Mesto im nechce dovoliť zastavať najväčiu zastávku MHD, tak si oplotili pozemok

SPRÁVY
19 /

Štvorpodlažná polyfunkčná budova Victory na Námestí Slobody, ktorej farebné obklady na báze hliníka pri zmene uhla pohľadu a svetla menia farbu, bola postavená v roku 2009 a vhodne doplnila túto časť námestia pri Mestskom úrade.

Oplotenie súkromného pozemku proti verejnému záujmu mesta

Vedľa tejto budovy sa nachádza autobusová zastávka v dôležitom dopravnom uzle MHD. Tento týždeň zostali viacerí cestujúci i Bystričania denne prechádzajúci týmto námestím nemilo prekvapení oplotením zasahujúcim do priestoru zastávky. Vyzeralo to tak, akoby sa majiteľ pozemku chystal k nejakým stavebným úpravám.

Na oplotení sa nachádza upozornenie „Zákaz vstupu, súkromný pozemok!“ a pod ním vysvetlenie majiteľa tohto pozemku SAVAR s.r.o.:

„Spoločnosť SAVAR s.r.o. Banská Bystrica sa ospravedlňuje občanom čakajúcim na autobusovej zastávke Námestie Slobody za oplotenie pozemkov v našom vlastníctve, na ktorej sa nachádza uvedená autobusová zastávka MHD. Dôvodom oplotenia je skutočnosť, že stavby a polyfunkčné prístrešky ležiace na pozemkoch v našom vlastníctve si vyžiadajú nevyhnutnú opravu, nakoľko ohrozujú bezpečnosť a zdravie  ľudí čakajúcich na autobusové spojenie na predmetnej autobusovej zastávke MHD Námestie Slobody.“

Do redakcie sme dostali stanovisko mesta Banská Bystrica k oploteniu pozemku na Námestí Slobody, ktoré nám poskytla hovorkyňa primátora  Dominika Mojžišová:

„V stredu 18. septembra 2019 došlo k oploteniu pozemku pri autobusovej zastávke na Námestí slobody. Samospráva ako vlastník dopravnej stavby a zároveň správca miestnej komunikácie hneď vyzvala investora, ktorý týmto spôsobom vyvíja na mesto neprimeraný tlak, k bezodkladnému odstráneniu oplotenia. Týmto konaním bolo znemožnené užívanie miestnej komunikácie na účely, na ktoré je určená, teda na peší pohyb chodcov. Mesto sa s takýmto konaním nestotožňuje a považuje ho za neprípustné, nakoľko plocha, verejné osvetlenie aj mestský mobiliár za nelegálnym oplotením je v našom vlastníctve a pre prístup developera momentálne nemôže slúžiť verejnosti.“

Oko za oko?

Zaujímalo nás, v čom väzí problém takéhoto radikálneho postupu majiteľa pozemku proti verejnému záujmu mesta a jeho občanov. Najbližšie k pravde je informácia zo zasadnutia komisie MsZ pre výstavbu a technickú infraštruktúru z 5. septembra 2019.

Na predmetnej komisii sa prerokúval návrh spoločnosti SAVAR s.r.o. na prenájom časti mestského pozemku – parcely KN E 1190/1 k.ú. Banská Bystrica o výmere cca 72 m2, ktorý by mal súžiť k vybudovanou prístupovej cesty k navrhovanému novému polyfunkčnému objektu vedľa Victory, ktorá by viedla poza autobusovú zastávku MHD popri dome služieb a výškovom bytovom objekte.

Komisia  tento prenájom neschválila, čiže investor zatiaľ nemá zabezpečený reálny prístup k navrhovanej novej polyfunkčnej budove, ktorú tým pádom nemôže začať stavať.

Primátor mesta Ján Nosko k tomu uviedol:

„Vnímame to ako odvetu súkromného developera za to, že mesto nesúhlasilo s jeho zámerom postaviť tu 4-poschodovú polyfunkčnú budovu. Týmto spôsobom na mesto vyvíja neprimeraný tlak, s čím sa nestotožňujeme a považujeme to za neprípustné. Vnímame, že táto lokalita potrebuje obnovu, ale v prvom rade s dôrazom na citlivý prístup k verejnému priestoru.“

Mesto má problém aj s navrhovanými štyrmi podlažiami v projekte, pretože si vie v tomto priestore, aj s ohľadom na blízky bytový objekt a jeho možné tienenie, predstaviť maximálne dvojpodlažný objekt. Problémom môže byť aj parkovanie, keďže investor chce využívať stávajúce parkovacie plochy v okolí.

Vyzerá to tak, že oplotenie časti autobusovej zastávky MHD na Námestí Slobody je akousi odpoveďou investora na postup mesta v súvislosti s (ne)prenajatím zelenej plochy vo vlastníctve samosprávy na vybudovanie prístupovej cesty k novonavrhovanému polyfunkčnému domu vedľa Victory.

Otázkou zostáva, ako k tomu prídu občania, ktorí sa na oklieštenej verejnej zastávke MHD  stali de facto rukojemníkmi sporu súkromného majiteľa pozemku s mestom Banská Bystrica, ktorý si miesto ďalších rokovaní so samosprávou vymáha svoj osobný záujem takýmto radikálnym spôsobom…

Autor: (tom), Foto: mesto BB a redakčné