FOTO: Množstvo návštevníkov si užilo Otváranie Banoša

SPRÁVY
0 /

V sobotu sa v areáli SOŠ pod Banošom v Rudlovej otvárala nová poľnohospodárska sezóna, Na farmárskych trhoch s názvom Tradičná chuť jari sa prezentovali farmári a remeselníci z nášho regiónu.

Predajcovia tradičných miestnych pochúťok, farmárskych a potravinárskych výrobkov, ako aj remeselníci z Banskobystrického kraja ponúkali svoje originálne produkty. Ich počet stúpol medziročne o 20 na 95.

„Je tu asi 45 remeselníkov, 20 farmárov, 20 výrobcov tradičných jedál a tiež niekoľko ďalších predajcov. Cieľom podujatia je  prezentovať regionálne farmárske a domáce výrobky obyvateľom krajského mesta. Postupne by sme toto podujatie chceli pretransformovať na trh regionálnych produktov,“

uviedol predseda OZ Vidiecke partnerstvo Banskobystrického kraja Peter Rusnák.

Organizátormi Otvárania Banoša sú OZ Vidiecke partnerstvo Banskobystrického kraja v spolupráci so SOŠ pod Banošom, OZ Tradičná chuť regiónov, Banskobystrickým samosprávnym krajom a mestom Banská Bystrica.

Návštevníci si mohli pochutiť na tradičných farmárskych jedlách pripravených podľa receptov našich starých mám. Nechýbalo dokonca ani medové pivo, ktoré začínajú variť v SOŠ pod Banošom.

Tisícky návštevníkov, ktorých po ochladení z minulých dní privítalo celkom dobré počasie, mali možnosť  oceniť kvalitné domáce a tradičné produkty z regiónov Horehronie, Gemer, Novohrad, Podpoľanie, Hont a Tekov.

Išlo hlavne o syry a mliečne výrobky, gazdovské mäsové špeciality, jahňacinu, hydinu, včelárske či bylinné produkty, ovocie, zeleninu či vína. Pripravené boli aj sprievodné akcie pre záhradkárov, chovateľov domácich zvierat, včelárov, gazdinky a deti, ktoré si mohli vyskúšať varenie v Detskej škole varenia v jedálni.

Nechýbala výstava drobnochovateľov, zaujali aj ukážky sokoliarstva, včelárstva, apiterapie, jazdenie na koňoch a tiež vyhliadkové lety balónom. O dobrú náladu návštevníkov sa postarala ĽH Jána Maka a DFS Radosť.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová