FOTO+VIDEO : SIAF 2016 bude moderný a pre všetkých

SPRÁVY
0 /

Medzinárodné letecké dni Slovak International Air Fest (SIAF) 2016, najväčšia letecká udalosť roka, sa uskutočnia už tento víkend od 27. do 28. augusta 2016 na Leteckej základni Sliač. Vlani prišlo počas obidvoch dní 140.000 návštevníkov.

MLD SIAF 2016

Na podujatí sa predstaví 50 účastníkov z 13 krajín. Medzi nimi budú  ako aj špičkové akrobatické letecké skupiny Patrulla Aguila zo Španielska, belgickí Červení diabli a na nových lietadlách nebudú chýbať ani vynikajúci Flying Bulls z Čiech. Hlavnou atrakciou bude bezpochyby aj americký bombardér B – 52. Leteckú techniku na stredajšej tlačovej konferencii predstavili veliteľ vzdušných síl OS SR generálmajor Miroslav Korba a veliteľ Taktického krídla Sliač plk. gšt. Ing. Vladimír Lisý.

Na najväčšej leteckej show na Slovensku diváci uvidia sólové a skupinové akrobatické vystúpenia vojenských aj civilných pilotov z Európy a NATO. Letová a statická ukážka ponúkne spolu viac ako stovku lietadiel. Piaty ročník SIAF bude bezpochyby výnimočný aj vďaka vystúpeniu stíhačiek rodiny Mikojan Gurjevič (MiG – 15, MiG – 21 a MiG – 29) a Su 27 ukrajinského letectva či súboju akrobatických titánov Zoltána Vereša a Kairysa Jurgisa.

Medzinárodné letecké dni SIAF 2016 organizuje Slovenská letecká agentúra v spolupráci s hlavným programovým partnerom Ministerstvom obrany SR. Hubert Štoksa, riaditeľ Slovenskej leteckej agentúry a SIAF 2016 povedal:

„Je veľmi silnou správou, že SIAF rastie každý rok spolu so svojimi fanúšikmi. Veľmi sa na nich tešíme aj v posledný prázdninový víkend. Obzvlášť som hrdý na to, že v predvečer leteckých dní už po tretíkrát oceníme najvýznamnejšie osobnosti, projekty, spoločnosti a inštitúcie slovenského letectva v rámci vyhlásenia víťazov ankety Zlaté krídla – Národná cena letectva Slovenskej republiky za rok 2015.“

Ďalej Štoksa dodal:

„Zároveň som nesmierne zvedavý, komu bude tohto roku patriť cena za najlepšiu letovú ukážku – Best Display Smik Trophy 2016. Aj tieto aktivity podčiarkujú našu snahu podporovať šikovných ľudí a zároveň oceniť skúsenosti a zručnosti pilotov, ktorí sú pre naše mladé talenty vzormi.“

SIAF 2016 so šikovným sprievodcom v mobilnej aplikácii

Tohtoročná novinka – mobilná aplikácia SIAF, ktorú sme pripravili pre najpopulárnejšie operačné systémy šikovných telefónov, bude osobným vreckovým sprievodcom každého návštevníka SIAF 2016. Ponúkne všetky informácie o programe, lietadlách, ale aj interaktívnu mapu letiska pre lepšiu orientáciu v statickej ukážke a pestrej ponuke atrakcií.

Vďaka technológii Bluetooth aplikácia ponúkne návštevníkovi kľúčové informácie o vystavenom lietadle na blízku. Pripojenie na internet nie je podmienkou pre plnú funkčnosť mobilnej aplikácie, ktorá je dostupná na stiahnutie úplne zadarmo a pre zahraničných návštevníkov aj v anglickom jazyku na: http://www.siaf.sk/navstevnici/mobilne-aplikacie.html.

Bezbariérový vstup a starostlivosť o ŤZP návštevníkov

SIAF 2016 vyjde v ústrety aj návštevníkom, ktorých zdravie poslúcha menej. Návštevníci sa tak budú môcť vďaka úplne bezbariérovému prístupu pozrieť aj do kabíny lietadla L-39. Bezbariérový priestor je vyhradený v sektore A, v prvej časti Letiska Sliač bližšej k Banskej Bystrici, kde budú k dispozícii počas oboch leteckých dní i členovia Maltézskeho rádu, ktorí sa špecializujú na zdravotnú a sociálnu starostlivosť.

Parkovanie a dostupnosť SIAF 2016 pre všetkých

Návštevníci môžu využiť na parkovanie 4 vyhradené plochy v okolí Letiska Sliač s kapacitou viac ako 20 tisíc parkovacích miest a tiež záložné parkovisko s kapacitou 3.000 miest. Ťažko zdravotne postihnutí návštevníci môžu využiť oddelené parkovisko so spevneným povrchom prispôsobeným pre pohodlnejší presun v blízkosti odletového terminálu. Návštevníci môžu prísť na SIAF pohodlne a bez starostí aj kyvadlovou autobusovou dopravou, ktorá bude premávať na trasách Zvolen – Sliač a Banská Bystrica – Sliač. Autobusovú linku cestujúci rozpozná podľa loga SIAF umiestneného na autobuse.

Urob najlepšiu fotografiu a vyhraj parádny fotoaparát

Každý návštevník má možnosť odniesť si zo SIAF 2016 domov viac než len letecké zážitky. Všetci, ktorí sa radi pozerajú do hľadáčika fotoaparátu, môžu so svojou fotografiou urobenou na SIAF 2016 zabojovať o digitálny fotoaparát Panasonic či ďalšie hodnotné ceny. Stačí poslať fotku zo SIAF 2016 na fotosutaz@siaf.sk. Súťažiaci sa môžu uchádzať aj o top fotku podľa počtu lajkov na facebookovom profile SIAF 2016.

O medzinárodných leteckých dňoch SIAF

MLD Slovak International Air Fest (SIAF) sú najväčším leteckým podujatím na Slovensku s návštevnosťou viac ako 100 tisíc divákov a ukážkou viac ako 100 lietadiel na zemi a vo vzduchu. Letisko bude otvorené pre divákov v obidva dni od 8:00 do 18:00 hod., s programom od 10:00 do 17:15 hod.  

Už šiesty ročník SIAF organizuje Slovenská letecká agentúra v spolupráci s Ministerstvom obrany SR, Ministerstvom vnútra SR, Ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, Múzeom SNP, Vojenským historickým ústavom, Leteckou základňou a Letiskom Sliač, mestami Banská Bystrica, Zvolen a Sliač. Všetky potrebné informácie získate na www.siaf.sk.

Autor: SIAF2016, Foto: Mirka Chabadová