FOTO: Žiaci OUI V. Gaňu pomáhajú skrášľovať mesto, ozdobili podchod maľbami

SPRÁVY
0 /

Podchody a steny mnohých obytných domov často „zdobia“ nepekné grafity. Nepáči sa to ani žiakom Odborného učilišťa internátneho Viliama Gaňu na Moskovskej ulici.

Preto sa spolu so svojimi majstrami odbornej výchovy rozhodli takýto jeden podchod pri škole opraviť, vymaľovať a farebne vyzdobiť. Použili na to zostatkový materiál od firiem, ktoré neďaleko upravovali fasády bytoviek. Urobili tak počas odborného výcviku a teda sa aj učili a vymýšľali, ako to celé bude vyzerať (viac na www.ouivgbb.sk).

Žiaci tohto odborného učilišťa významným spôsobom pomáhajú aj iným spôsobom: pri opravách školských budov mesta,v záhradníctve mesta (ZARES), v penziónoch starším spoluobčanom, v školských jedálňach ZŠ a v predajniach obchodných reťazcov, kde získavajú manuálne zručnosti, ktoré potom vedia uplatniť v praxi.

„Sme radi, ak si prácu žiakov OUI V. Gaňu všímajú nielen obyvatelia okolitých domov a žiakov pochvália, ale že ich vedia oceniť aj na pracoviskách odborného výcviku,“

hovoria učitelia školy.

Táto špeciálna škola v Banskej Bystrici poskytuje žiakom so zdravotným znevýhodnením plnohodnotné teoretické vyučovanie, odborný výcvik a internátnu starostlivosť v profesiách v oblasti stavebníctva, obchodu, šitia bielizne a ručných techník, záhradníctva, rezbárstva – výroby úžitkových a umeleckých predmetov, opatrovateľských a stravovacích služieb.

Žiaci bystrického učilišťa na Moskovskej ukázali cestu, ako by sa mohli realizovať  sprejeri v spolupráci s mestom na skultúrnení ďalších podchodov alebo iných exteriérov v Banskej Bystrici, ktoré znehodnotili svojimi nič nehovoriacimi výtvormi anonymní „umelci“.

Autor: (dem), Foto: Michal Rusko