FOTO: Stredoškoláci sa na jeden deň stali časticovými fyzikmi na UMB

SPRÁVY
0 /

Katedra fyziky na FPV UMB usporiadala 11. apríla už pätnástykrát Majstrovské triedy z časticovej fyziky. Na UMB privítali 104 stredoškolákov zo škôl Banskobystrického a Žilinského kraja.

Masterclasses na UMB

Fyzika častíc je jednou z najdôležitejších oblastí vo vede. Objav Higgsovho bozónu na LHC v lete 2012 viedol k veľkému záujmu verejnosti o fyziku častíc. Fyzici pokračovali v štúdiu Higgsa, hľadaní nových častíc a pochopení tajomstiev tmavej hmoty, neutrín a ďalších.

Medzinárodný program Masterclasses (majstrovské triedy) otvára špičkovú fyziku pre mladých výskumníkov po celom svete.  Šesť slovenských univerzít hostí tento rok Majstrovské triedy v časticovej fyzike (Masterclasses), na ktorých sa zúčastnia stovky stredoškolákov.

Základnou myšlienkou programu je nechať študentov, aby čo najviac pracovali ako skutoční vedci. Špičkové časticové experimenty sprístupnili experimentálne údaje na účely vzdelávania v rámci Masterclasses.

Účastníci sa na jeden deň ponorili do fascinujúcej oblasti časticovej fyziky. Vedci im predstavili svet najmenších častí hmoty, urýchľovače a detektory, ktoré ich študujú. Analýzou autentických údajov z Veľkého hadrónového urýchľovača (LHC) v CERNe študenti získali predstavu o súčasnej fyzike.

Stredoškoláci časticovými fyzikmi

Hlavným bodom programu bola praktická analýza dát, nameraných v experimente ATLAS na urýchľovači LHC v CERNe. Účastníci sa s analýzou popasovali úspešne aj vďaka podpore inštruktorov a dopoludňajším prednáškam o elementárnych časticiach a experimentoch v časticovej fyzike, ktoré predniesli prof. Dr. Boris TomášikMgr. Michal Mereš, PhD.

Na záver programu sme sa videokonferenčne spojili s CERNom a univerzitami v Lecce, Opave, Zaragoze, ako aj Brookhavenským národným laboratóriom v USA. Keďže všetci sme v ten deň pracovali na rovnakej analýze dát, porovnali sme si výsledky a študenti mali možnosť klásť fyzikom z CERNu svoje otázky,“

hovorí Boris Tomášik.

Osobitosťou bystrických Masterclasses bola panelová diskusia, v ktorej sa budúci maturanti dozvedeli o možnostiach štúdia fyziky alebo učiteľstva fyziky priamo od študentov a doktorandov rôznych slovenských a českých univerzít.

Zdroj: Dana Straková, Foto: UMB a FB