V hre je 15 kandidátov na nového prezidenta SR, favoritmi sú Sefčovič a Mistrík

SPRÁVY
1 /

Mesiac a pol pred prezidentskými voľbami sme spoznali mená kandidátov, ktorí sa v marci tohto roka budú uchádzať o dôveru voličov. Výber je pestrý.

Prezidentom SR chce byť 15 kandidátov

Vo štvrtok 31. januára 2019 úderom polnoci uplynula lehota na podávanie kandidátskych listín k voľbe prezidenta SR. Prvé kolo sa uskutoční v sobotu 16. marca 2019. Pokiaľ bude potrebné druhé kolo, to bude s dvomi kandidátmi s najvyšším počtom hlasov 30. marca.

Podľa informácií vedúceho  kancelárie predsedu NR SR v danom termíne do prezidentských volieb odovzdalo svoje kandidátne listiny  celkom  15 kandidátov:

Béla Bugár MOST-HÍD, Zuzana Čaputová NEKA,  Eduard Chmelár NEKA, Martn Daňo NEKA, Štefan Harabin NEKA, Marian Kotleba ĽS NAŠE SLOVENSKO, Milan Krajniak SME RODINA, József Menyhárt SMK-MKP, František Mikloško NEKA, Robert Mistrík NEKA, Maroš Šefčovič NEKA, Róbert Švec NEKA, Bohumila Tauchmannová NEKA, Juraj Zábojník NEKA, Ivan Zuzula SLOVENSKÁ KONZERVATÍVNA STRANA.

prezidentsky palac

V poslednom prieskume verejnej mienky vedú Šefčovič s Mistríkom

Ak by sa prezidentské voľby konali koncom januára, na prvom mieste by skončili dvaja kandidáti – Maroš Šefčovič a Robert Mistrík. Za oboch by hlasovalo 16,5 percenta voličov. Vyplýva to z prieskumu preferencií prezidentských kandidátov, ktorý uskutočnila agentúra Focus pre televíziu Markíza.

favoriti volieb

Na treťom mieste skončil Štefan Harabin s 11,7 percenta hlasov a za ním na štvrtej priečke sa umiestnil Béla Bugár, ktorého by volilo 10,1 percenta ľudí. Zuzanu Čaputová by volilo deväť percent opýtaných a Mariana Kotlebu 8,2 percenta. Milan Krajniak by získal sedem percent hlasov respondentov.

Predseda SNS Andrej Danko, hoci nekandiduje, by dosiahol vo voľbách 7,8 percenta. Milan Krajniak v prieskume získal sedem percent, František Mikloško 6,7 percenta, Eduard Chmelár 2,3 percenta. Ostatní kandidáti mali preferencie pod dve percentá. Prieskum sa uskutočnil od 16. do 23. januára 2019 na vzorke 1 013 respondentov .

V prípade, že by sa do druhého kola dostali Šefčovič a Mistrík, víťazom by bol Šefčovič. Vyhral by aj v prípade, že by sa v druhom kole stretol s Harabinom alebo Bugárom. V teoretickom dueli Mistrík – Harabin by sa prezidentom stal Mistrík.

robert mistrik

Robert Mistrík prichádza z vedeckých kruhov

Titul inžiniera získal v roku 1991 na Chemicko-technologickej fakulte STU, doktorantské štúdium úspešne ukončil na Viedenskej univerzite v roku 1994. Pracoval v USA ako hosťujúci vedec na Národnom inštitúte štandardov a technológií, kde vyvíjal matematické metódy pre ministerstvo obchodu.

V roku 1998 založil firmu HighChem, ktorú dodnes vedie a vlastní, zaoberajúcu sa vývojom softwarových modulov pre hmotnostnú spektrometriu a najnovšie aj pre biochémiu, konkrétne metabolomiku. Firma je členom METAcancer, konzorcia zameraného na hľadanie biomarkerov rakoviny prsníka, v ktorom bol zvolený za člena vedeckej riadiacej komisie.

V roku 2007 mu bol v USA priznaný patent na identifikáciu látok, ktorý je základom pre hľadanie nových diagnostických markerov zákerných chorôb. Výsledky vedeckej práce pravidelne prezentuje v odborných časopisoch a na medzinárodných sympóziách.

Je ženatý, má dve deti. Kandiduje s podporou SaS a SPOLU.

robert mistrik s manzelkou

Šesť priorít Maroša Šefčoviča

Prezidentom celospoločenského zmieru chce byť Maroš Šefčovič, ktorý vo štvrtok odovzdal v parlamentnej podateľni listinu so 47 podpismi poslancov NR SR za stranu SMER – SD. (minimálny počet potrebných podpisov poslancov bol 15).

Maroš Šefčovič sa vo volebnej kampani sústredí na šesť priorít. Tou prvou je, že chce byť prezidentom s ľudskou tvárou, čo najbližšie k ľuďom. Druhou prioritou Šefčoviča je to, aby ako hlava štátu robil maximum pre posilnenie sociálneho rozmeru našej spoločnosti. Treťou prioritou je, aby bol prezidentom prosperujúceho a moderného Slovenska.

maros sefcovic

Podpora rodiny, vytvorenie pohodlia pre neúplné rodiny, sú jedným z podstatných prostriedkov na to, ako zabrániť strate identity Európy. Nikdy nepodpíšem zákony, ktoré by zrušili vlaky a obedy zadarmo,“

hovorí Maroš Šefčovič  s tým, že urobí všetko, aby vznikajúca európska agentúra pre prácu mala sídlo na Slovensku. Jeho štvrtou prioritou je ukotvenie našej krajiny v Európe:

„Som pripravený využiť všetky moje kontakty a skúsenosti, aby sme jednoznačne garantovali miesto Slovenska pri tom najdôležitejšom stole a boli aktívnym a úspešným členom EÚ.“

maros sefcovic1

Piatou prioritou Šefčoviča je ambícia byť prezidentom celospoločenského zmieru:

„Dnes viac ako inokedy spoločnosť a politická scéna potrebujú vrátiť sa k normálnej politike a komunikácii. Cítim, ako je Slovensko oslabené až vyčerpané politickými zápasmi, ktoré nahrávajú radikálnym politikom. Slovensko v súčasnosti nepotrebuje prezidenta, ktorý iba vyjadruje nezávislosť od politických strán. Musí priniesť aj niečo navyše, a to sú vízia a témy.“

Šiesta priorita súvisí s jeho manželkou Helenou, ktorá je pripravená stať sa dôstojnou prvou dámou a chce sa venovať slabším spoluobčanom.

maros a helena sefcovicovci

 

Autor: (tom) a TASR, Foto: ilustračné