FOTO: Oprava MVE Šalková obnažila nánosy bahna na dne a vyschnuté stromy na brehu Hrona

SPRÁVY
1 /

Počas revízie objektov Malej vodnej elektrárne v Šalkovej sa zistilo poškodenie spodnej časti vakovej hate, čo si vyžiadalo jej opravu  a zníženie vodnej hladiny Hrona na voľný prietok po odstránení vaku. Obnažené dno rieky odhalilo rozsiahle nánosy bahna i vyschnuté stromy na brehu, ktorých koreňový systém je bežne pod vodnou hladinou rieky.

Oprava poškodenej vakovej hate

Tento stav vyvolal znepokojenie vodákov i obyvateľov Šalkovej bývajúcich v blízkosti malej vodnej elektrárne. Hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Bocák k tomu uviedol:

„Pri revízii objektov MVE Šalková sa zistilo havarijné poškodenie spodnej časti vakovej hate, ktorá sa v týchto dňoch opravuje mimo pôvodného priestoru. Na základe oznámenia zo strany prevádzkovateľa MVE Šalková zabezpečila miestna organizácia Slovenského rybárskeho zväzu výlov rýb z úseku rieky Hron v dosahu vzdutia hate. Na utorkovom pracovnom stretnutí v areáli MVE za účasti SVP, Okresného úradu Banská Bystrica, SRZ a prevádzkovateľa MVE sa dohodol ďalší postup počas vypustenej haťovej zdrže.“

Podľa Bocáka po vykonaní opravy prevádzkovateľ malej  vodnej elektrárne začne bezodkladne s napúšťaním hate v súlade s Manipulačným poriadkom MVE Šalková. Zvyšovanie hladiny v tomto úseku bude závisieť od prietokov v rieke Hron tak, aby bol pod objektom hate zabezpečený minimálny zostatkový prietok. Mali by sa odstrániť aj kaly.

Po dosiahnutí potrebnej výšky hladiny vody v zdrži bude zabezpečené prevádzanie vody aj cez pravostranný rybovod. V najbližšom mimovegetačnom období sa plánuje výrub vyschnutých porastov nachádzajúcich sa v koryte toku nad haťou.

Na problémy s odkrytými sedimentmi na dne Hrona, vyschnutými stromami na ustúpenom brehu rieky i zložité vyloďovanie vodákov, ktorí sa pre bahnom zanesené prístavisko pred haťou musia vyloďovať pri šalkovskom moste, pomerne ostro zareagoval banskobystrický primátor Ján Nosko:

„Z dôvodu havarijnej situácie došlo v týchto dňoch pri malej vodnej elektrárni v Šalkovej k výraznému zníženiu hladiny, na základe čoho sa v plnej miere ukázali devastačné následky tejto stavby na prírodu. K dlhodobo zaplaveným stromom, ktoré v dôsledku chýbajúceho kyslíka vyschli, vidieť v koryte rieky aj množstvo sedimentov. Po dnešnej obhliadke sme sa rozhodli podať podnet na Slovenskú inšpekciu životného prostredia. To, že malá vodná elektráreň v Šalkovej stojí, je výsledkom zlých rozhodnutí mojich predchodcov. Súčasné vedenie mesta odmieta akúkoľvek podobnú výstavbu na Hrone a urobíme všetko preto, aby takéto nevhodné stavby na rieke už nepribudli.“

Faktom je, že rovnako ako výstavba MVE Šalková vyvolala protesty časti obyvateľov tejto mestskej časti, aktivistov a vodákov, nesúhlasné postoje množstva ľudí sú aj k plánovanej výstavbe ďalších malých vodných elektrární na Hrone, ktorá sa však zatiaľ nespustila.

My sme sa boli pozrieť na tvári miesta. Hron v areáli MVE tečie v pôvodnom koryte a pri nízkej hladine nielen kvôli oprave hate, ale aj v súvislosti s teplom a suchým počasím. Medzi súčasným korytom a hranicou rieky pri vzdutí pred vakovou haťou vidno odkryté  nánosy bahna a vyschnuté stromy na pravom brehu rieky, čo však zjavne nevadí vodnému vtáctvu.

Vzhľadom na to, že je to dôsledok vynúteného zníženia hladiny rieky v dôsledku opravy hate a pri vyschnutých stromoch sa zrejme zmenil vodný režim, o havarijnom stave na Hrone nehovorí ani Slovenský vodohospodársky podnik. Napokon zásadné slovo k tejto veci povie Slovenská inšpekcia životného prostredia.

MVE Šalková

Vodné dielo Malá vodná elektráreň Šalková ako obnoviteľný zdroj elektrickej energie nad prirodzenou haťou Hrona s prevýšením 1,2 metra a  inštalovaným výkonom 710 kW uviedli do skúšobnej prevádzky v roku 2014. Investorom je spoločnosť ENERGO-AQUA a.s. Trenčín, ktorá celú elektráreň aj s protipovodňovými opatreniami riešila bez vstupu na pozemky súkromných vlastníkov nachádzajúcich sa za pätou hrádze, ktorí s výstavbou nesúhlasili.

Odberný objekt derivačnej vodnej elektrárne s pohyblivou vakovou hrádzou je na pravej strane rieky. Celá prevádzka elektrárne je automatizovaná. Investor na vlastné náklady vybudoval protipovodňové opatrenia okolo MVE s ochranou proti storočnej vode od hrádze až po šalkovský most, čo zvýšilo bezpečnosť obyvateľov v blízkosti Hrona pred povodňami. Monitorovacími sondami sa sleduje stav hladiny podzemnej vody.

Vykonané opatrenia spočívali v navýšení ochrannej hrádze s podzemnými stenami na ľavom brehu, ktoré slúžia aj proti priesakom vody na pozemky Šalkovčanov bývajúcich na Hronskej ulici. Takto sa stabilizoval aj pravý breh od polí, kde sa proti priesakom položila drenáž.

Popri elektrárenskej hrádzi nad vtokom k turbíne sa vybudoval veľkokomorový štrbinový rybovod v dĺžke 185 metrov, kadiaľ môžu bezpečne preplávať v oboch smeroch všetky druhy rýb a riečnych živočíchov. Týmto miestom sa v zime účinnejšie prevedie aj ľadochod.

Vodákom, ktorí musia vystúpiť zo svojich plavidiel pred hrádzou, slúži malý prístav. Nastúpiť opäť do lodiek môžu za hrádzou. Doposiaľ sa pri prevádzke MVE Šalková nevyskytli také problémy, ako teraz po vynútenom znížení hladiny Hrona pred haťou a predchádzajúcom suchu.

Po oprave poškodeného objektu vakovej hate by sa to malo v okolí vodohospodárskeho objektu dostať do normálneho stavu ako predtým (okrem vyschnutých stromov), za čo zodpovedá prevádzkovateľ MVE. Vo fotogalérii nájdete dokumentáciu súčasného stavu a situácie počas plnej prevádzky malej vodnej elektrárne na Hrone.

Autor: (tom), Foto: redakčné