Aj Stanislav Mičev sa vzdal kandidatúry na župana v prospech Jána Luntera

SPRÁVY
13 /

Na piatkovej tlačovej besede v Národnom dome, ktorej sa zúčastnili traja kandidáti na predsedu BBSK spoza okrúhleho stola, Stanislav Mičev oznámil, že sa vzdáva svojej kandidatúry v prospech Jána Luntera a bude pokračovať v mobilizačnej kampani, aby ľudia prišli 4. novembra k volebným urnám v čo najväčšom počte.

Po Martinovi Klusovi, ktorý sa vzdal svojej kandidatúry v utorok v prospech Luntera, je Stanislav Mičev druhým vážnym kandidátom plniacim verejný prísľub, že do finálového súboja s Kotlebom pôjde najsilnejší demokratický kandidát. Ním po troch prieskumoch verejnej mienky agentúr Focus, AKO a Median je jednoznačne Ján Lunter.

Stanislav Mičev vysvetlil svoje racionálne rozhodnutie po intenzívnej protifašistickej kampani s profesionálnym odborným tímom dúfajúc, že z jeho volebného programu si zoberie niečo aj nový predseda BBSK.

 „Dnes sa oficiálne vzdávam svojej kandidatúry v prospech Jána Luntera, ktorý je podľa prieskumov verejnej mienky najsilnejší z demokratických kandidátov. Náš hlavný protivník je dobre organizovaný a financovaný. On sa spája, my nemôžeme urobiť inak. Situácia je dramatická a ešte nič nie je vyhraté. Chcem preto vyzvať občanov, aby neboli ľahostajní a išli voliť. Vyzývam ľudí, aby začali s vysťahovaním fašizmu z nášho kraja. No nielen to. Vysťahovať treba aj rodinkárstvo a klientelizmus, ktoré na župe vládnu,“

 vyhlásil Stanislav Mičev po tom, čo zhodnotil svoju doterajšiu kampaň.

Jeden z odborných garantov volebného programu Stanislava Mičeva pre podporu podnikania Martin Pechovský k tomu pre náš portál dodal:

„Prišiel som si vypočuť stanovisko kandidáta, na ktorého programe sme pracovali celé leto. Môžem naozaj potvrdiť, že program je zostavený veľmi kvalitne a je pripravený pre akéhokoľvek silného demokratického kandidáta. Som rád, že Stano Mičev je chlap, ktorý vie čo má robiť a ako sa zachovať. Pre mňa je to osobnosť a veľmi si ho vážim. Teraz je ale dôležité pomôcť pánovi Lunterovi programovými tézami, ale aj spojením marketingových síl, aby došlo k očakávanej zmene v Banskobystrickom kraji.“

Ďalší kandidát na predsedu BBSK Pavel Greksa – starosta Mýtnej, ktorý po poslednom okrúhlom stole v stredu večer vyjadril podporu Stanislavovi Mičevovi, v prospech ktorého sa mal vzdať, vo štvrtok prekvapujúco vyhlásil, že vo svojej kampani pokračuje. Viliam Baňák kandidujúci za Jednotu ľavicová strana Slovenska, aj keď rozpačito zotrval na svojom pôvodnom rozhodnutí, že sa vzdáva v prospech Stanislava Mičeva a bude kandidovať len na poslanca BBSK. Michal Kantor (Strana zelených Slovenska), ktorý je toho času v zahraničí, potvrdil svoje rozhodnutie vzdať sa v prospech Mičeva.

Ján Lunter na tento vývoj situácie reagoval slovami:

Oceňujem, že moji dvaja kolegovia Martin Klus a Stanislav Mičev – moji najvážnejší konkurenti v boji o zosadenie súčasného župana – splnili slovo. Všetci v našom kraji, ktorí chceme priniesť skutočnú zmenu k lepšiemu, sme teraz na jednej lodi. Sme najlepší tím, máme najlepší plán a reálnu šancu pohnúť náš kraj vpred. Teraz musíme mobilizovať voličov, ktorí si želajú zmenu v našom kraji, aby prišli k voľbám.“

O post predsedu BBSK sa po 6. októbri 2017 uchádzajú 12 kandidáti. Sú to Ján Lunter (nezávislý), Martin Juhaniak (nezávislý), Pavel Greksa (nezávislý), Ivan Saktor (nezávislý), Milan Urbáni (SMS), Igor Kašper (nezávislý), Alena Pivovarčiová (Nový Parlament), Miroslav Gálik (Národ a spravodlivosť), Vojtech Kökény (Strana rómskej koalície), Jozef Sásik (Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku), Zdenek Očovan (Politická strana NAJ) a Marian Kotleba (ĽSNS).