FOTO: Zabudnuté remeslá v knižnici

SPRÁVY
0 /

Majú dnes deti záujem o tradičné remeslá? Vďaka projektu „Zabudnuté remeslá starých mám“ mohli štyri remeslá spoznávať vo Verejnej knižnici Mikuláša Kováča.

Cieľom projektu „Zabudnuté remeslá starých mám“ bolo zážitkovou formou priblížiť žiakom 1. stupňa základných škôl tradičné slovenské remeslá, ktoré boli v minulom storočí súčasťou každodenného života a v súčasnosti ich deti takmer nepoznajú, alebo poznajú len z rozprávania, médií a sú pre ne skôr raritou. Dôležitý je aj regionálny aspekt projektu – bohaté historické tradície mesta Banskej Bystrice a jej tradičných remesiel, ktoré tu boli rozšírené po stáročia.

13drotarstvo

Verejná knižnica Mikuláša Kováča v roku 2011 vydala publikáciu: Tradičné remeslá a ich majstri (K. Donovalová – V. Majling) a chcela zužitkovať bohatú informačnú databázu o ľudových majstroch a ich remeslách v praxi.

„Projekt – zážitkový cyklus prezentačných a tvorivých aktivít pre deti základných škôl, prispel k poznávaniu remesiel – čipkárstvo, košikárstvo, drotárstvo a medovnikárstvo,  k  tvorivej činnosti a informačnej výchove detí,“

hovorí Soňa Šóky z Verejnej knižnice M. Kováča v Banskej Bystrici.

V mesiaci september sa deti oboznámili s  prvým remeslom – čipkárstvom, históriou čipkárstva na Slovensku,  rôznymi druhmi čipiek. Skúsené lektorky Anna  Kmeťová a  Júlia Šajdíková deti oboznámili so základmi paličkovanej čipky. Pre mnohých z nás je paličkovanie pomerne náročná tvorivá činnosť, no deti zo ZŠ Spojovej ju zvládli vynikajúco a veľmi ich zaujala.

4cipkarstvo

Druhým remeslom, ktoré si deti mohli vyskúšať bolo košikárstvo. Lektorka Slávka Dobrotová porozprávala deťom o histórii tohto remesla na Slovensku. Tvorivá časť deti opäť zaujala, pretože si mohli vyskúšať pletenie košíkov a drobných úžitkových predmetov z prútia.

Pod vedením lektorky Mgr. Zuzany  Očenášovej  sa deti zoznámili s tretím remeslo, ktorým bolo Drotárstvo.  Výroba drôtených šperkov a rôznych ozdôb z drôtu deti nadchla a podporila vlastnú kreativitu a tvorivosť detí.

4foto_drotarstvo

V predvianočnom adventnom období sa deti pod vedením lektorky RNDr. Sylvie Huťkovej  oboznámili s posledným remeslom – medovnikárstvom.  Knižnica sa tak vďaka tomu rozvoňala vôňou vianočných medovníkov a  na všetkých už dýchla predvianočná atmosféra.

19medovnikarstvo

Záverečné stretnutie projektu organizátori zrealizovali v Základnej škole na Spojovej ulici. Deti boli zo zdobenia medovníkov nadšené, ale celkovo pozitívne a prínosne hodnotili celý projekt, zaujali ich všetky zvolené remeslá s ktorými mali príležitosť oboznámiť sa. Organizátor – Verejná knižnica Mikuláša Kováča všetkým žiakom zapojeným do projektu odovzdala diplomy za absolvovanie a sladké prekvapenie. Zároveň nechýbalo spoločné foto a vzájomný prísľub, že na podobne zameranom projekte sa stretneme aj v roku 2019.

Žiakom zo Základnej školy na Spojovej ulici pod vedením vedúcej školského klubu Mgr. Janky Kortvélyesiovej aktívna účasť na tvorivých dielňach poskytla zmysluplné trávenie voľného času, zážitky, nové informácie a podnety vedúce k rozvoju kreativity, predstavivosti, manuálnej zručnosti a súťaživosti detí.

Projekt, ktorý v knižnici prebiehal v mesiacoch september až december 2018 z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, ktorý bol jeho hlavným partnerom.

27medovnikarstvo

 

Zdroj: Soňa Šóky, Foto: VKMK