FOTO: Banská Bystrica je plná kvetov a zelene

SPRÁVY
5 /

Naše mesto je krásne a rozkvitnuté aj v júni, čo si môže všimnúť každý Bystričan či návštevník pri prechádzke alebo jazde autom. Mestská organizácia ZAaRES sa stará o stále novú výsadbu a verejnú zeleň.

Občas zaznejú trochu falošné hlasy od „ochrancov“ životného prostredia, že v Banskej Bystrici máme málo zelene a treba jej viac. Na druhej strane o zeleň či vysadené kvety sa treba starať, počas prichádzajúceho leta je to najmä zavlažovanie a kosenie trávy.

Primátor mesta Ján Nosko svoj pohľad na rozkvitnuté mesto komentoval slovami:

Ku krásnym záhonom, ktoré sú vysadené po celom meste v uplynulých dňoch pribudli aj obľúbené muškáty Po minulé roky ich Banskobystričania i návštevníci mesta mohli vďaka pracovníkom ZAaRESu vidieť na zábradliach mostov či pred Radnicou, no a dnes zdobia aj Námestie Slobody. A čo poviete na motýľa v strede kruhového objazdu? Uvedomujem si, že nás ešte čaká veľa práce, no treba sa tešiť aj z maličkostí.“

Turisti i samotní Bystričania právom obdivujú rozkvitnuté záhony kvetov na Námestí SNP a v širokom okolí. Hoci po Leninovi nám zostal prázdny mramorový podstavec, pracovníci ZAaRES naň posadili zaujímavé kuželovité stojany obopínané ťahavými muškátmi, v predpolí vysadili krásne záhony rôznofarebných kvetov.

Ešte krajšie to vyzerá v parčíku pred mestským úradom pri farebnej fontáne. Nádherné kvety dopĺňajú svieži vzhľad tohto priestoru, v ktorom je príjemné chvíľu posedieť a oddýchnuť si. Stále sa čaká na vyriešenie jamy pred MsÚ, v ktorej nový majiteľ dal aspoň pokosiť rozrastajúcu sa burinu.

Pracovníci ZAaRES nádherne osviežili zábradlia na mostoch cez Hron Rovnako nezabudli ani na zelené ostrovčeky kruhových križovatiek. To sa týka aj mestského parku, ktorý čaká komplexná revitalizácia, rovnako ako vnútrobloky v Rudlovej – Sásovej a na Fončorde. Vysadené kvety vytvárajú v pôdorse rôzne obrazce, takže každé zákutie s nimi je iné.

Riaditeľ mestskej organizácie ZAaRES Ivan Šabo  pre náš portál uviedol:

„Výsadbou nových kvetov prakticky po celom meste sa snažíme skrášliť vzhľad nášho mesta a spríjemniť Bystričanom i turistom chvíle strávené na prechádzkach Bystricou. Naši pracovníci sa o kvetinovú výzdobu starajú denne, v týchto horúcich dňoch polievame kvety častejšie. Zároveň kosíme verejné plochy zelene podľa harmonogramu.“

Je to dobrý pocit keď vidno, že pestované kvetinové  záhony a verejná zeleň majú svojho pána. Vždy sa nájdu nespokojní občania, ktorí budú kritizovať aj ten najmenší detail, ale Banská Bystrica je krásne mesto.

Autor: (tom) , Foto: ZAaRES, FB a redakčné