FOTO: Predaj eurobankovky „0“ v Pamätníku SNP vzbudil nevídaný záujem ľudí

SPRÁVY
0 /

Ako priznali pracovníci banskobystrického Múzea SNP, nezvyčajne obrovský záujem o kúpu na Slovensku privej limitovanej edície bankovky Euro suvenír „0“ s emblémom Pamätníka SNP a tanku vzor LT 38 ich príjemne prekvapil. Keďže všetkým záujemcom sa neušla unikátna bankovka, uvažujú o vydaní ďalšej série.

Od skorého rána sa pred Múzeom SNP vytváral dlhočižný rad ľudí z celého Slovenska, súdiac podľa ŠPZ zaparkovaných od západu až po východ. Kto chcel unikátnu bankovku ako zberateľský kúsok, musel si privstať.

Brány Múzea SNP sa otvárali presne o 9:00 hod. a bankovka sa predávala v špeciálnom bankomate alebo v pokladni. Každý záujemca si mohol kúpiť max. tri kusy po 2 eurá.

Ako prvému sa to podarilo Štefanovi, ktorý stál pri bráne už od štvrtej rána:

„Samozrejme že to stálo za to. Je to prvá slovenská erobankovka s nulovou hodnotou.“

V dlhom rade, ktorý sa chvíľami ťahal až po Kapitulskú ulicu, stálo vyše tisícky záujemcov. Kto prišiel neskôr, už sa mu neušlo, ale ľudia stáli v rade veľmi disciplinovane. Po dva a pol hodine boli špeciálne eurobankovky vypredané.

„Záujem bol obrovský, čo nás veľmi potešilo. Ak dnes niekto odišiel naprázdno, tak v priebehu nasledujúcich mesiacov zvažujeme vydať ďalšiu sériu,“

uviedol manažér Múzea SNP Dalibor Lesník.

Limitovaná edícia prvej slovenskej eurobankovky „0“ mala  5 000 kusov, z nich 1 000 putovalo na zahraničný trh  a zvyšok išiel do predaja v Banskej Bystrici resp. na objednávky. Hoci sa ňou nedá platiť, nepochybne časom nadobudne veľkú zberateľskú hodnotu.

„Koncept Euro suvenír vznikol pred tromi rokmi vo Francúzsku, aby podporoval turizmus v rámci Európy. Tak isto aby propagoval veľmi významné kultúrne a historické pamiatky, zaujímavé turistické destinácie a prírodné krásy jednotlivých krajín Európy, teda aj Slovenska a ako prvej Banskej Bystrice.“

vysvetlil výkonný riaditeľ Euro Souvenir Slovensko Vladislav Klajban.

Eurobankovka „0“ je vyrobená zo stopercentného bavlneného papiera, ktorý sa používa na výrobu pravých eurobankoviek. Obsahuje mnohé ochranné prvky ako vodoznak, mikrotlač, sútlačovú značku, hologram, UV ochranné prvky, dotykovú zónu pre nevidiacich, číselník a ďalšie, tak ako eurobankovky, ktoré denne používame.

Bystričanov môže tešiť, že historicky prvým objektom na Slovensku, ktorý sa objavil na eurobankovke „0“, je práve Pamätník SNP.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová