FOTO: Premiér Peter Pellegrini na návšteve u pápeža Františka

SPRÁVY
3 /

Nášmu premiérovi Petrovi Pellegrinimu a Slovensku sa v pondelok dostalo veľkej cti. Počas premiérovej oficiálnej návštevy  Svätej stolice vo Vatikáne ho prijal pápež František.

Hneď po nedeľnom prílete do Ríma Peter Pellegrini navštívil Baziliku svätého Klimenta, v ktorej je umiestnená kaplnka aj hrob svätého Cyrila:

„Bolo mi veľkou cťou položiť kyticu na hrob jedného zo slovanských vierozvestcov a šíriteľov prvého slovanského písma a kresťanstva na území Slovenska. Následne som v Ríme navštívil Slovenské pápežské kolégium sv. Cyrila a Metoda, ktoré združuje slovenských duchovných pôsobiacich v pápežských lýceách a oslavuje 60 rokov od svojho vzniku.“

V pondelok dopoludnia slovenského premiéra čakala audiencia u najvyššieho predstaviteľa katolíckej cirkvi. Peter Pellegrini odovzdal pápežovi Františkovi dary zo Slovenska – vyrezávaný betlehem z Oravy a sklenený kríž zobrazujúci Sedembolestnú Pannu Máriu, patrónku Slovenska, od umeleckého sklára a dizajnéra Achilleasa Sdoukosa. Umelec má grécky pôvod po otcovi, jeho matkou je slovenská maliarka Ingrid Zámečníková.

„Na osobnej audiencii ma prijala Jeho Svätosť pápež František, ktorému som odovzdal úprimné pozdravy nielen od našich kresťanov, ale od celého slovenského národa. Dalo to mne a celému Slovensku veľa nádeje, inšpirácie, viery a duchovnej sily. Slovensko v týchto dňoch viac ako inokedy potrebuje pokoj, duchovnú rovnováhu a pripomenutie si kresťanských hodnôt a tradícií, ktoré boli vždy nášmu národu v ťažkých chvíľach oporou. Aj preto som veľmi rád, že budem mať možnosť priniesť do vlasti trochu tohto duchovného pokoja,“

uviedol Peter Pellegrini k svojej návšteve pápeža Františka. Premiér sa po audiencii u pápeža stretol  aj so štátnym sekretárom Svätej stolice kardinálom Pietrom Parolinom.

Pondelková audiencia u Svätého Otca Františka je veľkou udalosťou pre celé Slovensko.  Svätý Otec prijal predsedu vlády SR po dlhých 19 rokoch. Aj preto mali spolu netradične dlhý 40 – minútový rozhovor, ktorý zhodnotil Peter Pellegrini slovami:

„Ocenil som úsilie Svätého Otca v jeho boji na ochranu ľudských práv, ľudskej dôstojnosti, podpore solidarity, vzájomného medzigeneračného porozumenia a medzináboženského dialógu. Tiež som vyzdvihol charitatívne aktivity katolíckej cirkvi na Slovensku s dôrazom na pomoc ľuďom v núdzi. Svätému Otcovi som odovzdal dary slovenských umelcov.“

So štátnym sekretárom Pietrom Parolinom diskutoval o konkrétnej spolupráci medzi katolíckou cirkvou a slovenskou vládou, predovšetkým v oblasti riešenia rómskej otázky. Napokon pozval štátneho sekretára na návštevu Slovenska v roku 2020.

Slovenskí politici u pápeža

Okrem súčasného premiéra Petra Pellegriniho sa s pápežom v minulosti  stretli ďalší slovenskí politici. Vlani pred Vianocami absolvoval audienciu u pápeža vtedajší prezident Andrej Kiska. Pontifikovi odovzdal dar zo Slovenska – štyri vianočné gule, ktoré vyrobili ľudia zo sociálne znevýhodnených skupín.

Spoločnú audienciu u pápeža Františka absolvovali v marci tohto roku predseda Národnej rady SR Andrej Danko a predseda Poslaneckej snemovne českého parlamentu Radek Vondráček. Pápeža pozvali na spoločnú návštevu oboch krajín.

Dosiaľ posledným slovenským premiérom, ktorého prijal pápež, bol Mikuláš Dzurinda. Audienciu absolvoval u Jána Pavla II. v novembri 2000. Dzurinda a vatikánsky štátny sekretár Angelo Sodano vtedy podpísali základnú zmluvu medzi SR a Svätou stolicou.