradí už 3. ročník podujatia HUMAN FORUM.

Tretí ročník HumanForum

Cieľom podujatia, ktoré sa uskutoční 7. a 8. decembra 2016 v Banskej Bystrici, je vytvoriť priestor pre zástupcov štátnych inštitúcií a samosprávy, akademikov, občianskych aktivistov, študentov, učiteľov, novinárov, politikov, predstaviteľov cirkví ale aj pre širokú verejnosť, aby sa spoločne pokúsili sformulovať odpovede na otázky súvisiace so stavom ľudských práv v našej spoločnosti, ako aj na otázku, či je obava z nárastu extrémizmu a radikalizácie spoločnosti opodstatnená.

Tretí ročník podujatia HUMAN FORUM organizujeme preto, lebo tak vytvárame priestor na vzájomnú komunikáciu medzi akademickou a vedeckou obcou, aktivistami a zástupcami mimovládnych organizácií, odborníkmi, politikmi a mladou generáciou… jednoducho, je to prostredie, kde doslova požadujeme, aby sa rozmýšľalo, aby sa tvorilo, viedlo k poznaniu a kritickému mysleniu v tak dôležitej oblasti ako sú ľudské práva. Tie sa týkajú nás všetkých, každého jednotlivca tejto spoločnosti, a tiež spoločnosti ako celku. Ešte sa musíme veľa učiť, aby sme s ľudskými právami dokázali zaobchádzať férovo a v súlade s hodnotami humanizmu a tolerancie,“

uvádza CsillaDroppová, koordinátorka organizačného tímu 3. ročníka HUMAN FORUM.

Prvý deň v stredu 7. decembra

Slávnostné otvorenie podujatia sa uskutoční 7. decembra o 15:30 hod. v Cikkerovej sieni na Radnici v Banskej Bystrici. Podujatie sa koná pod záštitou verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej, primátora mesta Banská Bystrica Jána Noska, rektora Univerzity Mateja Bela Vladimíra Hiadlovského, dekana Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov Branislava Kováčika.

Po slávnostnom otvorení bude nasledovať panelová diskusia na tému „Akým smerom sa vyvíja demokracia v európskej a slovenskej spoločnosti“. Pozvanie prijali aj veľvyslanci Nórska, USA a Veľkej Británie, ktorí taktiež vystúpia na podujatí.                                                   

„Súčasťou prvého dňa bude aj odovzdanie ocenenia mimoriadneho činu v humanizácii spoločnosti – Cena Human Fora a vystúpenie multižánrovej speváčky a zástankyne rôznych kultúr, náboženstiev a práv príslušníkov všetkých etník sveta Janky Orlickej a orchestra Jána Berkyho Mrenicu ml.,“

dopĺňa CsillaDroppová.

V podvečerných hodinách sa uskutoční čaša vína na pozvanie primátora mesta Banská Bystrica Jána Noska. Prvý deň medzinárodného diskusného fóra zavŕši Ekumenická bohoslužba v Katedrále svätého Františka Xaverského.

Druhý deň vo štvrtok 8. decembra

Ten začne na Fakulte politických vied a medzinárodných  vzťahov UMB panelovou diskusiou na tému „Radikalizácia versus poznanie a kritické myslenie“, v rámci ktorej budú diskutovať Mária Kolíková,Péter Hunčík, Martin Bútora a Martin Milan Šimečka. Paralelne bude prebiehať divadelné predstavenie „List čiernemu synovi“ v Bábkovom divadle na Rázcestí a prehliadka dokumentárnych filmov „Nový nacionalizmus v srdci Európy“ vrátane diskusie s autorom Tomášom Rafom vo Filmovom klube v Múzeu SNP. Občianske združenie Nádej deťom pripravilo workshop na tému Kultúra a tradície rómskej komunity.

„Je nám cťou, že pozvanie na HUMAN FORUM prijal aj pán prezident SR Andrej Kiska, ktorý vystúpi vo štvrtok 8. decembra na pôde Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov UMB s krátkym príhovorom o 14:30 hod.,“

informuje Csilla Droppová.

V popoludňajších hodinách bude prebiehať vzdelávací program pre základné a stredné školy v oblasti výchovy k tolerancii a znižovaniu rastu extrémizmu a rasizmu medzi mladými, ktorý bude viesť programový riaditeľ Sokratovho inštitútu Rado Sloboda. Na Fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov sa uskutoční vedecká konferencia venovaná problematike ľudských práv, ktorá sa koná pod záštitou ministerky spravodlivosti SR Lucie Žitňanskej.

Podvečer druhého dňa medzinárodného diskusného fóra uzatvorí diskusia novinára a spisovateľa Martina Milana Šimečku s voličom ĽSNS o spoločenskom vývoji na Slovensku. V Bábkovom divadle na Rázcestí bude následne prebiehať diskusia Michala Havrana s hosťami na tému „Sú mainstreamové médiá v kríze? Veria ľudia viac alternatívnym médiám a sociálnym sieťam?“.

Celé dvojdňové podujatie uzatvorí o 20. hodine ľudskoprávny kultúrny večer v Centre nezávislej kultúry Záhrada pod názvom „Pocta ľudskosti“.

Sprievodným podujatím je aj fotografická výstava významného slovenského fotografa a reportéra Andreja Bána s názvom „Na ceste…“. Výstava bude prístupná od 7. decembra 2016 do 20. januára 2017 v galérii Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici.

Partnermi podujatia sú Mesto Banská Bystrica, Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici, EEA grants, Nadácia Ekopolis, Global Fundfor Community Foundations, Komunitná nadácia Zdravé mesto, Oblastná organizácia cestovného ruchu Stredné Slovensko, cult-E Európska kultúra o.z. a Záhrada – CNK. Podujatie sa koná bez nároku na poplatok a organizátori poskytnú občerstvenie počas oboch dní podujatia HUMAN FORUM.

Zdroj: Eva Ščepková, Foto: ilust.