Hľadanie pravdy o situácii na Belvederi pokračuje

SPRÁVY
10 /

Náš portál Bystricoviny nastolil tému ďalšieho rozvoja mesta v lokalite Beleveder potom, čo mesto Banská Bystrica prostredníctvom svojho stavebného úradu prišlo do konfliktu s investorom VAVPARK BB zamietnutím návrhu na vydanie územného rozhodnutia. Zároveň sme otvorili verejnú diskusiu o tomto probléme, ktorá pokračuje.

Snažíme sa poskytnúť priestor na vyjadrenie svojich slobodných názorov všetkým, ktorí majú k tomu čo povedať. Ponúkali sme ho aj investorovi VAVPARK BB, ktorým je spoločnosť VAV invest, s.r.o. Jej konateľ však odmietol s nami komunikovať a svoje názory prezentuje iba na vlastnom facebooku. Keďže verejné tvrdenia Ing. Petra Valacha sa okrem mesta priamo dotýkajú ostatných účastníkov územného konania, uverejňujeme aj ich stanoviská.

Do redakcie sme dostali reakciu konateľa spoločnosti PROFINEX holding, s.r.o., ktorý zastupuje aj španielskeho investora ANTEA Slovakia, s.r.o. JUDr. Romana Kvasničku. Prinášame vám jeho reakciu na udalosti posledných dní.

JUDr. Kvasnička píše: „Vážim si portál Bystricoviny, že sa pustil do hľadania riešenia problémov urbanizovania časti Belveder a v súvislosti s územným konaním VAVPARK BB a poskytuje otvorený priestor na slobodné vyjadrenie názorov ľudí. Nie je mojím zvykom vystupovať v médiách za spoločnosti, ktoré zastupujem. Sústreďujeme sa na podnikanie v oblasti prípravy územia a výstavby priemyselných parkov, logistických centier, objektov na bývania a obchod, čo prináša ľuďom prácu a úžitok nielen na Slovensku, ale aj v Česku, Chorvátsku, Bulharsku a ďalších krajinách. Za naše firmy hovoria konkrétne výsledky práce, nie prázdne mediálne vyjadrenia. My dávame ľuďom prácu, bývanie a poskytujeme im potrebné služby, nepotrebujeme vyvolávať zbytočné konflikty.“

Ďalej pokračuje: „Ako príklad spomeniem Ilavu s 5 400 obyvateľmi. Pre celý región sme na nami pripravené územie priemyselného a logistického parku získali niekoľko zahraničných investorov. Tak vzniklo logisticko-distribučné centrum KAUFLAND pre celé Slovensko, závod pre nemeckého producenta elektrokáblov LEONI, závod pre belgického investora INDUPOL International Ilava na výrobu sklolaminátových dielcov pre nákladné autá a závod na výrobu klimatizačných jednotiek HCC Slovakia pre veľké automobilky v rámci skupiny VISTEON Corporation. V týchto centrách našlo prácu viac ako 3 000 ľudí. Sme hrdí na to, čo sa nám v tomto malom meste podarilo vybudovať pre tunajších ľudí, ktorí museli dochádzať za prácou do vzdialených Čiech. Teraz ju majú doma a vážia si to, čo nás nesmierne teší.

Mohol by som uviesť aj prípravu logistického centra Bratislava Logistics Park v Senci pre develeoperskú spoločnosť KARIMPOL a mnoho ďalších, ktoré charakterizujú našu konkrétnu činnosť, ale aby to nevyznelo ako reklama. V Banskej Bystrici na Belvederi chce PROFINEX holding, s.r.o. na vlastných pozemkoch postaviť kongresovo-hotelové centrum. Pre španielskeho partnera ANTEA Slovakia s.r.o. sme zabezpečili vyše 22.000 m2 stavebných pozemkov, na ktorých chce postaviť komplex bytových domov (cca 400 bytov) s občianskou vybavenosťou. Svoj zámer však kvôli obštrukciám zo strany konateľa VAV invest, s.r.o. nemôžeme my a ani Španieli už niekoľko rokov realizovať.

Ako vlastníci susedných pozemkov nie sme principiálne proti stavbe VAVPARK BB, ale pri jej príprave sa musí rešpektovať zákon a platný územný plán. Práve to je však kľúčový problém VAV invest, s.r.o., kvôli čomu tento investor nedostal od stavebného úradu územné rozhodnutie a navyše dlhé roky blokuje ostatných investorov v jeho susedstve na Belvederi, ktorí kvôli jeho neústupčivosti a tvrdohlavosti nemôžu získať stavebné povolenie a realizovať pripravené investície.

S tak arogantným postupom, aký zvolil voči svojim susedom na Bevederi pán Valach, sme sa nestretli nikde na Slovensku ani v zahraničí. Náš španielsky partner je z toho nešťastný, lebo už päť rokov sa nemôže pustiť do investície v hodnote 37 miliónov eur. Kameňom úrazu sa stala komunikácia na Belvederi aj so sieťami, ktoré podľa platného územného plánu v jedinom možnom koridore vybudovala spoločnosť VAV invest, s.r.o. ešte v roku 2008. Ostatní investori, ktorými sme aj my, sa môžu napojiť len na tieto siete, ale miesto naplnenia verejného záujmu sa táto cesta so sieťami stala nástrojom v rukách konateľa VAV invest. s.r.o. na blokovanie ostatných, v duchu hesla všetko alebo nič.

Vyzerá to tak, že pán Valach túto blokádu ostatných investorov pripravil pred niekoľkými rokmi premyslene, keď komunikáciu a inžinierske siete v časti od odbočky k severnému vstupu ESC po koniec parcely pre objekt Hospicu jeho firma postavila tak, že ich vysunula niekoľko metrov vedľa od koridoru stanoveného územným plánom, mimo pozemkov patriacich mestu Banská Bystrica. Trasa cesty tak ide v tejto časti na pozemkoch patriacich spoločnostiam prepojených na VAV invest s.r.o., ktoré stavebník následne oplotil a dodnes sa kvôli tomu vedú správne a súdne konania.

Nám i Španielom, ktorí máme od mesta prenajaté pozemky pri ceste a za ktoré platíme nájom, ich tiež drzo oplotil a prakticky nám znemožnil prístup na naše vlastné pozemky. To je absurdné! Podľa nájomnej zmluvy s mestom mal stavebník komunikáciu odovzdať po kolaudácii bezplatne samospráve, čo sa dodnes nestalo.

My sa riadime princípom ži a nechaj žiť, preto na Belvederi narazila kosa na kameň. Viete si predstaviť, že máte právoplatné územné rozhodnutie a musíte sa napojiť na jedinú možnú komunikáciu v koridore sietí, ale jej majiteľ robí obštrukcie a neumožní vám to? Chcete mu za pripojenie zaplatiť primeraný podiel z ceny nákladov, ale on to nechce.

Najskôr nám pán Valach predložil návrh závratenej sumy, ktorá mala byť naším finančným podielom jeho nákladov na prístupovú komunikáciu a siete, čo sme my ani španielsky investor pochopiteľne nemohli prijať. Po dlhých rokovaniach naši a jeho právnici napokon dospeli k sume, ktorá bola síce stále neštandardne vysoká, ale vzhľadom na stratu času a umŕtvené investície do pozemkov, projektov a povolení sme sa v tomto roku dohodli na takmer 600.000 eurách s DPH. Teda aspoň sme si to mysleli, keďže sme zmluvu o pripojení pripravili my a osobne i mailovo prerokovali s pánom Valachom. Podľa jeho predstáv sme u notára na jeden rok, bez akéhokoľvek úročenia, zložili požadovanú čiastku v prospech VAV invest, s.r.o. Keď sme dospeli až do tohto štádia, pán Valach zrazu prestal s nami komunikovať. Presvedčili sme sa, že jeho pracovnou metódou sú neustále obštrukcie, neochota dohodnúť sa a bezohľadné presadzovanie vlastných záujmov na úkor iných.

Španielsky investor, súc zahnaný do kúta touto nezmyslenou blokádou, ktorá mu už päť rokov znemožňuje na Belvederi normálne podnikať, bol ochotný v krajnom prípade pristúpiť aj na odpredaj svojich pozemkov, do ktorých s ďalšími nákladmi investoval nemalé financie a nechce ich ďalej umŕtvovať. Aj tu sa prejavila tzv. žraločia povaha konateľa VAV invest, s.r.o., ktorý si začal diktovať nesplniteľné podmienky tým, že tlačil štandardnú cenu stavebných pozemkov v tejto lokalite na neúnosné minimum. Na verejnosti to však teraz prezentuje ako svoj údajný tromf, že Španieli vlastne nechcú stavať a ponúkajú mu svoje pozemky na predaj za vysokú cenu, aby na tom zarobili. Nie je to pravda.

Všetko vyvrcholilo vtedy, keď sme ako dotknutí účastníci územného konania na VAVPARK BB, spolu s mestom a ďalšími právnickými i fyzickými osobami vzniesli svoje pripomienky. Časť z nich akceptoval aj stavebný úrad a návrh VAV invest, s.r.o. zamietol. Myslím si, že objektíve inú možnosť ani nemal. Takýto návrh v rozpore s územným plánom mesta by neodsúhlasil ktorýkoľvek iný stavebný úrad na Slovensku. Napokon sa navrhovateľ môž odvolať na Krajský stavebný úrad, ktorý rozhodne, kto má pravdu. Poslednou možnosťou je súd, takže ešte nie sme na konci.

Tak sme sa stali už takpovediac úhlavnými nepriateľmi pána Valacha, ktorý nás na svojom facebooku neprávom a lživo obvinil z nátlakového lobizmu a zámerného ovplyvňovania primátora a stavebného úradu v jeho neprospech. Šírením poloprávd a lží o našom dlhoročnom spore s (ne)pripojením sa na jeho komunikáciu a siete na Belvederi sa snaží navodiť dojem, že kvôli tomu sa mu mstíme takýmto spôsobom. Je to síce nezmysel, ale pre jeho okruh čitateľov má poslúžiť ako zámienka na ospravedlnenie svojich vlastných prešľapov. Toto mu však nemôže dlho vydržať, lebo pravda napokon vždy vypláva na povrch.

Zažili ste to aj na tomto portáli, keď na ňom konateľ VAV invest, s.r.o. odmietol komunikovať a obviňuje vás zo zaujatosti voči jeho osobe či konania v náš či primátorov prospech, keď zverejňujete aj iné názory, ako sú jeho. Miesto jasných argumentov sa pán Valach uchyľuje k pseudoargumentácii. Na položenú otázku neodpovedá vecne a priamo, ale paralelne konštruuje vlastné úvahy, ktoré vydáva za jedinú pravdu.

Na našu firmu sa obrátilo niekoľko dnes už bývalých účastníkov facebookovej diskusie u pána Valacha, ktorí chceli vedieť, ako to vlastne na Belvederi je. Keď poslali svoj kritický názor, tak sa v diskusii neobjavil a už nedostali slovo. Píšu nám viacerí ľudia, aby sme vydržali ten tlak vyvíjaný zo strany investora VAVPARK BB a držia nám palce. Asi sa treba opýtať, že kto tu vlastne manipuluje verejnú mienku?

Na záver svojho stanoviska JUDr. Roman Kvasnička uvádza: Napriek všetkému chcem vyhlásiť, že PROFINEX holding, s.r.o. a náš španielsky partner ANTEA Slovakia, s.r.o. sme pripravení kedykoľvek si sadnúť za stôl s pánom Valachom a dohodnúť sa na pripravenom riešení neúnosnej situácie na Bevederi, ktorá úplne zbytočne zaťažuje všetkých investorov na tomto území. Stačí sa len navzájom rešpektovať, lebo nám, mestu a jeho občanom tieto žabomyšie spory neprinášajú žiadny úžitok. Naopak, poškodzujú nás a vonkoncom neprispievajú k dobrému menu Banskej Bystrice.

Naším cieľom aj na Belvederi je profesionálne pripraviť stavebné pozemky k výstavbe hotelovo-kongresového centra a bytov s občianskou vybavenosťou, dať našim ľuďom prácu a slušné bývanie. Takýchto projektov realizujeme na Slovensku i vo svete niekoľko a všade sa stretávame s podporou a vďačnosťou tých, pre ktorých to robíme. V Banskej Bystrici sme narazili na pána Valacha, ktorý nám bráni realizovať naše podnikateľské zámery. Sme len ľudia, ktorí sa jednoducho musia postaviť proti hrubému nátlaku. Ak to bude ďalej pokračovať, budeme nútení na svoju obranu využiť všetky dostupné zákonné prostriedky, po ktorých sme ešte nesiahli, lebo sa chceme dohodnúť. Aj naša trpezlivosť však má svoje hranice…“

Toľko stanovisko konateľa PROFINEX holding, s.r.o. zastupujúceho aj španielskeho investora ANTEA Slovakia, s.r.o. Privítame názory ďalších zainteresovaných ľudí alebo organizácií k nastoleným problémom na Belvederi. Skúsme spoločne hľadať pravdu.

Zdroj: Bystricoviny.sk