FOTO: Bystričana volia novú hlavu štátu, Peter Pellegrini odvolil na Bakosske

SPRÁVY
1 /

Od siedmej hodiny ráno sa v Banskej Bystrici otvorilo všetkých 77 volebných miestností v 35 budovách. V druhom kole prezidentských volieb môže v našom meste voliť 64 282 oprávnených voličov.

Pokojné voľby v krásnom jarnom počasí

Do okrskových volebných komisií bolo delegovaných celkom 468 členov a 77 zapisovateľov. Okrem toho sa o plynulý priebeh volieb stará 50 zamestnancov mesta. Na bezpečnosť v okolí volebných miestností  dohliadajú príslušníci Mestskej polície i Policajného zboru. Všetky volebné miestnosti sa v Banskej Bystrici sú otvorené do 22:00 hod.

V prvom kole prezidentských volieb, ktoré bolo pred dvomi týždňami, dosiahla Banská Bystrica voličskú účasť 54,8 %, na celom Slovensku to bolo 48,74 percent. O novú hlavu štátu súperia v druhom kole dvaja kandidáti s najvyšším počtom hlasov z prvého kola – Zuzana ČaputováMaroš Šefčovič.

Voľby sú pokojné, zatiaľ sme nezaznamenali žiadne incidenty alebo porušenia zákona.

volby prezidenta

Premiér Peter Pellegrini volil v ZŠ Jána Bakossa

My sme zastihli Bystričana Petra Pellegriniho v priestoroch ZŠ Jána Bakossa, kde volil aj pred dvomi týždňami. Pred budovou školy ho vítali starší i mladí Bystričania, ktorí sa s ním chceli odfotiť. Stretla sa s ním aj jeho pani učiteľka z materskej školy, ktorá prišla voliť o barlách.

premier9

Po odvolení Peter Pellegrini poskytol krátky rozhovor médiám:

„Veľmi by som si želal, aby sme v druhom kole mali čo najväčšiu účasť, preto by som chcel aj z tohto miesta vyzvať všetkých občanov Slovenskej republiky, aby dnes využili svoje volebné právo a aj napriek tomu, že možno majú iný plán, aby v tento krásny deň prišli k volebným urnám.“

premier3

 Ďalej premiér pokračoval:

„Dnes rozhodujeme o tom, kto bude najbližších päť rokov reprezentovať Slovensko v zahraničí, kto bude najvyšší veliteľ ozbrojených síl a bude zastávať mnohé ďalšie dôležité úlohy. Ja som svoj hlas už odovzdal a prosím aj Vás všetkých, aby ste si našli tých pár minút a išli voliť,  nech má náš budúci prezident čo najsilnejší mandát od občanov. Veľmi si želám, aby sme ako Slováci a  Slovenky mali dobrú hlavu štátu, s ktorou sa bude dobre spolupracovať a ktorá nás bude dobre reprezentovať aj navonok a  bude robiť dobrú prácu aj dovnútra našej vlasti. Na dobrú spoluprácu s novou hlavou štátu sa už teraz teším.“

premier7

Premiér Pellegrini potvrdil, že aj po jeho slovách spred dvoch týždňov v Banskej Bystrici o možnosti voliť prezidenta našimi občanmi v zahraničí už ministerka vnútra Denisa Saková zadala pokyny príslušným zložkám pripraviť potrebnú legislatívu k tejto veci.

Sobotňajší program Petra Pellegriniho bude vyslovene oddychový, pretože ako sám potvrdil, udalosti posledných dní a týždňov boli náročné najmä po psychickej stránke a potrebuje si oddýchnuť spolu s rodičmi na Králikoch. V noci bude s očakávaním sledovať výsledky voľby nového prezidenta.

prezidentsky palac

 

Autor: (tom), Foto: redakčné a FB