FOTO: Peter Pellegrini navštívil amerického prezidenta Donalda Trumpa

SPRÁVY
0 /

Slovenský premiér Peter Pellegrini absolvoval historickú návštevu v Bielom dome u amerického prezidenta Donalda Trumpa. Odborníci na zahraničnú politiku to hodnotia ako úspech nielen samotného premiéra, ale i celého Slovenska.

Úspešná návšteva v Bielom dome

Peter Pellegrini o stretnutí s Donaldom Trumpom povedal:

Od momentu prijatia som nemal ani raz pocit, že tam sedím ako predstaviteľ maličkej krajiny, ktorá sa prišla pokloniť alebo vyspovedať veľkej mocnosti. Rokovanie s americkým prezidentom Donaldom Trumpom bolo otvorené, príjemné, konštruktívne a priateľské. Spolu sme strávili viac času, ako bolo pôvodne plánované. Mali sme si čo povedať.

Premiér Pellegrini si váži, že americká delegácia na rokovaní v Bielom dome bola zložená z vysokých predstaviteľov, čo podľa neho dosvedčuje, že nešlo len o zdvorilostnú návštevu. Amerického prezidenta pozval na návštevu Slovenska, k čomu Donald Trump uviedol:

„Rád by som  jedného dňa prišiel. Slovensko je krásna krajina. Poznám veľa Slovákov, sú to úžasní ľudia, dosahujú vynikajúce výsledky.“ 

V kuloároch sa diskutovalo o tom, že nie je vylúčený ani termín 75. výročia SNP, keďže v tom čase by sa americký prezident mal nachádzať v Európe. Konečné slovo však povie až prezidentská administratíva.

Obaja štátnici spolu hovorili o obranných projektoch a členstve v NATO. Biely dom podľa Pellegriniho ocenil, že Slovensko si plní svoje záväzky. Trump je v otázkach spoločnej obrany veľmi priamy. Čo sa týka hrozby zavedenia ciel na automobily dovážané do USA z EÚ, v tejto otázke si americký prezident vypočul argumenty  slovenského premiéra a vyhlásil, že ešte neurobil konečné rozhodnutie.

„Záväzok investovať dve percentá HDP do obrany dosiahneme v roku 2022, dva roky pred tým, ako sme si sami stanovili. Modernizujeme našu armádu, kupujeme vaše stíhačky,“

povedal Pellegrini Trumpovi. Zároveň pripomenul, že podobne ako USA aj Slovensko dosahuje vysoký ekonomický rast a historicky najnižšiu nezamestnanosť

To ocenil aj americký prezident. 

„Veľmi ma teší, že aj vy dosahujete veľmi dobré čísla v ekonomike. Na Slovensku sú úžasní ľudia. Náš vzťah nikdy nebol lepší. Toto je prvá návšteva slovenského premiéra v Oválnej pracovni. To, čo ste povedali, je pravda. Ste veľmi blízko k dosiahnutiu záväzku.“ 

Originálne dary zo Slovenska pre Trumpovcov

Peter Pellegrini priniesol pre manželov Trumpovcov originálne dary. Americkému prezidentovi daroval ručne vyrobenú bejzbalovú pálku vo farbách trikolóry. S touto pákou je spojený príbeh. Trumpovým prvým trénerom bejzbalu bol učiteľ na vojenskej akadémii, ktorý pochádzal zo Slovenska z obce Klátova Nová Ves. Volal sa Teodor Dobiáš.

Manželka amerického prezidenta Melanie, bývalá modelka zo Slovinska, dostala od Petra Pellegriniho nádherný na mieru ušitý kroj z Pohorelej. Slovenský premiér to opísal slovami:

„Pre prvú dámu som priniesol naozaj jeden krásny kroj zo stredného Slovenska. Veľmi ma však teší, že prezidentovi budeme môcť odovzdať aj jednu, špeciálne ručne a len pre tento účel vyrobenú bejzbalovú pálku vo farbách trikolóry, ktorá je teda vo farbách Spojených štátov, ako aj Slovenska s textom, ktorý mu bude navždy pripomínať, že jeho prvý tréner bejzbalu bol Slovák, a s venovaním predsedu vlády.“

Na oplátku Donald Trump daroval Petrovi Pellegrinimu pre Slovensko partitúru – noty vojenských piesní. Premiér informoval, že sa pokúsi urobiť kópiu z tejto partitúry a verí, že si aspoň nejakú pieseň z nej naša vojenská hudba nacvičí.

Treba pripomenúť, že okrem stretnutias prezidentom Trumpom absolvoval slovenský premiér aj návštevu Amerického múzeua holokaustu vo Washingtone, položil vence k pamätníku americkým vojenským obetiam na Národnom cintoríne v Arlingtone pri hrobe neznámeho vojaka. stretol sa so zástupcami významných amerických investorov na Slovensku, vrátane spoločností Amazon, AT&T, Honeywell, IBM, Lockheed Martin, U. S. Steel a Tachyum.

Pellegrini v USA reprezentoval Slovensko, Kiska v Nemecku útočil na vládu

Tesne pred piatkovou návštevou slovesného premiéra Pellegriniho v Bielom dome absolvoval posledný aprílový deň svoju rozlúčkovú návštevu v Nemecku v pozícii slovenského prezidenta Andrej Kiska. Jemu sa paradoxne za celé päťročné funkčné obdobie nepodarilo to, čo Petrovi Pellegrimi po vyše roku v premiérskom kresle – nedostal pozvanie od amerického prezidenta.

Kým premiér Pellegrini v USA veľmi dôstojne reprezentoval Slovensko, zdôrazňujúc úspešný príbeh našej krajiny od vzniku samostatného štátu a priateľské vzťahy s USA ako strategickým partnerom,  s pevným ukotvením v EÚ a NATO, prezident Kiska si neodpustil v rozhovore pre nemecký denník Die Welt útok na slovenskú vládu.

Podľa neho „talianska mafia sa v krajine veľmi dobre zaviedla a mala úzke väzby na vládu Roberta Fica“. Úlohou prezidenta je s tým niečo robiť, preto sa rozhodol založiť novú stranu a angažovať sa proti vplyvu mafie na chod slovenského štátu. Nebolo to prvýkrát, čo prezident smerom navonok miesto pozitívnej reprezentácie Slovenska kritizuje vládne pomery vo vlastnej krajine.

Odpoveď na takýto diametrálne odlišný prístup dvoch štátnikov k reprezentácii Slovenska v zahraničí prišla v sobotu počas Celonárodnej spomienky na M. R. Štefánika pri stom výročí jeho smrti na Bradle. Kým prezidenta Kisku privítala časť návštevníkov piskotom a pokrikmi, premiéra Pellegriniho krátko po jeho návrate z USA vítali ľudia potleskom…

 

Autor: (tom) a TASR, Foto: Úrad vlády SR