FOTO: Halušky v Tureckej oslávili štvrťstoročnicu

SPRÁVY
0 /

Malá obec Turecká pod Krížnou neďaleko Banskej Bystrice bola počas uplynulého piatka a soboty dejiskom jubilejných 25. Majstrovstiev Slovenska a Európy vo varení a jedení bryndzových halušiek Halušky Fest 2019.

V piatok 19. júla začínal festivalový program v Tureckej o druhej popoludní.  Samotnú súťaž v sobotu 20. júla odštartoval o 10:00 hod. jeden zo zakladateľov festivalu  Svetlan Turčan. Na tradičnom podujatí štartovalo 12 súťažných družstiev. Podľa starostu Ivana Janovca išlo o jubilejný 25. ročník, keďže prvú súťaž vo varení halušiek v Tureckej zorganizovali už v roku 1995:

„Som veľmi rád, že tradíciu tohto podujatia sa podarilo dostať až do 25. ročníka. V roku 1995 ju založil Svetlan Turčan, vedúci miestneho pohostinstva. Ani nevedel, že tradícia bude pokračovať 25 rokov a dostaneme sa až k dnešnému dňu.“

Ďalej starosta pokračoval:

„Súťaž bola od rána veľmi atraktívna a zaujímavá. Teší ma návštevnosť, ktorá je naozaj uspokojivá. Som rád, že ľudia každoročne prídu a majú radi halušky. Pre veľký záujem sme museli riešiť aj problémy s dopravou, keďže Turecká je v úzkej doline, nemá ani príliš širokú cestu a je v nej málo parkovacích miest.“

Súťaž vo varení a jedení bryndzových halušiek nesie názov Majstrovstvá Slovenska a Európy, pričom má dve kategórie.

„Prvá sa týka tradičných bryndzových halušiek, druhá má názov Halušky tisíc chutí, kde môžu súťažiaci variť halušky aj z iných ingrediencií ako bryndza. Napríklad víťazné halušky z minulého roka boli jahodové alebo hríbové,“

dodal Ivan Janovec.

„Tohtoročné jubilejné halušky dopadli veľmi dobre. Účasť síce bola menšia ako vlani, ale všetci súťažiaci boli disciplinovaní,“

podotkol riaditeľ súťaže Vodimír Strmeň. V hlavnej kategórii súťažilo sedem družstiev. Víťazstvo si odniesli  Župkovskí jedáci.

Za raritu možno považovať dve družstvá zo zahraničia, ktoré súťažili v kategórii Halušky tisícich chutí. Jedno družstvo tvorili súťažiaci z Belgicka a Česka, druhé bolo zmiešané z účastníkov z rôznych krajín. V tejto kategórii súťažilo 5 družstiev. Rýchlosť nebola dôležitá, ale nesmela presiahnuť 50 minút.

Základnými surovinami na prípravu tradičných bryndzových halušiek je bryndza, zemiaky, múka, slanina v celku a soľ. K príprave halušiek tisíc chutí môžu byť použité aj iné ingrediencie, napríklad kapusta, syrokrém, tvaroh, vajce, smotana či i exotické pochutiny slané i sladké.

Samotné súťažné zápolenie družstiev sprevádzal kultúrny program a súťaže pre návštevníkov, medzi nimi napríklad detská súťaže v jedení syrových nití. Súčasťou festivalu boli stánky s občerstvením a ľudovými výrobkami.

Zdroj: (dem) a TASR, Foto: Dušan Hein a FB