FOTO+VIDEO: Keď príroda čaruje na Turovskom vodopáde

Tip na výlet
0 /

Snehu v Banskej Bystrici niet, v noci mrzne a cez deň svieti slnko. Ideálny čas na zimnú vychádzku do okolitej prírody.  My sme sa vybrali k Turovskému vodopádu v Kremnických vrchoch. Turovský vodopád by sme mohli prirovnať k tomu Králickému, ktorý je síce známejší, no krásou si nemajú čo vyčítať. Hlavne teraz v zime majú vodopády úplne iné čaro, menia sa na rozprávkové kráľovstvá snehu a cencúľov. 

Vodopád sa nachádza asi kilometer za obcou Turová neďaleko Zvolena. Vytvoril sa v bezmennom pravom prítoku potoka Turová v Kremnických vrchoch v doline, ktorá má charakter kaňonu. Vysoký je 15 metrov. Domáci ho nazývajú aj „Padalo“ alebo „Skalný vodopád“.

Obec spolu s dobrovoľníkmi túto prírodnú pamiatku aj prístup k nej vyčistila. K vodopádu  vedú dva chodníky so smerovými tabuľami. Jeden chodník ide tesne popri toku, druhý po poľnej ceste, z ktorej vedú k vodopádu schody. 

V letných mesiacoch to nie až tak náročná prechádzka, trvá asi 15 minút od zaparkovaného auta, ale posledných niekoľko desiatok metrov je to dosť strmé a v zime i  nebezpečné. V prvej tretine je drevené zábradlie, potom v druhej tretine reťaz na držanie, na záver si treba dávať väčší pozor.

V zime vodopád zamŕza. My sme v toku narazili na krížom spadnutý kmeň stromu, na ktorom zamrznutá voda vytvorila krásne veľké cencúle. Je to nádherné ľadové divadlo, ktoré sa oplatí vidieť.

V blízkosti vodopádu sa nachádza aj Turovský sopúch, čo je ďalšia tamojšia prírodná pamiatka. Leží priamo nad obcou a tvorí ho eróziou obnažené hrdlo niekdajšej sopky a sopečného kanála s teplomilnými druhmi rastlín a živočíchov.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová