Hron v Banskej Bystrici po vytrvalom daždi stúpa, zatiaľ je to 1. stupeň výstrahy

SPRÁVY
5 /

Vytrvalý dážď spôsobil v stredu stúpanie hladiny Hrona aj v Banskej Bystrici. Slovenský meteorologický ústav vyhlásil pre mesto pod Urpínom 1. stupeň výstrahy.

Obyvateľov Banskej Bystrice dopoludnia prekvapila biela pena na hladine Hrona. Situáciu preverovala polícia a bolo zistené, že pena sa tvorí len od malého vodopádu v časti Uhlisko. Na tomto mieste sa voda miešala a spenená pokračovala ďalej.

„Túto udalosť pravdepodobne spôsobilo náhle zvýšenie prietoku a hladiny vplyvom dažďa. Naďalej však tento jav monitorujeme,“

uviedlo Krajské riaditeľstvo PZ v Banskej Bystrici na svojej facebookovej stránke.

Hladina Hrona v stredu o 23:00 hod. dosiahla úroveň 251 cm. Vo štvrtok ráno by mala kulminovať  okolo úrovne 260 cm. Ďalší vývoj situácie závisí od množstva zrážok v nasledujúcich dňoch. Horšia situácia je na hornom toku Hrona v okrese Brezno, kde SHMÚ vyhlásil 3. stupeň výstrahy.

Vzhľadom na spadnuté a očakávané zrážky a nasýtenosť povodí je predpoklad ďalšieho vzostupu vodných hladín na tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov, zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity. Hydrologické výstrahy bude SHMÚ priebežne aktualizovať.

V tejto súvislosti je potrebné pripomenúť dôležitosť výstavby protipovodňovej ochrany intravilánu mesta Banská Bystrica pred storočnou vodou, ktorá sa práve realizuje. Viacerí Bystričania sa v stredu zastavovali na nábreží Hrona a s obavami sledovali stúpanie hladiny rieky.

Možno boli medzi nimi aj tí, ktorí na sociálnych sieťach radi spochybňujú investíciu Slovenského vodohospodárskeho podniku do protipovodňovej ochrany nášho mesta z eurofondov…

Tragédia v Revúcej

Tri ženy v Revúcej v stredu večer nešťastne stiahol silný prúd rieky Muráň, pričom bezvládne telo jednej z nich bolo v rieke nájdené vo večerných hodinách. Informuje o tom polícia na svojej oficiálnej facebookovej stránke.

„Tri ženy mali zachraňovať zvieratá z útulku, pričom ich nešťastne stiahol silný prúd rieky Muráň. Iba pred malou chvíľou bolo v rieke nájdené bezvládne telo ženy, ktorej totožnosť zatiaľ nepoznáme, po ďalších sa stále pátra,“

informovala polícia krátko pred 22.00 h. Ako dodala, na mieste pracujú policajti, ale aj ďalšie záchranné zložky.

Autor: (tom), Foto: policané a redakčné