FOTO: Vodáci by mohli mať v Banskej Bystrici malé prístavisko pre člny na Hrone

SPRÁVY
2 /

Do redakcie sme dostali zaujímavý návrh od nášho čitateľa pána Dušana Seberíniho. Ide o miesto na zriadenie malého prístavu pre vodákov v Banskej Bystrici (nástupište a výstupište lodiek), ktorý mohol byť na ľavom brehu Hrona tesne pod mostom na Hronskom predmestí. Mesto Banská Bystrica uvažuje s mestským parčíkom pod malou železničnou stanicou, v rámci ktorého by sa našlo miesto pre prístavisko člnov.

Návrh miesta pre prístavisko na Hronskom predmestí

Bystričan Dušan Seberíni píše:

„Ak je pre Česko rajom vodákov Sázava, pre Slovensko je to ešte stále Hron. A Hron mení svoj tok práve v Banskej Bystrici. Že je oň stále vysoký záujem u vodákov, svedčí množstvo lodičiek, ktoré cez Bystricu plávajú od vysokých jarných vôd počnúc, až do pozdného leta.  

Je smutné, že mesto Banská Bystrica sa správa až doteraz k vodáckej turistike odstrašujúco macošsky. Ale to sa dá zmeniť za pár týždňov s minimálnymi investíciami. Treba začať s fúrikom a Pán Boh požehná náklaďák!  

Táto prezentácia pochádza z roku 2008. Vtedy začínalo dovolenkové obdobie a tak sa môjmu návrhu nikto na mestskom zastupiteľstve nevenoval. A po dovolenkách bolo treba riešiť naliehavejšie problémy, takže sa môj návrh kdesi zapotrošil. Ale teraz ho predkladám znovu, keďže sa práve upravujú brehy Hrona, hrádze na protipovodňovú ochranu a buduje sa pritom aj cyklotrasa.

Nuž znovu predkladám môj návrh v nádeji, že dobrá vôľa a zdravý rozum zvíťazia. Bola by veľká chyba, keby sa znovu obišla možnosť urobiť niečo pre vodácku turistiku na Hrone. Patrí to do kompetencie Banskej Bystrice, lebo Hron nielenže cez naše mesto tečie, ale dáva mu aj druhotné meno POHRONIE.“

K tomuto textu pán Seberíni priložil 10 fotografií s popisom riešenia prístavu pre vodákov na Hrone, ktoré nájete v našej fotogalérii k článku. Tento návrh by si mohli pozreli kompetentní ľudia na mestskom úrade prípadne poslanci spolu so Slovenským vodohospodárskym podnikom, š.p. či by nestálo za to odborne posúdiť nápad pána Seberíniho, ak mesto nepôjde do iného riešenia.

Prístavisko pre člny v rámci mestského parčíka pod malou železničnou stanicou

V tejto súvislosti treba povedať, že riešením by mohlo byť aj zakomponovanie prístaviska pre člny na Hrone do mestom navrhovaného mestského parčíka pri malej železničnej stanici. Viac ako dva roky sa snažilo Mesto Banská bystrica získať nevyužitý pozemok medzi stanicou a Hronom od ŽSR, až došlo k dohode.

Rieka Hron bola v tejto časti pre Bystričanov roky nedostupnou. Banskobystrická samospráva hľadala riešenie, ako to zmeniť a vytvoriť tu  príjemné miesto na oddych.

Riešenie sa našlo a pred malou železničnou stanicou môže vzniknúť parčík, ktorý bude mať funkciu oddychovej zóny. Na jeho konci by chcelo mesto vybudovať malé prístavisko pre člny, aby mali ľudia pri splave Hrona kde kotviť s člnmi, keď si budú chcieť oddýchnuť.

Spolu s protipovodňovými opatreniami, ktoré tu bude robí Slovenský vodohospodársky podnik, to bude užitočné využitie tohto „zabudnutého“ pozemku.

Keď sa teda pozrieme na možnosti riešenia vybudovania malého prístavu pre člny na Hrone, núka sa viacero variantov. Bolo by fajn, keby sa jeden z nich podarilo uskutočniť.

Autor: (tom) , Foto: Dušan Seberini, ilustračné a vizualizácia mesto BB