FOTO: Bystričania príďte opäť prekonať rekord plaveckej 24 – hodinovky!

SPRÁVY
1 /

Vo štvrtok na pravé poludnie odštartovala v krytej plavárni Štiavničky štvorica plavcov z mesta na čele s primátorom Jánom Noskom 20. ročník Banskobystrickej plaveckej 24 – hodinovky. Vstup na plaváreň je voľný, pláva sa non – stop až do piatkového  poludnia.

Vlani zaplávalo dve dĺžky moderného 50 – metrového bazéna  voľným štýlom 1.590 plavcov bez rozdielu veku či pohlavia, na podujatie prišlo rekordných 2.810 návštevníkov. Ambíciou mesta Banská Bystrica je prekonať tento vlaňajší rekord v návštevnosti plavárne a potvrdiť tak oprávnenosť zisku titulu Európske mesto športu 2017.

Ako prví zaťali plaveckú 24 – hodinovku zástupcovia mesta. Stovku zaplávali v dráhach vedľa seba primátor mesta Ján Nosko, prvý viceprimátor Jakub Gajdošík, poslanec MsZ Daniel Karas a predseda predstavenstva mestskej spoločnosti MBB a .s.  vlastniacej krytú plaváreň Dušan Argaláš.

Plávalo sa ľubovoľným štýlom, pričom profesionálneho plavca v sebe nezaprel šéf MBB, ktorý stovku zaplával kraulom v kľudnom rytme za 1:22 minúty. Štatutár mesta to prsiarskym štýlom zvládol tesne po 2:05 minúty, za ním doplávali obaja mestskí poslanci.

Druhú dvojicu skákajúcu z blokov do vody tvorili účastníci všetkých doterajších ročníkov plaveckej 24 – hodinovky Jozef IvanAlžbeta Pažáková. Za nimi už nasledovala plavecká štafeta malých i veľkých Bystričanov, ktorá končí v piatok 30. Decembra na pravé poludnie.

Primátor Ján Nosko nezabudol pripomenúť, že doterajšie oficiálne ročník z Banskobystrickej 24 – hodinovky pre širokú verejnosť mali svojho predchodcu v podobe plaveckého non – stop podujatia organizovaného Plaveckým klubom Banská Bystrica (dnes Plavecký oddiel UMB Banská Bystrica) na čele s trénerom Milanom Záborským.

„Verím, že aj tento ročník Banskobystrickej plaveckej 24 – hodinovky bude úspešný, do plavárne príde čo najväčší počet účastníkov a prekonáme vlaňajší rekord. Som rád, že o toto tradičné podujatie má záujem široká verejnosť, že Bystričania si sem prídu zašportovať, pretože to je jeho hlavný cieľ. No a pre nás zástupcov mesta je zasa povinnosťou byť tu tiež medzi plavcami, keďže sme Európskym mestom športu pre rok 2017,“

povedal Ján Nosko po otvorení podujatia a odplávaní svojej stovky v bazéne.

Účastníci majú počas podujatia v dňoch 29. – 30. decembra 2016 voľný vstup do plavárne. Každý z plavcov, ktorý sa zapojí do non – stop štafety a odpláva sto metrov pre zdravie, dostane diplom, sladkosti i malý darček. Pre všetkých je v plavárni pripravený sprievodný program.

Medzi prvými plavcami  24 – hodinovky bol aj jeho stabilný aktívny účastník Jozef Ivan, ktorý pre náš portál uviedol:

„Keď sa v roku 1995 prvý krát na plavárni urobila dráha pre verejnosť, tak sa s pani Pažákovou zúčastňujeme všetkých doterajších ročníkov a sme tu aj dnes. Prelomový bol rok 1997, keď sa prešlo z výkonnostného na masové plávania. O rok neskôr sa spoluorganizátorom podujatia s Plaveckým klubom BB pre širokú verejnosť stalo mesto, ktoré neskôr prevzalo celú organizátorskú taktovku nad plaveckou 24 – hodinovkou. Za toto obdobie sa podujatia zúčastnilo asi 30.000 návštevníkov nielen z Banskej Bystrice, ale aj zo sveta.“

Alžbeta Pažáková k tomu dodala:  

„Ja som nadšená, že už 20 rokov tu máme plaveckú 24 – hodinovku, že sem môžu prísť ľudia si zaplávať bez vstupného a urobiť niečo pre svoje zdravie. Mňa teší i to, že fungujú bezplatné plavecké kurzy, za čo patrí vďaka nášmu mestu, ktoré nám tu vytvára takéto dobré podmienky. Dúfam, že to vydrží ďalších 20 rokov.“

Banskobystrická plavecká 24 – hodinovka pokračuje až do piatkového poludnia. Dovtedy je na plaváreň voľný vstup, tak Bystričania a Bystričanky neváhajte a príďte do krytej plavárne Štiavničky si zaplávať stovku v bazéne alebo len tak voľne relaxovať a pomôcť dobrej veci.

 

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová