FOTO: Blízko centra Banskej Bystrice vyrastie nová mestská štvrť SLOVENKA2

SPRÁVY
22 /

Areál bývalého textilného závodu Slovenka je dôležité miesto v srdci Banskej Bystrice, ktorý už roky čaká na nové využitie. Územie v susedstve Strieborného námestia a historického centra, kde sú všetky dôležité mestské a kultúrne dominanty v pešom dosahu, je dnes viac dopravným uzlom než hlavným spoločenským priestorom mesta.

SLOVENKA2 na mieste bývalej Slovenky

A práve to chce zmeniť projekt, ktorý plánuje uskutočniť slovenská developerská a investičná spoločnosť ARKON. Dlhoročnú tradíciu územia bude pripomínať aj názov projektu – SLOVENKA2.

V auguste minulého roka získal areál bývalej textilnej továrne nový majiteľ, spoločnosť ARKON, ktorá stojí za niekoľkými úspešnými developerskými projektmi v regióne. Na území niekdajšej Slovenky, na ploche viac ako 4 hektáre, plánuje investor v najbližších rokoch vytvoriť ucelenú mestskú štvrť s jednotným architektonickým dizajnom, v ktorej budú okrem bývania zastúpené aj priestory na prácu, kultúru, nákupy, športové a voľnočasové aktivity.

Plánované nové kultúrno – spoločenské centrum by sa malo stať miestom dôležitých udalostí v živote Banskobystričanov. Centrum mesta bude previazané s aktívnym mestským parterom, ktorý poskytne vyvážený mix služieb a retailu.

Charakteristiku Banskej Bystrice ako aktívneho a zeleného mesta má podčiarknuť aj projekt SLOVENKA2.  Celú štvrť preto prepoja komunitné záhrady a vnútrobloky. Riečka Bystrica dostane vynovené nábrežie a opäť sa stane súčasťou života mesta. Areál bývalej textilky ožije už koncom roka vďaka viacerým dočasným stavbám a prevádzkam určeným pre verejnosť.

SlovenkaBB_dron_1600x900

Nová štvrť vznikne v úzkej súčinnosti s mestom Banská Bystrica

Keďže pri Slovenke ide o pomerne rozsiahle územie a mimoriadne vzácnu lokalitu, realizácia takéhoto projektu musí nutne prebiehať v úzkom partnerstve s mestom.

Areál bývalej Slovenky patrí k strašiakom širšieho centra nášho mesta už dlhé roky. Po tom, ako sa nerealizovali dva zámery predchádzajúcich vlastníkov, Banskobystričania už ani neveria, že by tu mohlo vzniknúť miesto, kam by radi chodili,“

hovorí primátor mesta Ján Nosko.

Vedenie mesta v komunikácii s investorom dbá najmä na to, aby sa v projekte zohľadnili v čo najväčšej miere potreby obyvateľov Banskej Bystrice. Spoločne s investorom riešia odborné útvary mesta najmä dopravu, ale aj potrebné nové funkcie v území a verejné priestory.

Sirsie vztahy

Developer si toto územie podrobne zmapoval z hľadiska pohybu ľudí a dopravných tokov, a to, že ide o rušný dopravný uzol, potvrdili aj čísla: lokalitou Strieborného námestia prejde za týždeň viac ako 77 000 áut a vyše 2 200 autobusov, počet peších presahuje 41 000 ľudí. Pre mesto však nie je dobré, že tak dôležitý verejný priestor, akým je námestie, využijú ľudia iba na výstup a nástup, a dnes nemajú dôvod sa na ňom zdržať.

Z tohto dôvodu sme sa s investorom dohodli, že architektonicko-urbanistická štúdia bude riešiť aj Strieborné námestie, ktoré prepojí celú lokalitu s centrom mesta a zároveň vytvorí atraktívny vstup do historickej zóny. Som presvedčený, že vďaka odborníkom nám tu vznikne moderné námestie napĺňajúce požiadavky dnešnej doby a premení sa na miesto mestského spoločenského diania,

dopĺňa Ján Nosko.

tlacovka1

Výnimočná lokalita si zaslúži výnimočný projekt

Generálny riaditeľ a zakladateľ ARKON, a.s. Andrej Konkoľ približuje ideu projektu SLOVENKA2:

„V Banskej Bystrici neexistuje podobná lokalita a priestor Slovenky je svojou polohou výnimočný. Prístupné sú všetky najvýznamnejšie mestské lokality a toto miesto je výnimočné aj svojou rozlohou. Aj preto tu chceme vytvoriť jedinečné prostredie, ktoré podporuje komunitný a rodinný spôsob života.“

Investor má záujem na kvalitnej realizácii svojej predstavy, preto urbanistickú štúdiu zveril do rúk architektonickým ateliérom COMPASS a CHYBIK+KRISTOF ASSOCIATED ARCHITECTS, v ktorých portfóliu sú viaceré významné realizácie na Slovensku aj v zahraničí.

Štúdia vychádza do veľkej miery z územného plánu mesta Banská Bystrica a je logickým riešením územia v tesnej blízkosti centra. Sme presvedčení, že domov nie je ohraničený iba výmerou bytu, ale vytvára ho aj prostredie okolo. Preto chceme, aby komfort presahoval hranice bytu a siahal až do verejného a spoločenského priestoru mesta.““

vysvetľuje architekt Juraj Benetin z ateliéru Compass. Medzi najväčšie projekty tohto ateliéru, ktorý vlastní aj architekt Matej Grébert patrí rezidenčný projekt Slnečnice, v súčasnosti na nábreží Dunaja spoluvytvárajú Nové Lido. Koncom roka 2016  vyhrali súťaž na revitalizáciu celého areálu bývalej Cvernovky v Bratislave, dnes nazývanej Zwirn.

Všetky navrhované funkcie ako bývanie, administratíva, obchod či relax v spojení s podzemným parkovaním a oddychovými exteriérovými plochami sa plynulo a prirodzene prelínajú a zaplnia v súčasnosti prázdnu a nevyužitú plochu pozdĺž potoka Bystrica severne od Strieborného námestia.

Na projekte pracujú aj ďalší dvaja renomovaní architekti. Igor Marko je architekt a urbanista z konzultačnej firmy Marko & Placemakers, tvorca strategickej vízie daného územia. Architekti Michal Krištof a Peter Chaban z mladého česko – slovenského ateliéru CHYBIK + KRISTOF ASSOCIATED ARCHITECTS s medzinárodnými skúsenosťami, tvorca návrhov rozvíjajúcich lokálne kvality, ktoré rezonujú vo svete.

Vizual_Slovenka2

Územie ožije už čoskoro vďaka dočasným stavbám

V týchto dňoch dochádza na základe platného búracieho povolenia k postupnému odstráneniu zvyšných skeletov troch objektov. Po dohode s mestom spoločnosť ARKON zabezpečí aj vyčistenie Strieborného námestia a opravu dopravného značenia. V pláne je vytvorenie 2 zastávok MHD, ktoré budú väčšie a komfortnejšie pre cestujúcich, a verejné parkovisko pre cca 100 vozidiel priamo v areáli.

Samotná výstavba by mala prebiehať po etapách. Ak všetky povoľovacie procesy prebehnú podľa plánu, začiatok realizácie prvej etapy celej zóny je plánované na rok 2019. Kompletné dokončenie projektu sa odhaduje na cca 10 rokov.

Keďže proces vzniku takejto štvrte bude trvať roky, investor má záujem, aby si Bystričania našli cestu do tejto lokality čo najskôr. Preto prišiel s návrhom umiestniť ešte do konca tohto roka v areáli dočasné stavby a vytvoriť tu viacero priestorov pre komunitný život, ale aj športovanie a služby.

Aj rozhodnutie o dočasných stavbách je vyjadrením nášho záväzku, že to s týmto územím myslíme vážne. Konkrétne by mal v území vzniknúť priestor pre kaviareň, cukráreň, predajné centrum s vyhliadkou na areál a športová plocha s tribúnou, ktorú bude v zime možné využiť na klzisko a po zvyšok roka ako ihrisko. O postupnom sprístupňovaní týchto priestorov budeme verejnosť informovať a veríme, že Slovenka sa aj vďaka tomu stane obľúbeným miestom v meste oveľa skôr, ako projekt dokončíme,“

dodáva Andrej Konkoľ. Celková hodnota investície SLOVENKA2 v Banskej Bystrici dosiahne sumu 100 miliónov eur.

Docasne stavby

 O developerovi

Investičná spoločnosť ARKON, a.s. sa popri developmente zaoberá akvizíciami perspektívnych výrobných a energetických spoločností, ako aj podporou vývoja špičkových priemyselných technológií a startupov.

Pri developerských projektoch sa sústreďuje najmä na región Banskobystrického kraja. Má za sebou viaceré úspešné realizácie, ako sú EMPORIA City Residence a Rezidencia HRON vo Zvolene a projekt obchodného centra GALÉRIA v Lučenci. Spoločnosť zamestnáva približne 450 ľudí a celková hodnota nami spravovaných aktív predstavuje 50 mil. eur.

tlacovka3

Doterajšie nerealizované projekty v areáli Slovenky

 Slovenka Resort 

Prvým investorom v areáli bývalej Slovenky mala byť spoločnosť KK Company podnikateľa Karola Konárika. Slovenku chcel premeniť na moderný multifunkčný komplex Slovenka Resort. Na projekte obchodno-hotelového a rezidenčného centra pracovali košickí architekti z ateliéru A4 od roku 2008.

V roku 2009 začali v areáli búracie práce a o dva roky neskôr bolo celé záujmové územie pripravené na zahájenie výstavby Investor čakal na vydanie právoplatného stavebného povolenia, aby mohol začať s realizáciou projektu vo výške 30 miliónov eur.

slovenka-resort

Dituria City Park

Firmu Slovenka Resort s.r.o. ešte v júni 2011 predal Karol Konárik levickému podnikateľovi Husniriza Kukulimu, akcionárovi spoločnosti DITURIA a.s. Nový investor zmenil pôvodný Konárikov projekt a na mieste bývalej Slovenky chcel vytvoriť moderné polyfunkčné centrum Dituria City Park.

Po dokončení asanačných práca čakal na schválenie nového územného plánu mesta, ktorý už počíta s vyprojektovanou zmenou funkčného využitia tohto areálu. Autormi novej architektonickej štúdie  boli banskobystrickí architekti Vlasta a Venceslav Ilievovci.

Levický investor Dituria City a.s.  však so svojou investíciou začal váhať. Nepohla sa ani po definitívnom schválení nového územného plánu mesta v roku 2015. Prestala komunikácia s mestom i projektantom.

dituria-city-park

Areál bývalej Slovenky ďalej pustol a pre viacerých začal predstavovať ďalšie „bystrické strašidlo“. Napokon sa v júli 2017 stala vlastníkom časti pozemkov v areáli bývalej Slovenky spoločnosť ARKON a.s.

Po definitívnom uzavretí transakcie získal investor v dotknutej lokalite plochu na výstavbu o výmere 46.157 m2. Právnu pomoc pri obchode, ktorého príprava trvala viac než 6 mesiacov poskytovala právnická kancelária Taylor Wessing. Teraz reálne začala výstavba komplexu SLOVENKA2.

buranie2

Zdroj: (tom) a ARKON, Foto: ilustračné